Categories: ΤΕΧΝΕΣ

Την άνοιξη θα με βρίσκεις σε μια Έκθεση

Μία από τις συνήθειες που μας είχαν λείψει περισσότερο όσο βρισκόταν ακόμη σ’ εκείνη την ατελείωτη καραντίνα, ήταν η επίσκεψη σε μια έκθεση, από τις πολλές που έδιναν χρώμα στην πόλη. Η τέχνη εν γένει, συνήθιζε να μας κρατάει παρέα μόνο στο internet και η άμεση επαφή μαζί της είχε εκλείψει. Η επιστροφή στις δραστηριότητες της καθημερινότητας, δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και την επιστροφή μας στους εκθεσιακούς χώρους της Αθήνας.

Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, ψηφιακό κολάζ, animation, χαρακτική – είναι μόνο μερικές από τις μορφές τέχνης που φιλοξενούν οι πολυάριθμες εκθέσεις οι οποίες πραγματοποιούνται αυτή την στιγμή στην πρωτεύουσα και μας περιμένουν να τις εξερευνήσουμε. Συγκεντρώσαμε 12 από αυτές, που θα πλαισιώσουν ιδανικά την άνοιξη και τις ηλιόλουστες βόλτες μας.

Στέλλα Μελετοπούλου – «Καταβολές / Origins»
14 Απριλίου 2022 – 14 Μαΐου 2022

Η γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την έκτη ατομική έκθεση της εικαστικού Στέλλας Μελετοπούλου η οποία περιλαμβάνει είκοσι τέσσερα νέα έργα σε καμβά, καθώς και τρισδιάστατες εγκαταστάσεις.

Aκρυλικό, μελάνι, μπαμπού, ξύλο, βαμβάκι, μαλλί και χαρτί είναι μερικά από τα υλικά που η Μελετοπούλου, όχι μόνο χρησιμοποιεί τακτικά, αλλά και πειραματίζεται μέσω μιας συνεχούς προσπάθειας δοκιμών που εξωθούν τα όρια των υλικών επάνω στην επιφάνεια του καμβά και του τοίχου. Δουλεύοντας με όλα αυτά τα μέσα και διερευνώντας σχολαστικά τις ιδιότητές τους, η έκθεση αποτελεί για την ίδια μια διαδικασία μακροχρόνιας αναζήτησης.

Με αφετηρία την πρόσφατη εμπειρία απομόνωσης εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και παρατηρώντας τη δυστοπία του πολέμου, η καλλιτέχνις οραματίζεται μια επανεκκίνηση της ζωής και της δημιουργίας. Έννοιες που σχετίζονται με τη συνέχιση, τη βιωσιμότητα, την εξέλιξη και την εσωτερική επανάσταση βρίσκονται υπό μια διαρκή επανεξέταση και ανάλυση στα έργα της.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Ομαδική έκθεση χαρακτικής «etching ή αλλιώς»
14 Απριλίου 2022 – 21 Μαΐου 2022

Το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιατέρλη, μας καλωσορίζει στην ομαδική έκθεση «etching ή αλλιώς», με έργα του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών/τριών εικαστικών του Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., τα οποία παρουσιάζονται στον χώρο τέχνης Etch Ink. Η παρούσα έκθεση είναι η τρίτη από την σειρά εκθέσεων της μεγάλης χαρακτικής διοργάνωσης «Χαρακτικές καταθέσεις ΙΙΙ – 4 Σχολές Καλών Τεχνών», αφιερωμένης στην εικαστική και εκπαιδευτική δραστηριότητα των εργαστηρίων Χαρακτικής των Σχολών Καλών Τεχνών της Επικράτειας.

Όπως σημειώνει ο Καθηγητής Χαρακτικής, Μανόλης Γιανναδάκης, αναφορικά με το σκοπό της παρούσας έκθεσης, «θέλουμε να καταγράψουμε μια κατάθεση της παρούσας και της ενεργής συνέχισης της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας, σε μια χρονική περίοδο δύσκολων και πολλές φορές απροσπέλαστων και αποκαρδιωτικών συνθηκών που βιώνουμε στις μέρες μας, αποδεικνύοντας πόσο παρήγορη είναι αυτή η δημιουργική συνέχεια μετά τον κατακτημένο πλούτο της γλώσσας αυτής της Τέχνης».

