Categories: ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα ψηφιακά έργα του Andy Warhol

Περίπου μια ντουζίνα από έργα του Andy Warhol, που χρονολογούνται από το 1985 βρέθηκαν σε ορισμένες παλιές δισκέτες ενός υπολογιστή Amiga. Η εταιρεία- παραγωγός του κλασικού υπολογιστή, η Commodore, είχε πληρώσει τον καλλιτέχνη για να βοηθήσει με τα ιδιότυπα έργα του την κυκλοφορία του, νέου της «παιδιού», Amiga 1000. Σύμφωνα με το BBC, χρειάστηκε μια τριετής επίπονη διαδικασία για να ανακτηθούν τα χαμένα δεδομένα, από μέλη του πανεπιστημίου Carnegie Mellon University. Συνολικά, 18 έργα του «ανασύρθηκαν» από τη λήθη των χαμένων δισκετών και 12 εξ’αυτών είχαν την υπογραφή του ίδιου του καλλιτέχνη.

Ο ίδιος ο Warhol, ήταν από τους πιονέρους της ζωγραφικής μέσω υπολογιστή και σίγουρα με τα σημερινά μέσα θα ήταν ικανός για ακόμη περισσότερα. Κάτι που είχε παραδεχτεί σε μια συνέντευξη της εποχής στο AmigaWorld, λέγοντας ότι: «Από τη μια μου αρέσει [το τελικό αποτέλεσμα] γιατί μοιάζει με τη δουλειά μου, αλλά από την άλλη θα ήθελα ένα μολύβι, γιατί φτιάχνει τις γραμμές πιο εύκολα».

Ο ιθύνων νους πίσω από αυτό το πρότζεκτ στο Carnegie Mellon, ήταν ο Cory Arcangel, φανατικός με τον Warhol και καλλιτέχνης, που ήθελε όσο λίγοι να διασώσει μια από τις άγνωστες πτυχές και να τις φέρει σε επαφή με τον πολύ κόσμο. Η αλήθεια είναι πως στην πλειοψηφία τους είναι μερικές ψηφιακές ρέπλικες μερικών κλασικών πλεόν έργων του Warhol, αλλά παράλληλα. Ο Arcangel είπε γι’αυτό πως είναι ενδεικτικό του «πόσο εύκολα κατόρθωσε να μεταφέρει την ουσία της τέχνης του σε ένα διαφορετικό μέσο, που ήταν σχετικά καινούριο εκείνη την εποχή. Το ψηφιακό». Και κρίνοντας από το αποτέλεσμα, μάλλον είχε δίκιο.

Για περισσότερες πληροφορίες, η ανακοίνωση που εξέδωσε το site του Warhol

Κώστας Χανδρινός

Share
Published by
Κώστας Χανδρινός