Categories: TV SHOWS

The Durells: Η σειρά που βλέπει όλη η Βρετανία γυρίστηκε στην Κέρκυρα

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια για τρεις μήνες ανά έτος η Κέρκυρα ζει στον ρυθμό των Durells, μια βρετανικής τηλεοπτικής παραγωγής βασισμένης στην τριλογία αυτοβιογραφικών μυθιστορημάτων του φυσιοδίφη Τζέραλντ Ντάρελ, βιβλία που είναι από τα πιο αγαπημένα αναγνώσματα των Βρετανών εδώ και αρκετές δεκαετίας.

Η οικογένεια των Ντάρελ, αποτελούμενη από την μητέρα Λουϊζ και τα τέσσερα παιδιά της, μεταξύ αυτών και ο συγγραφέας Λόρενς Ντάρελ με γνωστότερο έργο του το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο. Οι Ντάρελ εγκαταστάθηκαν στην Κέρκυρα το 1935 και αναχώρησαν το 1939 με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εκτός από την κόρη Μάργκο που έφυγε το 1940.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κωμικές περιπέτειες της μποέμ οικογένειας μεταφέρθηκαν στην μικρή οθόνη. Όμως σε αυτή την περίπτωση η σειρά έφτασε στις τέσσερις σεζόν χτυπώντας υψηλές τηλεθεάσεις στην Βρετανία. Πρωταγωνιστής, εκτός από την οικογένεια, είναι η Κέρκυρα, δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο πλήρης τίτλος είναι The Durells in Corfu. Πανέμορφα τοπία, θάλασσα, πράσινο, η ξεχωριστή παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού κλέβουν, δικαίως, την παράσταση. Γι’ αυτό τον λόγο η Κέρκυρα είναι υποψήφια για το φετινό EUFCN Location Award.

Τι είναι αυτό;

Η Βάνια Βέργου, πρόεδρος του Hellenic Film Commision, αρμόδιας διεύθυνσης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου  για την προσέλκυση και διευκόλυνση ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα, εξηγεί: «Το Hellenic Film Commision του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου είναι μέλος του European Films Commission Network, του δικτύου που γιόρτασε πέρσι τα δέκα του χρόνια, με αυτή την αφορμή θέσπισε το EUFCN Location Award. Όλα τα μέλη του EUFCN στέλνουν την τοποθεσία της επιλογής τους από τη χώρα τους, τοποθεσία που χρησιμοποιήθηκε είτε από διεθνή είτε τοπική παραγωγή, είτε κινηματογραφική, είτε τηλεοπτική. Επίσης, αυτή η παραγωγή θα έπρεπε να είχα κάνει ήδη μια δυνατή, διεθνή πορεία. Η Κέρκυρα, που προτείναμε από ελληνικής πλευράς, μπήκε στη shortlist με τις 12 τελικές τοποθεσίες από όλη την Ευρώπη. Ο καθένας μπορεί να ψηφίσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στην σελίδα της cineuropa. Στις 4 Δεκεμβρίου στην έκθεση FOCUS στο Λονδίνο, θα ανακοινωθεί ποια πόλη νίκησε το EUFCN Location Award

Οι πρωταγωνιστές της σειράς.

Η απονομή του βραβείου προφανώς θα προβάλλει ακόμη περισσότερη την Κέρκυρα, κάτι που ήδη γίνεται μέσω της σειράς. Όπως λέει η κ. Βέργου «Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε στους φιναλίστ και που σωστά κρίναμε ότι η Κέρκυρα με τους Durells θα ήταν η πιο δυνατή υποψηφιότητα από τη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι μια ανάρτηση μας στη σελίδα του Hellenic Film Commission στο facebook για την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της 4ης σεζόν την είδα περίπου 40.000 άνθρωποι. Η σειρά έχει υψηλή τηλεθέαση ειδικά στη Βρετανία, σε μια χώρα που οι κάτοικοι της αγαπούν τα ελληνικά νησιά και τα επιλέγουν για τις διακοπές τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Την απήχηση που έχει η σειρά στο βρετανικό κοινό επιβεβαιώνει και ο Κώστας Ραφτόπουλος, ο line producer της σειράς εκ μέρους της ελληνικής εταιρείας παραγωγής avionfilms που στα 18 χρόνια που εργάζεται στον χώρο έχει συμμετάσχει σε πολλές ξένες παραγωγές όπως το Mamma Mia! «Ξέρουμε ότι tour operators φτιάχνουν πακέτα για τουρίστες από το εξωτερικό και τους ξεναγούν στα locations που έγιναν γυρίσματα για τους Durells.» Ποια είναι αυτά; « Τα περισσότερα εξωτερικά της πόλης έγιναν στο χωριό του Μπούα στα Δανήλια που είναι μια αναπαράσταση ενός παραδοσιακού κερκυραϊκού οικισμού, η βασική βίλα είναι υπαρκτή και βρίσκεται στο Κοντόκαλι, άλλα γυρίσματα έγιναν στους Δουκάδες, στο Καρδάκι, στο Γαστούρι, στον Χαλικούνα, στους Γιαννάδες, στην Κουλούρα, το σπίτι του Σβεν κοντά στους Πουλάδες που όποτε το έχουμε επισκεφτεί βρίσκουμε εκεί tour operators, ενώ το αγαπημένο μέρος της Λουίζ στο σενάριο, εκεί που πάει για να ηρεμήσει είναι στο Ακρωτήριο του Δράστη».

