Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν μεγαλώνατε; Ένα από τα πολλά ήταν το Γαλάζια μάτια της Τόνυ Μόρισον. Με κεντρικό θέμα ένα παιδί που αναγκάζεται να μεγαλώσει γρήγορα, ανορθόδοξα. Θυμάμαι επέμενα να το διαβάσω κι ας αφορούσε μεγαλύτερες ηλικίες. Σκληρό, δηκτικό, άκρως διδακτικό. Αναφέρεται στην ιστορία ενός μαύρου κοριτσιού στην ρατσιστική Αμερική του ’40 που πίστευε πως αν είχε γαλάζια μάτια η κοινωνία θα την αποδεχόταν πιο γρήγορα. Ένα ταξίδι στον κόσμο του παραλογισμού, των φυλετικών διακρίσεων, των σαθρών προτύπων, της υποκρισίας της αμερικάνικης κοινωνίας. Πέρυσι διάβασα ότι κάποιος ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής στην Αμερική πρότεινε την απόσυρση του βιβλίου από τη λίστα αναγνωσμάτων του Λυκείου λόγω της σκληρής του γλώσσας. Ξαφνικά ένιωσα μια γροθιά στο στομάχι όπως τότε όταν είχα πρωτοδιαβάσει το βιβλίο. Η αποσάθρωση της κοινωνίας συνεχίζεται.
Ποιο βιβλίο διαβάσατε και ξαναδιαβάσατε; Τον Υπνοβάτη της Μαργαρίτας Καραπάνου. Ο ελληνικός σουρεαλισμός στα καλύτερά του. Ο θεός αποφασίζει μια μέρα να στείλει έναν νέο Μεσσία στους ανθρώπους κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή τους, έτσι σκύβει και ξερνάει πάνω από ένα ελληνικό νησί. Χιούμορ, σαρκασμός, απόγνωση, συμπόνια να εναλλάσσονται ανά σελίδα. Ήταν χαρισματική η Καραπάνου, δυστυχώς δεν πρόλαβε να γράψει πολλά βιβλία. Με εμπνέει, με χαλαρώνει, με διδάσκει η γραφή της. Το έχω σαν προσωπικό σημείο αναφοράς αυτό το βιβλίο, κάτι σαν ένα πνευματικό reset.
Σας ώθησε ποτέ βιβλίο να κάνετε κάτι ανόητο; Ναι, να το κάνω σουβέρ για τον καφέ μου.
Σας ενέπνευσε κάποιο βιβλίο να γίνετε κάτι άλλο εκτός από συγγραφέας; Όταν είσαι παιδί διαβάζεις Βερν και νιώθεις μια ακατανίκητη ανάγκη να αναλάβεις το τιμόνι κάποιου ρετροφουτουριστικού υποβρυχίου και να ανακαλύψεις νέους κόσμους. Μετά διαβάζεις Άγκαθα Κρίστι και θες να εξιχνιάζεις εγκλήματα σε ποταμόπλοια. Μεγαλώνοντας έρχεται και ο Κούντερα να σου δείξει που βρίσκεται το πηδάλιο των ψυχικών ταξιδιών. Άρα με τέτοια ερεθίσματα καταλήγεις ή ψυχολόγος ή ξεναγός. Εγώ βρέθηκα κάπου ενδιάμεσα κι έγινα εκπαιδευτικός.
Ποιο βιβλίο εύχεστε να είχατε γράψει; Το Πέδρο Πάραμο του Χουάν Ρούλφο. Αλλά προσαρμοσμένο στην ελληνική ύπαιθρο, στα ελληνικά ήθη και έθιμα. Το βιβλίο το οποίο έδωσε τροφή στον Μάρκες και στάθηκε αφορμή για να γράψει το 100 χρόνια μοναξιά. Η επιτομή του μαγικού ρεαλισμού. Αναφέρεται στο ταξίδι που κάνει ο πρωταγωνιστής στην λατινοαμερικάνικη ύπαιθρο προκειμένου να εντοπίσει τον πατέρα του. Ένα ταξίδι στο πραγματικό και το φανταστικό, στο παράλογο και στο λογικό, στους μύθους και στις παραδόσεις της λατινικής Αμερικής, ένα ταξίδι στην αυτογνωσία. Εγχειρίδιο για κάθε συγγραφέα που θέλει να μιλήσει με αυθεντικό και συμβολικό τρόπο.
Το βιβλίο του Θοδωρή Κουκιά «Νεκρό Ψάρι» κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.