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

«Ειρήνη & Πόλεμος» – Θεματικές ξεναγήσεις στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Από 8 Απριλίου 2022

Πώς ο πόλεμος και η ειρήνη επηρέασαν την καλλιτεχνική δημιουργία κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα; Με ποιόν τρόπο η τέχνη βοήθησε τους καλλιτέχνες να ξορκίσουν τις τραυματικές εμπειρίες του πολέμου;

Μέσα από τη νέα σειρά θεματικών ξεναγήσεων με τίτλο «Ειρήνη & Πόλεμος», έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ιδιαίτερες ιστορίες καλλιτεχνών που στιγματίστηκαν από τη δίνη του πολέμου, όπως αυτές αποτυπώνονται σε επιλεγμένα έργα της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή. Χάρη στα έργα καλλιτεχνών που υπηρέτησαν ως στρατιώτες όπως ο Georges Braque και ο Fernand Léger ή καλλιτεχνών που διώχθηκαν όπως ο Wassily Kandinsky και ο Paul Klee, ξεδιπλώνεται ο αντίκτυπος που είχαν οι πόλεμοι και οι κοινωνικοπολιτικές αναταραχές του 20ου αιώνα στον χώρο της τέχνης, μέχρι και τη δεκαετία του 1990.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Ομαδική έκθεση ψηφιδωτού «Ψηφίδες μαζί»
8 Απριλίου 2022 – 25 Απριλίου 2022

37 καλλιτέχνες ενώνουν τις ψηφίδες τους και παρουσιάζουν τα έργα τους στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε ένα ψηφιδωτό πανόραμα εμπνεύσεων, υλικών και τεχνικών. Στα έργα, που δημιουργήθηκαν τον καιρό της πανδημίας, διασταυρώνονται η φαντασία, οι πρόσφατες εμπειρίες, η ερμηνεία άλλων μορφών τέχνης, το αφηρημένο, το κλασσικό, ο μύθος, το θρησκευτικό συναίσθημα, ο πειραματισμός.

Μίξη τεχνικών, κλασσικές αξίες του μάρμαρου και του χρυσού, βότσαλα σαν κέντημα, υφάσματα ως ψηφιδωτό, αέρινες φιγούρες, μολύβια, πληκτρολόγια και άλλα απρόσμενα υλικά, συνθέτουν διαφορετικές οπτικές με κοινό πεδίο έκφρασης μια τέχνη δυνατή που λέει ιστορίες με μέσα που κοιτούν κατάματα τον χρόνο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Βασίλης Βασιλακάκης – Έκθεση ζωγραφικής «Ήσυχη ζωή»
7 Απριλίου 2022 – 15 Μαΐου 2022

Η νέα έκθεση του Βασίλη Βασιλακάκη, με τίτλο «Ήσυχη ζωή», που παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων, αντικατοπτρίζει την ανάγκη για μια απλή ζωή σε έναν κόσμο που οδηγείται στη φθορά. Μπορείς άραγε να ζήσεις μια ήσυχη ζωή σε μια κοινωνία παρατεταμένης κρίσης, σε μια εποχή γεμάτη ανούσιους πειρασμούς και περιττές πληροφορίες, σε ένα περιβάλλον συνεχούς έντασης, το οποίο σε διασπά και σε αποπροσανατολίζει; Ποια στάση οφείλει να υιοθετήσει ο καλλιτέχνης; Τι είδους τέχνη ταιριάζει και ανταποκρίνεται σε μια τέτοια ζωή; Αυτά και αρκετά ακόμη ερωτήματα διατρέχουν την έκθεση του Βασίλη Βασιλακάκη.

Στην έκθεση, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων από τις 7 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου 2022 στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα του Βασιλακάκη, φτιαγμένα την τελευταία τριετία (2019-2021). Ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει τα αντικείμενα εκ του φυσικού, σε κλίμακα 1 προς 1, χωρίς να αλλοιώνει την υπόστασή τους.

Τα αντικείμενα που ζωγραφίζει ο Βασιλακάκης είναι ταπεινά, τετριμμένα, σχεδόν αδιάφορα: ένα αχλάδι, ένα πινάκι, μια σκάλα, ξυλαράκια, κόκαλα, ένα ψάρι, ένα μήλο, ένα κούτσουρο, ένα κομμάτι χαρτοταινία, κρεμμύδια, ένα πορτοκάλι με καρφωμένες οδοντογλυφίδες, ένα βιβλίο, ένα καδρόνι, ένα σκουπόξυλο, μια χρησιμοποιημένη κουτάλα, ένα σαπούνι, μια σειρά από κουτσουλιές και αυγά ορτυκιών με διαφορετικές πιτσιλιές το καθένα. Όλα τα έργα είναι ζωγραφισμένα με λάδι σε χαρτί και ορισμένα -τα μεγαλύτερα σε μέγεθος- είναι κολλημένα σε ξύλο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Louise Bourgeois – Εικαστική εγκατάσταση “Maman”
31 Μαρτίου 2022 – 6 Νοεμβρίου 2022

