ΘΕΑΤΡΟ

Παιδικό Θέατρο: Πέντε παραστάσεις που περνάνε και οι γονείς τέλεια

Ένας φίλος ηθοποιός σοφά κάποτε μου είπε πως δεν υπάρχει πιο δύσκολο θέατρο από το παιδικό. Οι (απαιτητικές) κεραίες των μικρών θεατών πιάνουν τη μούφα και τη μετριότητα στον αέρα, την αποδομούν και την επιστρέφουν όπως της πρέπει. Αντιθέτως, χειροκροτούν με κέφι και διάχυτη γενναιοδωρία το «σωστό σενάριο», τη «σκηνική μεγαλοπρέπεια» και τις «ειλικρινείς ερμηνείες» που μιλούν στην γλώσσα τους με την ίδια αθωότητα και ετοιμότητα που τους χαρακτηρίζει.

Είναι πολύ ωραίο να τρυπώνεις τα σαββατοκύριακα στις παιδικές θεατρικές σκηνές, ακόμη κι αν δεν είσαι γονέας, θείος ή απλά συνοδός του παιδιού της καλύτερης σου φίλης. Οι παραστάσεις που απευθύνονται σε παιδιά ή εφήβους έχουν περάσει πια σε άλλα επίπεδα. Το παιδικό θέατρο πάντα δημιουργούσε ωραίους ανθρώπους, τώρα όμως σαν να το κάνει ακόμη περισσότερο. Η αξία του είναι σημαντική. Η παρουσία του απαραίτητη. Αποδεσμεύει τη φαντασία, αυξάνει τη δυνατότητα του αυτοσχεδιασμού, αναπτύσσει κρυμμένες δημιουργικές δυνάμεις και απελευθερώνει την επικοινωνία και την εκφραστικότητα. Σε μικρούς -και μεγάλους- θεατές.

Θες αποδείξεις; Ιδού πέντε χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Το νησί των θησαυρών (Θέατρο Πόρτα)

φωτογραφία: Πάτροκλος Σκαφίδας

Η ιστορία: Ένα από τα πιο αγαπημένα έργα της κλασικής λογοτεχνίας. Το βιβλίο που θεμελίωσε την «Πειρατική μυθολογία». Πρωτοεκδόθηκε το 1883 και κρύβει στις σελίδες του όλα αυτά που η παιδική και όχι μόνο φαντασία μας αγαπά να χαϊδεύει. Πειρατές, πλοία, χάρτες, μυστικά, ανταρσίες, συμπλοκές, ανατροπές, και άπλετο μυστήριο.  Κεντρικός ήρωας ο νεαρός Τζιμ, ο οποίος ανακαλύπτει τυχαία ένα χάρτη ο οποίος δείχνει τον δρόμο για τον μεγάλο θησαυρό του θρυλικού πειρατή Κάπτεν Φλιντ, σε ένα μακρινό νησί. Ο Τζιμ μπλέκει με παρέες «καλών» αλλά και «κακών παιδιών» που εποφθαλμιούν τα πλούτη που αποκαλύπτει ο χάρτης και βρίσκεται εν τέλει να σαλπάρει σε ένα εξωφρενικό ταξίδι όπου πέρα από νέοι τόποι θα του αποκαλυφθούν και νέοι τρόποι να ερμηνεύει τους ανθρώπους και τα κίνητρά τους. Ίσα ίσα δηλαδή για να ανακαλύψει πως τα όρια μεταξύ καλού και κακού δεν είναι πάντα τόσο ευδιάκριτα, τα ωραία λόγια και οι υποσχέσεις δεν είναι πάντα και τόσο ειλικρινή, ενώ ο πραγματικός θησαυρός δεν βρίσκεται στα πλούτη, αλλά στην ίδια τη ζωή και τις εμπειρίες που αυτή προσφέρει.

Η παράσταση: Ξεχωρίζει η μουσική του Κορνήλιου Σελαμσή, βασισμένη σε ναυτικούς σκοπούς και πειρατικά τραγούδια του 17ου και 18ου αιώνα, σε νέες ενορχηστρώσεις και επεξεργασίες. Όπως βεβαίως και η «τρελή» και κεφάτη όπως πάντα σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου που επανέρχεται στο αγαπημένο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον,  αφού πριν μερικά χρόνια το είχε ανεβάσει με τεράστια επιτυχία για δύο συνεχόμενες χρονιές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η νέα βερσιόν περιλαμβάνει έναν θίασο- ορχήστρα 10 ηθοποιών που ερμηνεύει ζωντανά την μουσική του έργου ενώ τα τραγούδια σε στίχους Θωμά Μοσχόπουλου, περιέχουν ήχους από κιθάρα, μπάντζο, μαντολίνο, φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο, κόντρα μπάσο, κρουστά, βιολί, ακορντεόν και πιάνο. Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά από 5 ετών.