Πέρα όμως από το τουριστικό όφελος και η τοπική κοινωνία δραστηριοποιήθηκε άμεσα στα γυρίσματα. Ο κ. Ραφτόπουλος εξηγεί: «Στην Κέρκυρα είχαμε πολλούς ανθρώπους από το νησί, εκτός κινηματογραφικής βιομηχανίας, που εργάστηκαν για την παραγωγή δηλαδή άνθρωποι που είτε άφησαν τη δουλειά τους είτε δεν είχαν δουλειά και δούλεψαν για τους Durells από διάφορα πόστα. Εκτός από τις μεμονωμένες περιπτώσεις συνεργαστήκαμε και με πολλές τοπικές εταιρείες όπως μεταφορικές και με ξενοδοχεία. Από οικονομικής πλευράς μόνο θετικό αντίκτυπο είχε όλο αυτό στην κερκυραϊκή οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αναστασία Φαβιάνου, ηθοποιός που είναι από την την Κέρκυρα, συμμετείχε στα γυρίσματα  και θυμάται «Συμμετείχα αρχικά στην τρίτη σεζόν, συνέπεσε σε περίοδο που μπορούσα να είμαι στην Κέρκυρα, που είναι ο τόπος καταγωγής μου. Έδωσα ένα βιογραφικό, όπως όλοι άλλωστε, γιατί κατέφθαναν βιογραφικά από όλη την Ελλάδα. Έγινε κάστινγκ και με επέλεξαν για να συμμετάσχω σαν μια απλή κάτοικος της Κέρκυρας του 1935 σε αυτή την υπέροχη σειρά, που γυρίστηκε στην Κέρκυρα. Συμμετείχα και στην τέταρτη σεζόν και τα περισσότερα γυρίσματα τα έκανα στο χωριό του Μπούα αλλά υπήρξαν και δύο γυρίσματα στην βίλα Γερακάρη, όπου έμεναν και στην πραγματικότητα οι Ντάρελς.»

Ποια ήταν η δική της εμπειρία από το σετ; «Οι Κερκυραίοι περίμεναν με μεγάλη χαρά κάθε χρονιά τους συντελεστές γιατί είναι μια παραγωγή που και οι συμμετέχοντες ηθοποιοί ήξεραν ότι θα πληρωθούν και στην ώρα τους και καλά. Από εκεί και πέρα είναι μια φοβερή διαφήμιση του τόπου. Η δουλειά που έχει κάνει η διεύθυνση φωτογραφίας της σειράς είναι εξαιρετική και η μεταμόρφωση που υπάρχει μέσω από τον φακό είναι μαγευτική. Κυρίως όμως, σαν ηθοποιός εστιάζω στον επαγγελματισμό που επικρατούσε όσον αφορά τις συνθήκες στα γυρίσματα».

Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα.

Φαίνεται όμως ότι και οι Βρετανοί περίμεναν κάθε χρόνο την επιστροφή τους στην Κέρκυρα. Ο κ. Ραφτόπουλος λέει ότι «Δεν υπάρχει κάποιος που δεν λάτρεψε την Κέρκυρα. Νομίζω ότι μέρος της επιτυχίας της σειράς είναι ότι οι συντελεστές της είναι τόσο χαρούμενοι που δούλεψαν στην Κέρκυρα. Το αγαπούν το νησί και γι’ αυτό επιστρέφουν για διακοπές. Τον Ιανουάριο ένα μεγάλο μέρος της ομάδας παραγωγής, κι εγώ μαζί τους, θα πάμε για ένα τριήμερο στην Κέρκυρα, για εκδρομή».

Όσον όμως αφορά τον κινηματογραφικό τουρισμό έχουμε πολλά ακόμη βήματα να κάνουμε. Η Νέα Ζηλανδία έχτισε εξ ολοκλήρου την κρατική τουριστική της πολιτική πάνω στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, και το ίδιο του υπουργείο Πολιτισμού της χώρας διοργανώνει τις εκδρομές στα locations που γυρίστηκε η τριλογία.

Εδώ έχουμε αρκετά βήματα να κάνουμε ακόμη, η κ. Βέργου δίνει τον τόνο: «Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να δείξουμε τα πολλαπλά οφέλη που έχει ένας τόπος από μια ξένη παραγωγή. Για αυτό ακριβώς στις 27 Νοεμβρίου διοργανώνουμε εκδήλωση με τη μορφή ανοιχτής συζήτησης με θέμα: «Κινηματογραφικές Τοποθεσίες και Κινηματογραφικός Τουρισμός» την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 10.30 στον Πύργο Βιβλίων στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.   Η συζήτηση διαρθρώνεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα, «Κινηματογραφικές Τοποθεσίες – Η σημασία της διαχείρισης τους σε έναν ανερχόμενο προορισμό», θα συζητηθεί όλο το εύρος της διαχείρισης τοποθεσιών για τις ανάγκες οπτικοακουστικών παραγωγών, με ομιλητές τους κ. Γιώργο Σταθόπουλο, Location Manager με μεγάλη εμπειρία στην Αμερική (The two faces of January, Broken Flowers), και κ. Tate Aráez Guzmán, επικεφαλής LocationManager του Game of Thrones στην Ισπανία.Η δεύτερη ενότητα, «Κινηματογραφικός Τουρισμός – Η συνέργεια ανάμεσα στον τουρισμό και στις οπτικοακουστικές παραγωγές» αφορά στον κινηματογραφικό τουρισμό με ομιλητή τον κ. Stefan Roesch, ειδικό σύμβουλο σε θέματα Κινηματογραφικού Τουρισμού, ο οποίος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως VisitBritain, Czech Tourism, Association of Film Commissioners International (AFCI), Film London.»

Εμείς πάλι ως θεατές μπορούμε να μπούμε στην ιστοσελίδα της cineuropa και να ψηφίσουμε την Κέρκυρα για το EUFCN Location Award.
Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου