Η Fortuna Recordsη πλέον αγαπημένη μουσική κολεκτίβα του ελληνικού κοινού, είναι μια ξεχωριστή δισκογραφική εταιρεία με βάση το Τελ Αβίβ, η οποία επανεκδίδει ξεχασμένα «διαμαντάκια» του ψυχεδελικού ήχου του Ισραήλ, της Μέσης Ανατολής, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Πίσω από το label βρίσκονται οι Maor Anava, Zack Bar και Ariel Tager και Yoav Magriso, οι οποίοι μοιράζονται το πάθος τους για σπάνιους φολκλόρ ήχους και έχουν όραμα να τους διαδώσουν στον υπόλοιπο κόσμο και να τους κληρονομήσουν στις επόμενες γενιές. Η τριάδα της Fortuna Records είχε επισκεφθεί τη χώρα μας και τον περασμένο Σεπτέμβριο και τώρα επιστρέφει ως τετράδα, με το νέο μέλος της Yoav Magriso, που έχει μάλιστα καταγωγή από την Θεσσαλονίκη, ο οποίος μίλησε στην Popaganda για όσα θα δούμε και θα ακούσουμε στο Tesla Bar@Bios.

Πότε ξεκίνησες να κάνεις digging αναζητώντας σπάνια κομμάτια και πώς βρέθηκες τελικά στην Fortuna Records; Έρχομαι από διαφορετικό background. Προσωπικά εγώ πήγαινα για digging ψάχνοντας κυρίως reggae και αφρικανικούς ήχους, κάπως όμως τα μονοπάτια μας συναντήθηκαν με τους άλλους τρεις. Μπήκα στην Fortuna Records ως μάνατζερ και συνεργάτης πριν από ενάμιση χρόνο και γενικότερα ψάχνω μουσική τα τελευταία 6 -7 χρόνια.

Όταν δεν αναζητάς φολκλόρ ανατολίτικους ήχους, τι ακούς σπίτι σου ας πούμε; Ακούω κυρίως jazz obscurities, afro jazz, latin jazz, ιταλική library music, μέχρι και γαλλική soul και funk. Οτιδήποτε έχει ρυθμό μέσα του μου αρέσει. Δεν μου βάζω ταμπέλα, ότι είμαι ας πούμε ένας φαν της jazz, είμαι φαν της μουσικής, της μουσικής που θεωρώ εγώ καλή. Συνήθως ότι δεν είναι mainstream μου αρέσει, αλλά φυσικά απολαμβάνω κι αυτά.

Έχετε κοινό στο Ισραήλ; Θα σου πω πως έχουν τα πράγματα. Όταν βγήκαν αυτές οι μουσικές που ξαναφέρνουμε εμείς στο προσκήνιο τώρα, ήταν το underground του underground. Εννοώ για παράδειγμα, από τις πρώτες κυκλοφορίες της Fortuna ήταν ένας δίσκος της Tsvia Abarbanel μια jazz τραγουδίστρια από την Υεμένη. Όταν κυκλοφόρησε το δίσκο της, τη θεωρούσαν τρελή. Τα τελευταία χρόνια όμως όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να περισώσουν αυτούς τους ήχους και να τους περάσουν στις επόμενες γενιές. Έτσι έχει μεγαλώσει η σκηνή των θιασωτών της μουσικής της Μ. Ανατολής των δεκαετιών ’60 και ΄70 και τώρα κάνουμε μεγάλα event στο Ισραήλ όπου άνθρωποι χορεύουν υπό τους ήχους Λιβανέζων μουσικών ή μουσικών από την Υεμένη και έπειτα τους ψάχνουν παραπάνω.

Στην Ευρώπη, σε ποιες πόλεις – έκτος από την Ελλάδα φυσικά – έχετε μεγάλο κοινό; Η Αθήνα είναι φυσικά μια πόλη – κλειδί, στο Βερολίνο, στο Τόκιο, το Λονδίνο και το Παρίσι. Συνήθως οι πιο πολυπολιτσμικές πόλεις είναι εκείνες στις οποίες έχουμε πολλούς φαν, καθώς είναι ανοιχτόμυαλοι και δεν είναι επικριτικοί. Παίρνουμε μηνύματα από όλο τον κόσμο. Μένω έκπληκτος πραγματικά όποτε τα διαβάζω και χαίρομαι πολύ.

