Categories: ΘΕΑΤΡΟ

Οι πρεμιέρες του Δεκεμβρίου

Ριχάρδος Γ’ 

Δημήτρης Λιγνάδης, Θέμις Μπαζάκα

Ο Ριχάρδος Γ’ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ένα  από τα κορυφαία κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας σηματοδοτεί το comeback του Γιάννη Χουβαρδά στο Εθνικό Θέατρο, από το οποίο αποχώρησε (και ως καλλιτεχνικός διευθυντής) με μια από τις καλύτερες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων: το Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα του Ο’Νηλ. Ο Δημήτρης Λιγνάδης, ένας από τους πληθωριστικούς πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου θα αντιπαρατεθεί με την  πρόκληση να είναι ο δεύτερος ηθοποιός που, μετά τον Αλέξη Μινωτή, θα ερμηνεύσει τον κορυφαίο σαιξπηρικό ρόλο, από καταβολής της πρώτης κρατικής σκηνής μας. Ελισάβετ η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Πρεμιέρα 12 Δεκεμβρίου, Κεντρική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Φάουστ ΜΕΦΙΣΤΟΦΕΛΗΣ: Μα όρια δε σου έβαλε κανείς. Μπορείς ν’ αρπάζεις ό,τι θες-θα το γλεντήσουμε! Μην είσαι ανόητος, βούτα σε όλα τολμηρά. ΦΑΟΥΣΤ: Μα δεν με νιώθεις; Δε σου μιλάω για χαρά! Θέλω να βυθιστώ στον ίλιγγο, στις απολαύσεις που χαρίζει η οδύνη,στο μίσος που αγαπά , στην πυρκαγιά που δροσιά δίνει. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου θα δοκιμαστεί στο αριστούργημα του Γκέτε αλλά και της παγκόσμιας γραμματείας Φάουστ. Αυτό που κάνει ακαταμάχητη, πέρα από τη σκηνοθετική υπογραφή, τη νέα παραγωγή στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, που στροφάρει με νέες ταχύτητες χάρη στο νέο διευθυντή του Νίκο Διαμαντή, είναι το πρωταγωνιστικό δίδυμο: Φάουστ θα είναι ο Νίκος Κουρής και Μεφιστοφελής ο ηθοποιός-χαμαιλέων Αργύρης Πανταζάρας. Σύμβουλος δραματουργίας ο Πλάτων Μαυρομούστακος. Συμμετέχουν 30 σπουδαστές από την Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Πρεμιέρα  11 Δεκεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


This is War Ένα δώρο μάς επιφυλάσσει η Πόρτα και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Θωμάς Μοσχόπουλος. Τη μετάκληση του πολυβραβευμένου Καναδού σκηνοθέτη Άλαν Ντίλγουορθ, στενού συνεργάτη του σημαντικού Βρετανού συγγραφέα Έντουαρντ Μποντ και βασικού συντελεστή του Soulpepper Theatre του Τορόντο, με ένα από τα πιο επιτυχημένα καναδικά έργα που παρουσιάστηκαν στον Καναδά τα τελευταία χρόνια: το This is War της Χάνα Μόσκοβιτς. Ενα έργο με ήρωες αρχιδεκανείς, λοχίες και στρατιώτες της καναδικής αποστολής στο Αφγανιστάν. Το σημείωμα του σκηνοθέτη μοιάζει να σχολιάζει την καυτή επικαιρότητα, μετά την ματωμένη παρισινή Παρασκευή: «Όσο σκεφτόμαστε αφηρημένα, όσο βρίσκουμε την ολοκλήρωση στον πατριωτισμό και την πληθωρικότητα του πολέμου, δεν θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε αυτούς που μάχονται εναντίον μας, ή το πώς μας αντιμετωπίζουν, ή τελικά αυτούς που μάχονται για εμάς και πώς θα έπρεπε να αποκριθούμε σε όλο αυτό. Δεν θα ανακαλύψουμε ποτέ ποιοι είμαστε. Δεν θα καταφέρουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με τη βία που εν δυνάμει όλοι κρύβουμε μέσα μας.» 

Πρωταγωνιστεί η Άννα Καλαϊτζίδου. Πρεμιέρα 19 Δεκεμβρίου, θέατρο Πόρτα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Καρφίτσες στα γόνατα H σουρεαλιστική γραφή της Ρούλας Γεωργακοπούλου συναντά την σουρεαλιστική, πληθωρική θεατρική περσόνα της Σοφίας Φιλιππίδου στην παράσταση Καρφίτσες στα γόνατα, που σκηνοθετεί η πρωταγωνίστρια και αποτελείται από τη σύνθεση των δυο παλαιότερων μονοπράκτων της γνωστής δημοσιογράφου, Διανυκτερεύον και Η Προσπερίνα και ο ναύτης (στο δεύτερο η Φιλιππίδου υποδύεται την Προσπερίνα). Επιθυμία της σκηνοθέτιδας είναι «να φτιάξω με τις λέξεις και τις φράσεις, με τις εικόνες και τα αισθήματα μια σουρεαλιστική παράσταση που να μιλάει για τον άνθρωπο, την ποίηση, την γυναίκα και τον άνδρα, τα σύμβολα, το παράλογο της ύπαρξης, το όνειρο και κυρίως το μεγάλο ζητούμενο:την επικοινωνία και την αγάπη». Πρεμιέρα 11 Δεκεμβρίου, Από Μηχανής Θέατρο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Θέατρα  Μετά τα συνταρακτικά μικτά θεάματά της, Γράμματα στα Κοριτσάκια και Στα Υπόγεια του BBC, όπου αναμειγνύονταν η περφόρμανς, η συναυλία και η ζωντανή εγκατάσταση, η Violet Louise (Λουΐζα Κωστούλα) παρουσιάζει την οπτικοακουστική παράσταση Θέατρα, που βασίζεται σε κείμενο αιχμής του Olivier Py, με ήρωα ένα νεαρό, μισό Γάλλο μισό Αλγερινό που μαχαιρώνεται σε ένα δημόσιο δρόμο. Performers: Παναγιώτης Γαρμπής – Λουίζα Κωστούλα. Η μετάφραση του κειμένου Θέατρα του Olivier Py από τη Μαρία Ευσταθιάδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα. Πρεμιέρα 14 Δεκεμβρίου, Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη)

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη