Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν μεγαλώνατε; Είτε το θέλουμε είτε όχι, πρέπει να παραδεχτούμε πως μας αρέσει να διαβάζουμε βιβλία στα οποία μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας. Έτσι και εγώ ως παλιός τρόφιμος ιδρύματος πέρασα μεγάλο χρονικό διάστημα διαβάζοντας τον “Όλιβερ Τουίστ”. Ταυτόχρονα, όμως, διάβαζα τα Κλασικά Εικονογραφημένα, τη Μάσκα και τον Μικρό Σερίφη, ενώ ήμουν φανατικός αναγνώστης της σειράς Ήμουν και Εγώ Εκεί, που τη μοίραζε εκείνη την εποχή – δεκαετία του ΄60 – κάποιο απορρυπαντικό. Έχω ωστόσο μια απορία : πότε ενηλικιώνεται κανείς;
Ποιο βιβλίο διαβάσατε και ξαναδιαβάσατε; “Τα δημοτικά μας τραγούδια” στη συλλογή του Γιώργου Ιωάννου ακονίζουν με θαυμαστό τρόπο τη γλώσσα και διαστέλλουν τη φαντασία. Σ΄ αυτά επανέρχομαι κάθε τόσο.
Σας ώθησε ποτέ βιβλίο να κάνετε κάτι ανόητο; Στην τρίτη τάξη του γυμνασίου, σαν να ήμουν ο πρωταγωνιστής από το διήγημα του Μ. Καραγάτση “Η Κυρία Νίτσα”, έστειλα κρυφά γράμμα στην όμορφη καθηγήτρια των Γαλλικών, με το οποίο της εξομολογούμουν τον έρωτά μου και της πρότεινα να κλεφτούμε. Υπερβολικά ανόητο ή πρώιμα γενναίο; Πάντως οι συνέπειες αυτής της αποκοτιάς ήταν απρόβλεπτες …
Σας ενέπνευσε κάποιο βιβλίο να γίνετε κάτι άλλο εκτός από συγγραφέας; Στην παιδική ηλικία ονειρευόμουν να ΄ρθει μέρα που θα μπαρκάρω και θα ζήσω παρέα με κάποιο ναυτικό τσούρμο – βλέπε “Τα λόγια της πλώρης” του Ανδρέα Καρκαβίτσα. Στα ύστερα χρόνια ζήλεψα τη γαλήνια και φιλοσοφημένη ζωή των μπαξεβάνηδων, έτσι όπως την αφηγείται ο Έρμαν Έσσε στο βιβλίο του “Ευχάριστες στιγμές στον κήπο”.
Ποιο βιβλίο εύχεστε να είχατε γράψει; Το απόλυτο μυθιστόρημα. Το βιβλίο όπου το Κακό καταδιώκει τον εαυτό του. Εκείνο το ανάγνωσμα που διέρρηξε τα σύνορα της φαντασίας. Το “Μόμπι Ντικ”. Είναι, όμως, ύβρις να φαντάζεσαι το όνομά σου στη θέση του Χέρμαν Μέλβιλ. Γι΄ αυτό και το μόνο που εύχομαι τώρα είναι να καταφέρω να γράψω το επόμενο βιβλίο μου, καθώς δεν μπορώ να το ξεκινήσω με τίποτα, ούτε καν να βρω το θέμα. Αυτό μου είναι υπεραρκετό.
Το τελευταίο μυθιστόρημα του Κώστα Ακρίβου, “Αλλάζει πουκάμισο το φίδι”, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.