Τι θα ακούσουμε απόψε στο Tesla bar; Όπως και τον Σεπτέμβρη, θα ακούσετε πολύ τσιφτετέλι, αραβική μουσική, παραδοσιακή ισραηλινή μουσική ένα κράμα αναπάντεχων, διαφορετικών μεταξύ τους ρυθμών, με ένα middle eastern touch.

Έχεις κάποιον αγαπημένο Έλληνα καλλιτέχνη; Ο Μάκης Βασιλειάδης είναι μεγάλη μου αγάπη. Μόλις αγόρασα ένα δίσκο του.

Και κάποιο ελληνικό λαϊκό κομμάτι που να σου αρέσει, θυμάσαι; Το “Νταμ – Νταμ”, δεν θυμάμαι ακριβώς τον ελληνικό τίτλο, αλλά είναι πολύ γνωστό τσιφτετέλι.

Τι άλλο ανακάλυψες στα δισκοπωλεία της Αθήνας; Πήρα πολλούς δίσκους με τσιφτετέλια. Τα περισσότερα βέβαια δεν μπορώ να τα διαβάσω ή να τα προφέρω γιατί είναι στα ελληνικά, αλλά ο ιδιοκτήτης του δισκοπωλείου ήταν εξαιρετικός και με βοήθησε πολύ.

Ενθουσιάζονται οι δισκοπώλεις όταν αναζητάς ελληνική λαϊκή μουσική και όταν τους λες τι ακριβώς κάνεις; Ναι, φυσικά. Είναι σα να έρχεται κάποιος στην αυλή σου και να βρίσκει κάτι που εσύ δεν θεωρείς τόσο σπάνιο και σημαντικό και να σου λέει «Πω, είναι ό,τι καλύτερο έχω δει, το θέλω τώρα.» Νομίζω ότι είναι όμορφο και για τις δύο πλευρές αυτό. Ανταλλάσουμε μεταξύ μας αυτό το θετικό vibe.

Είναι η πρώτη σου φορά στην Αθήνα; Όχι και σίγουρα δεν είναι η τελευταία. Είμαι μισός Έλληνας άλλωστε. Οι παππούδες μου είναι από την Θεσσαλονίκη. Έφυγαν εξαιτίας των Ναζί. Μάλιστα θα πάρω και ελληνικό διαβατήριο τους επόμενους μήνες, θα γίνω ευρωπαίος πολίτης, κάτι που με έχει ενθουσιάσει πολύ. Ξέρεις, το Ισραήλ είναι ένα χωνευτήρι πολιτισμών. Φαντάσου ότι όλη η Fortuna μαζί καλύπτουμε περίπου δέκα χώρες. Εγώ είμαι μίσος Έλληνας, μισός Πολωνός, ο Maor είναι μίσος Σύριος, μισός Μαροκινός, ο Zack έχει ρίζες από την Σερβία και ο Ariel έχει καταγωγή από την Ισλανδία νομίζω. Μεγαλώνοντας λοιπόν εκτεθήκαμε σε όλες αυτές τις επιρροές από τις διάφορες κουλτούρες και έτσι, ως diggers, ψάχνουμε για τους ήχους που μας θυμίζουν αγάπη, ευτυχία και ελευθερία.

Τι θες να κάνεις όσο βρίσκεσαι στην Αθήνα; Θέλω να μελετήσω λίγο την ιστορία σας και να επισκεφθώ αξιοθέατα και μουσεία καθώς δεν είχα την ευκαιρία αυτή τις προηγούμενες φορές που ήρθα, οπωσδήποτε θα πάω σε όσες περισσότερες ταβέρνες μπορώ, θα φάω κεμπάπ στον Θανάση και θα διασκεδάσω όπως εσείς. Θέλω να νιώσω σαν ντόπιος και το ένιωσα για την ακρίβεια, αυτή την ασφάλεια και την αίσθηση της πατρίδας, από την πρώτη στιγμή που πάτησα στο δισκάδικο.


Η Fortuna Records επιστρέφει στο Tesla το Σάββατο 18 Απριλίου, μαζί με τους Mr. Z, Terra Exotica και Teranga Beat.

Φιλίππα Δημητριάδη

Η Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Share
Published by
Φιλίππα Δημητριάδη