Το εμβληματικό έργο “Maman” (1999) της Louise Bourgeois ήρθε στην Ελλάδα, με τη συμβολή του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η διάσημη γιγαντιαία αράχνη της Bourgeois – ένα από τα έργα που την έκαναν παγκοσμίως γνωστή – θα εκτεθεί στον χώρο της Εσπλανάδας του ΚΠΙΣΝ για διάστημα επτά μηνών, με ελεύθερη, ανοιχτή πρόσβαση στο κοινό. Οι δύο φορείς συνεργάζονται για πρώτη φορά, προκειμένου για τη διάδοση της σύγχρονης τέχνης και την επαφή της με το ευρύ κοινό. Κοινός τους στόχος είναι ο επαναπροσδιορισμός του δημόσιου χώρου, καθώς και η αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη.

Μέσα από την τέχνη της, η Louise Bourgeois εξέφρασε τις βαθύτερες σκέψεις και τους φόβους της, διαχειρίστηκε τα προβλήματά της και έδωσε μορφή στα συναισθήματά της. Στα χαρακτικά, τα σχέδια, τα υφάσματα, τις εγκαταστάσεις και τα γλυπτά της, για τα οποία έγινε περισσότερο γνωστή, η Bourgeois εξερευνά τις έννοιες της ενοχής, του φόβου, της μνήμης, της μητρότητας και της αγάπης.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Κατερίνα Καλούδη – Έκθεση «Αδειάζοντας το σπίτι των γονιών μου»
31 Μαρτίου 2022 – 22 Μαΐου 2022

«Αδειάζοντας το σπίτι των γονιών μου», είναι μία φωτογραφική δουλειά με έργα που αναδύθηκαν και ολοκληρώθηκαν καθώς η καλλιτέχνης άδειαζε το σπίτι των γονιών της, μετά τον θάνατο της μητέρας της. Η διαδικασία του αδειάσματος, αφύπνισε αναμνήσεις, έγινε μέρος της αυτοανάλυσής της, της αναδρομής στην μέχρι τότε ζωή της και σε αυτή των γονιών και των υπολοίπων προγόνων της.

Η ανάγκη της να διαχειριστεί το πένθος, τα ευάλωτα συναισθήματα και την ανασκόπηση του παρελθόντος, παράλληλα με την πανδημία του κορωνοϊού, οδήγησαν την Κατερίνα Καλούδη να μετατρέψει την τραπεζαρία του πατρογονικού σπιτιού της σε φωτογραφικό στούντιο, και να δημιουργήσει εικόνες μέσα από τα αντικείμενα, τα υφάσματα, τα ρούχα, τις παλιές φωτογραφίες, τις αναμνήσεις – τις κάθε λογής ιστορίες της οικογένειας και τους φανταστικούς εσωτερικούς διαλόγους της. Η δημιουργία των έργων της έδωσε τη δύναμη και τον τρόπο να συνειδητοποιήσει βαθύτερα τον σύνδεσμο με αυτούς από τους οποίους προήλθε, να τους τιμήσει, να τους ευχαριστήσει, να τους συγχωρήσει. Και να αποσυνδεθεί.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Έκθεση «Στη χώρα του Καμπανέλλη. Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα»
30 Μαρτίου 2022 – 30 Ιουλίου 2022

Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα: τόποι που καθόρισαν μια, ιδιαίτερη και μοναδική, διαδρομή ζωής. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους Έλληνες δημιουργούς που διαμόρφωσαν την πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της χώρας κατά τη δεύτερη πεντηκονταετία του 20ου αιώνα. Μια γεμάτη εμπειρίες ζωή, έπλασε την προσωπικότητα, επηρέασε την καλλιτεχνική δημιουργία, οροθέτησε τη συμβολή και την παρουσία του στο δημόσιο χώρο.

Ο πιο αναγνωρισμένος και αναγνωρίσιμος συγγραφέας του ελληνικού θέατρου, συνέδεσε τη δραματουργία με την πραγματικότητα και τους προβληματισμούς της κοινωνίας, την καλλιτεχνική δημιουργία με τον αναστοχασμό. Η έκθεση αποτυπώνει την πολυεπίπεδη πορεία του,  ανιχνεύει και φωτίζει σχέσεις συνάφειας ανάμεσα στο έργο του και σε εκείνο δημιουργών που παρουσιάζονται μόνιμα στη Πινακοθήκη Γκίκα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Oμαδική έκθεση “POST, Rethink The Future”
10 Μαρτίου 2022 – 30 Απριλίου 2022