φωτογραφία: Πάτροκλος Σκαφίδας

Ταυτότητα:

Διασκευή/ Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάριος Κακουλλής
Βοηθός σκηνογράφου: Ζενεβιέβ Αθανασοπούλου, Αναστάσιος Κλης
Κατασκευή κοστουμιών: Όλγα Εβσέεβα
Φωτογραφίες / Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας
Εικονογράφηση φωτογραφιών: Βίκτωρ Μοσχόπουλος
Παίζουν (αλφαβητικά): Αλέξανδρος Γιαγκούσης, Στέλιος Θεοδώρου, Θεοφάνης Κοσμάς, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Γιάννης Λατουσάκης, Δημήτρης Μήτρου, Μαρί Σουζάν Μουζέλα, Ιωάννης Μπάστας, Τάσος Ροδοβίτης, Γιώργος Φασουλάς.
Understudy: Πέτρος Δημοτάκης
Συμμετέχει ο Λευτέρης Δούρος
Η παράσταση απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και είναι κατάλληλη για παιδιά από 5 ετών.

Κάθε Σάββατο 15:00 και Κυριακή 11:30 & 15:00


Ζωολογικός Ήχος (Μικρός Κεραμεικός / Γκάζι)

Η ιστορία: Μουσικά μαθήματα «ζωολογίας» με τη βοήθεια του κοινού. Αινίγματα και ιστορίες και… η Γαλέρα και η Γοργόνα, η Τσίχλα, οι Δεινόσαυροι, το Ελεφαντάκι, τα Δέκα Καβουράκια, το Πάντα, η Χελώνα και πολλά άλλα τραγούδια…

Η παράσταση: Μια μουσική ιστορία για παιδιά του Γιώργη Χριστοδούλου. Τη λες και ιδιαιτέρως πρωτότυπη καθώς έχει στην καρδιά της τα πιο όμορφα παιδικά τραγούδια για ζώα που έχουν γραφτεί ποτέ στην Ελληνική γλώσσα. Η σκηνή του ελληνικού παιδικού τραγουδιού αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο: από την εποχή της θρυλικής Λιλιπούπολης, μέχρι σήμερα, έχουν γραφτεί αμέτρητα παιδικά τραγούδια στα ελληνικά και η συμμετοχή γνωστών αγαπημένων φωνών στους παιδικούς δίσκους με τέτοια συχνότητα αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Μια καλή ευκαιρία να την ανακαλύψουμε και εμείς.

Ταυτότητα:

Γιώργης Χριστοδούλου: φωνή, ukulele
Μαζί του οι μουσικοί: Alfred Ruci: φλάουτο, κιθάρα Αλέξανδρος Αβδελιώδης: πιάνο Βασίλης Μπαρμπαρίγος: ρούχα και σκηνικά props
Για παιδιά 3-8 ετών

Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 12 το μεσημέρι


Πινόκιο (Θέατρο ΡΕΧ – Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»)

φωτογραφία: Κάρολ Γιάρεκ

Η ιστορία:  Το κλασικό παραμύθι που αφηγείται τις περιπέτειες μιας ξύλινης μαριονέτας, του Πινόκιο. Η Αλεπού και ο Γάτος θα τον πείσουν να λοξοδρομήσει από τον σχολικό του δρόμο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι αν τους ακολουθήσει μια ζωή γεμάτη περιπέτειες και ανεμελιά τον περιμένει. Τίποτα όμως δεν θα είναι όπως του υποσχέθηκαν και ο Πινόκιο θα αναγκαστεί να περάσει από χίλια κύματα, να αντισταθεί στους πειρασμούς, να αλλάξει, να δυναμώσει και να ωριμάσει για να καταφέρει στο τέλος να βρεθεί και πάλι μαζί με τον πατέρα του, τον Τζεπέτο.  Στον κόσμο του τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται: ένας κορμός ξύλου μετατρέπεται σε μαριονέτα, ένα φωτεινό λούνα παρκ μεταμορφώνεται σε σκοτεινή κοιλιά ενός επικίνδυνου θαλάσσιου κήτους, μια σκανδαλιάρα μαριονέτα σε ένα γελαστό στοργικό αγόρι. Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και ακατάπαυστα μεταλλάσσεται, το μόνο που μένει σταθερό είναι η πίστη στον εαυτόν μας και η δύναμη της φιλίας

