ΟΠΕΡΑ

This is Britten απόψε στην Εθνική Βιβλιοθήκη: Μια αποκλειστική ματιά στη γενική πρόβα

Οι δύο κύκλοι τραγουδιών, που βασίζονται πάνω σε ποιήματα των Ουίλλιαμ Μπλέικ και Τζων Νταν, είναι ήδη πανέτοιμοι για να ντύσουν με τις ξεχωριστές μελωδίες τους τον πιο ιδιαίτερο χώρο που θα βρεις εκεί κάτω στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πολλά kudos στον ευρηματικό και ταλαντούχο Θέμελη Γλυνάτση που είχε τη σύλληψη για την παράσταση This is Britten, και πραγματοποίησε και τη σκηνοθεσία.

Τους κύκλους των τραγουδιών ερμηνεύουν ο διεθνώς καταξιωμένος βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς και ο διακεκριμένος και έμπειρος τενόρος Χρήστος Κεχρής. Ο πρώτος κύκλος είναι βασισμένος στην ποίηση του «αιρετικού» Ουίλλιαμ Μπλέικ, ενώ ο δεύτερος είναι βασισμένος στα Ιερά Σονέτα του αναγεννησιακού ποιητή Τζων Νταν, κύκλο τον οποίον ο συνθέτης έγραψε μετά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλζεν το 1945.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπέντζαμιν Μπρίττεν, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ού αιώνα, έγραψε πολλά έργα στα οποία η λογοτεχνία ξαναζωντανεύει μέσα από το ιδιαίτερα πρωτότυπο μουσικό του ύφος. Ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης, σε συνεργασία με τους σχεδιαστές βίντεο Χρυσούλα Κοροβέση και Μάριο Γαμπιεράκη, πλάθουν ένα ιδιαίτερο εικαστικό περιβάλλον, ειδικά σχεδιασμένο για τον χώρο υποδοχής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Η σκηνική αυτή εγκατάσταση στοχεύει στο να μεταδώσει στο κοινό, τόσο μουσικά όσο και σκηνικά, την ιδιαίτερη συναισθηματική και φιλοσοφική φόρτιση των δύο αυτών κύκλων, οι οποίοι εξερευνούν την προσωπική απόγνωση τόσο των ποιητών όσο και του συνθέτη, τη βασανιστική θρησκευτική αμφιβολία, αλλά και την επίμονη αναζήτηση εξιλέωσης και ελευθερίας. Εντέλει, παρά τη διάχυτη μελαγχολία που εκπέμπουν, οι δυο αυτοί κύκλοι, βασισμένοι σε ποίηση απαράμιλλης ομορφιάς και έντασης, λειτουργούν ως μαρτυρία της ανθρώπινης αντίστασης ενάντια στον υπαρξιακό συμβιβασμό, τη βία του κόσμου και τον θάνατο – και ακριβώς γι’ αυτό είναι βαθιά επαναστατικοί.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Booklover’s Point του3ου Φεστιβάλ Λυρικός Νότος και αποτελεί συνδιοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αττικής –Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου– σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

This is Britten
Παράσταση βασισμένη σε δύο κύκλους τραγουδιών του Μπέντζαμιν Μπρίττεν
(Τραγούδια και Παροιμίες του Ουίλλιαμ Μπλέικ και Τα Ιερά Σονέτα του Τζων Νταν)
Σύλληψη, σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης
Σχεδιασμός προβολών: Χρυσούλα Κοροβέση, Μάριος Γαμπιεράκης
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Πλατανιάς, Χρήστος Κεχρής
Πιάνο: Σοφία Ταμβακοπούλου
Συμμετέχουν: Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Αλέξιος Ζερβάνος

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 / Ώρα έναρξης: 21.00
Χώρος υποδοχής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ)
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία διανέμονται ήδη αποκλειστικά μέσω της ticket services.
POPAGANDA