Η The Blender Gallery παρουσιάζει σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Κοινότητα Σικελίας Τρινακρία του Παλέρμο την ομαδική έκθεση “POST, Rethink The Future”. Η έκθεση σε επιμέλεια του Francesco Piazza υλοποιείται με την υποστήριξη της Ιταλικής Πρεσβείας Αθηνών και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Σε αυτή την περίοδο έντονων κοινωνικών αλλαγών και αβεβαιότητας, ο προβληματισμός για το «Μετά» είναι εξαιρετικά επίκαιρος. Ο όρος Post (Μετά) συνήθως προσδιορίζει μια χρονική θέση, αλλά και τη «δημοσίευση» της ύπαρξής μας μια στιγμή μετά, αφού την έχουμε βιώσει. Τα έργα των τεσσάρων προσκεκλημένων καλλιτεχνών της έκθεσης εκφράζουν έναν κριτικό προβληματισμό για τον σύγχρονο κόσμο: ποιοι είμαστε και ποιοι θα είμαστε. Το κολάζ, μαζί με την εικονογραφική έρευνα και τη χρήση της μεταφοράς ως επικοινωνιακό και αντανακλαστικό εργαλείο, επέτρεψε στους καλλιτέχνες να εκφράσουν το όραμα τους για τον κόσμο σε διάφορα επίπεδα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Theaster Gates – Έκθεση κεραμικών «Αγγεία»
4 Φεβρουαρίου 2022 – 30 Απριλίου 2022

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει μία σειρά κεραμικών μεγάλης κλίμακας του Theaster Gates στις αίθουσες των Προϊστορικών, Κλασικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού. 

Ο Theaster Gates είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες διεθνώς. Το έργο του αντλεί σε εννοιολογικό και υλικό επίπεδο τόσο από την παράδοση της ιστορίας της τέχνης, όσο και από τη φυλετική ιδεολογία της διασποράς των αυτόχθονων Αφρικανών (“Black Diaspora”) και τα προσωπικά του βιώματα.  Μέσω μιας καλλιτεχνικής προσέγγισης που διεκδικεί την πολιτιστική και την κοινωνική ενδυνάμωση, ο Gates νοηματοδοτεί αντικείμενα και ιδέες με νέους τρόπους, προτάσσοντας το καλλιτεχνικό έργο ως ένα ιερό λείψανο που παραπέμπει σε ιστορικές μνήμες και σε συλλογικές εμπειρίες.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Ομαδική έκθεση “Digital Art, A New World”
5 Μαΐου 2022 – 15 Μαΐου 2022

 

Το Chicago Athenaeum: Μuseum of Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies και το Project 2 Athens, παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο “Digital Art, A New World” και μας προσκαλούν στα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 5 Μαΐου στο The European Centre/Contemporary Space Athens,  στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Η έκθεση, που είναι αφιερωμένη στην ψηφιακή τέχνη, παρουσιάζει τη δουλειά 28 καλλιτεχνών, με πάνω από 80 έργα τέχνης και περιλαμβάνει ψηφιακά κολλάζ, βίντεο, animation, έργα επαυξημένης πραγματικότητας, φωτογραφία, εγκαταστάσεις και ψηφιακή μουσική.

Σκοπός της έκθεσης είναι να προβάλλει την ευρεία χρήση ψηφιακών μέσων στην τέχνη σήμερα, την μεταβολή στην αισθητική και παρουσίαση που επιτελείται από την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, καθώς και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται με την ψηφιακή τεχνολογία στην διάδοση, χρήση και απόκτηση της τέχνης στο παρόν.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Περιοδική έκθεση «Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα»
20 Μαΐου 2022 – 29 Αυγούστου 2022

Στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκαλεί φέτος τον Αμερικανό καλλιτέχνη Brice Marden να παρουσιάσει το έργο του σε διάλογο με επιλεγμένες αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου. Η έκθεση με τίτλο “Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα” θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Σταθάτου και θα διαρκέσει από τις 20 Μαΐου έως τις 29 Αυγούστου 2022. 

Πρόκειται για την πρώτη μουσειακή έκθεση του σημαντικού καλλιτέχνη στην Ελλάδα, η οποία διοργανώνεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε στενή συνεργασία με τον Marden και τον επιμελητή και εικαστικό Δημήτριο Αντωνίτση.

Ο Marden, που διανύει την ένατη δεκαετία της ζωής του και έχει στο ενεργητικό του μια πορεία εξήντα ετών, εξακολουθεί να συναρπάζει με τη χειρονομιακή του απλότητα. Το έργο του αντλεί από τη μακρά ιστορία της τέχνης, συνδυάζοντας στοιχεία τόσο από τον Μινιμαλισμό και τον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό, όσο και από την αρχαία καλλιγραφία και την ποίηση.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Λουίζα Σολομών-Πάντα