Η παράσταση: Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου σκηνοθετεί την ιστορία του Κάρλο Κολόντι, Πινόκιο σε μια σύγχρονη εκδοχή της από τον Κρις Κούπερ, και οδηγεί το «ατίθασο» κοινό του, σε μια μεγάλη περιπέτεια που τα πάντα αλλάζουν και τα πάντα είναι δυνατά! Αν και γραμμένο προς τα τέλη του 19ου αιώνα (1883), οι κωμικό-τραγικές περιπέτειες του Πινόκιο φαντάζουν πιο επίκαιρες από πότε. Ζώντας σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν γρήγορα και καταλυτικά αναπόφευκτα τα ερωτήματα πέφτουν βροχή: «Πώς ένα παιδί εντάσσεται στη σύγχρονη κοινωνία; Πώς μπορεί να χωρέσει στο πρότυπο του ενήλικα; Ποια κομμάτια της αθωότητάς του πρέπει να χάσει προκειμένου να επιβιώσει;», Στα (πολύ) συν βάλτε και την ονειρική μουσική του Νίκου Κυπουργού που όλα τα μεταμορφώνει και έχετε μια πρόταση «Εθνικού» επιπέδου

Ταυτότητα:

Μετάφραση, στίχοι: Τζούλια Διαμαντοπούλου
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Πάρης Μαντόπουλος
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Σκηνική πάλη: Θάνος Δερμάτης
Δραματολόγος παράστασης: Μαρία Καρανάνου
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Ασίκογλου
Βοηθός σκηνογράφου: Έλλη Παπαδάκη
Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρίνα Κουλούρη

Διανομή ρόλων (με αλφαβητική σειρά)
Γιώργος Βουρδαμής
: Στρομπόλι, Άντρας, Κοράκι, Ξυλοκόπος, Γάιδαρος, Παιδί
Αντώνης Γκρίτσης: Γρύλος, Μαριονέτα, Ξυλοκόπος, Παιδί
Χρήστος Δαλκυριάδης: Γάτος, Μαριονέτα, Ξυλοκόπος, Κούνελος, Παιδί           
Μιχάλης Κοιλάκος: Τζεπέτο, Κουκουβάγια, Παιδί, Μαριονέτα   
Ιώ Λατουσάκη: Πινόκιο, Παιδί, Μαριονέτα, Κούνελος
Εμμανουέλα Μαγκώνη: Αλεπού, Μαριονέτα, Παιδί, Κούνελος
Βασίλης Ντάρμας: Πινόκιο, Παιδί, Μαριονέτα, Κούνελος
Τίτος Πινακάς: Φυτίλιας, Μαριονέτα, Ξυλοκόπος, Αρλεκίνος
Δήμητρα Σταύρου: Γυναίκα, Παιδί, Μαριονέτα, Πουλτσινέλα, Αμαξάς, Γάιδαρος, Kούνελος                                             
Ανδρομάχη Φουντουλίδου: Γυναίκα, Παιδί, Μαριονέτα, Μυλωνάς      
Mουσικός επί σκηνής: Γιώργος Φουντούκος

Ημέρες και ώρες παραστάσεων για το κοινό: Σάββατο στις 16:30 και Κυριακή στις 11:30


Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι (Θέατρο ΚΑΠΠΑ)

Η ιστορία: Είναι 1944, το Λονδίνο βομβαρδίζεται. Η μικρή Λέτι, ένα κορίτσι μικτής καταγωγής, πρέπει να μείνει ασφαλής, όπως και χιλιάδες άλλα παιδιά λόγω του πολέμου. Με μια βαλίτσα στο χέρι και ένα γράμμα καρφιτσωμένο στο παλτό της, οι γονείς της την βάζουν στο τρένο. Σε μια απομονωμένη φάρμα στην εξοχή, θα έρθει αντιμέτωπη με τους φόβους της συναντώντας την αυστηρή κηδεμόνα κυρία Πιρς, τον νεαρό Κόνραντ και μια πολύ επιθετική… χήνα! Στον ρόλο της  κυρίας Πιρς  η τραγουδίστρια και ηθοποιός Idra Kayne. Tον ρόλο της μικρής Λέτι ερμηνεύει η Δανάη Ομορεγκιέ Νεάνθη. Στην παράσταση παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί  Μάκης Νάνος,  στον ρόλο του νεαρού Κόνραντ,  και Φάνης Παυλόπουλος στον ρόλο του αφηγητή.

Η παράσταση: Δεύτερη χρονιά και με άλλο αέρα. Με τη χαρά του βραβείου Θεάτρου για Παιδιά και Εφήβους από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, αλλά και την αναγνώριση πως η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ένα  έργο  που έχει σαν κύριο μέλημα του να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά απέναντι στον ρατσισμό, τον πόλεμο, την απομόνωση, τις μαθησιακές δυσκολίες και τη φύση και να τονίσει την ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία. Μια διαφορετική πρότασημε την υπογραφή του Ηλία Καρελλά, που συνδυάζει επί σκηνής, τους ηθοποιούς, το σύγχρονο θέατρο σκιών και  τη ζωντανή μουσική. 

Ταυτότητα:
Συγγραφέας: Mike Kenny
Μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου
Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία/Φωτισμοί: Ηλίας Καρελλάς
Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα
Πρωτότυπη μουσική: String Demons
Κατασκευή σκηνικού: Μιχάλης Ράπτης
Κατασκευή φιγούρας θεάτρου σκιών: Ηλίας Καρελλάς, Νικόλας Τζιβελέκης
Κοστούμια: «Βεστιάριο»

Πρωταγωνιστούν:
Λέτι: Δανάη Ομορεγκιέ Νεάνθη
Κυρία Πιρς: Idra Kayne
Κόνραντ: Μάκης Νάνος
Αφηγητής: Φάνης Παυλόπουλος
Μουσική ζωντανά στη σκηνή: String Demons

Η παράσταση προτείνεται για παιδιά από 7 ετών.

Παραστάσεις καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή στις 10:30 π.μ για τα σχολεία και Κυριακή στις 11:30 π.μ για το κοινό και για Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.


Ο Φύλακας της Λίμνης (Θέατρο Μικρό Γκλόρια)

φωτογραφία: Πέτρος Μακρής

Η ιστορία: Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη βιοποικιλότητα δημιουργεί όλο και περισσότερα προβλήματα. Ο Φύλακας της Λίμνης παλεύει χρόνια να κρατήσει την ισορροπία στη λίμνη που τού έχει ανατεθεί να προστατεύει, αλλά έχει πλέον κουραστεί και ζητά από το Πνεύμα του Δάσους να αντικατασταθεί. Ο Φύλακας θέλει να ταξιδέψει στον κόσμο προτού οι κλιματικές αλλαγές κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι ανέφικτο. Το Πνεύμα του Δάσους δέχεται και του στέλνει τρεις υποψηφίους, ώστε να διαλέξει τον πιο κατάλληλο: μια Ελληνοαμερικάνα επενδύτρια, έναν μαθητή σχολείου και μια Φινλανδή επιστήμονα. Κανείς δεν του ‘γεμίζει ιδιαίτερα το μάτι’, την ίδια ώρα που μια άγνωστη μαύρη κηλίδα εμφανίζεται στη λίμνη, ένας βάτραχος με σύνδρομο τουρέτ τού κάνει τη ζωή δύσκολη και όλα τα ζώα του υδροβιότοπου ανησυχούν με αυτές τις ξαφνικές αλλαγές. Τι θα κάνει ο Φύλακας για να καταφέρει να πραγματοποιήσει το ταξίδι του αλλά και να σώσει την αγαπημένη του λίμνη;

Η παράσταση: Την πρωτοείδαμε τον Ιούλιο που πέρασε, στον αρχαιολογικό χώρο Ηραίου Περαχώρας της Κορινθίας, στα πλαίσια του προγράμματος Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023. Δικαίως βρήκε το δρόμο της και σε κεντρική αθηναϊκή σκηνή. Η ευρηματική σκηνοθέτιδα Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη  συναντιέται και πάλι με το συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη και προσφέρει μια εξαιρετική οικολογική ιστορία, που έχει σαν κύριο σκοπό της να πλάσει έναν φωτεινό κόσμο γεμάτο φαντασία και παιδικές εικόνες. Στα συν ένα ξεχωριστό και ιδιαιτέρως μπριόζο μπουκέτο ερμηνειών. Και  για τους συνοδούς που βλέπουν ελληνικό prime time, μια ακόμη πιο ιδιαίτερη παρουσία, αυτή του Γάλλου Μισέλ (Δημήτρης Ντάσκας) της τηλεοπτικής «Μάγισσας», επί το θεατρικό του έργο

φωτογραφία: Πέτρος Μακρής

Ταυτότητα:

Κείμενο: Ανδρέας Φλουράκης
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Σκηνικά- Κοστούμια: Φιλάνθη Μπουγάτσου
Κίνηση-Χορογραφίες: Σοφία Μαρτίου
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Φωτογραφίες-Τρέιλερ: Πέτρος Μακρής
Επιστημονικός υπεύθυνος: Κυριάκος Πανόπουλος
Εκπαιδευτικό υλικό: Ευγενία Μαραγκού
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Θεατρική Ομάδα ΑΝΙΜΑ
Ηθοποιοί: Κωνσταντίνα Αργυροπούλου-Πέτροβα, Δημήτρης Ζέρβας, Θανάσης Κεφαλάς, Δάφνη Λιανάκη, Δημήτρης Ντάσκας
Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από 5 έως 12 ετών.

Κάθε Κυριακή στις 12

Δημήτρης Πάντσος