Categories: ΒΙΒΛΙΟ

10 μαθηματικοί τρόποι που (μάλλον) θα σας οδηγήσουν στο επόμενο αμόρε

«Η αναζήτηση της τέλειας εξίσωσης»: Αυτός είναι ο υπότιτλος του βιβλίου «Τα μαθηματικά της αγάπης» της μαθηματικού και ακαδημαϊκού Χάνα Φράι, που καταγράφει επιγραμματικά αλλά απολύτως καίρια την καθημερινότητα των singles αυτού του πλανήτη.

Πώς τα μαθηματικά μπορούν να σε βοηθήσουν να επιλέξεις αλλά και να κατακτήσεις το ιδανικό για σένα ταίρι; Η συγγραφέας χρησιμοποιεί στη δουλειά της μαθηματικά μοντέλα για προκειμένου να μελετήσει τα μοτίβα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, από τις επαναστάσεις και την τρομοκρατία μέχρι το εμπόριο, τις καθημερινές αγορές και τις ερωτικές σχέσεις. Ιδού, λοιπόν, δέκα σημεία-κλειδιά:

Η δρ Φράι μιλάει, κι εμείς ακούμε.

Το να φαίνεται ότι κάποιος θεωρητικά διαθέτει όλα τα επιθυμητά προσόντα, δε σημαίνει τίποτα μακροπρόθεσμα. Είναι ανώφελο να περιορίζετε την αναζήτησή σας σε άτομα που καλύπτουν όλες σας τις απαιτήσεις, μιας κι έτσι έρχεστε αντιμέτωποι με μια ανέφικτη πρόκληση. Αντ’ αυτού, επιλέξτε δυο τρία πράγματα που είναι όντως σημαντικά και δώστε μια ευκαιρία στους άλλους. Μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα.

Φαίνεται ότι η συμμετρία του προσώπου έχει σημασία μόνο για τις φωτογραφίες. Στη πραγματική ζωή πολλοί έλκονται από μη συμμετρικά χαρακτηριστικά. Επειδή όχι μόνο έχουν πιο έντονη προσωπικότητα, αλλά επειδή οι άνθρωποι με μη συμμετρικά χαρακτηριστικά συχνά θεωρούνται και πιο ειλικρινείς. Όταν μιλάμε, το 76% από εμάς θα παρουσιάσει μια πιο αισθητή κίνηση στη δεξιά πλευρά του στόματος.

Αν μπορείτε να αντέξετε την περιστασιακή και, ομολογουμένως, άβολη περίπτωση της απόρριψης, αν πάρετε πρωτοβουλία θα βγείτε κερδισμένοι.  Είναι πάντα καλύτερο να κάνεις το πρώτο βήμα, παρά να περιμένεις να το κάνουν οι άλλοι. Συνεπώς, βάλτε υψηλούς και συχνούς στόχους. Το λένε και τα μαθηματικά.

Το πρόβλημα είναι ότι δε γνωρίζουμε τι πραγματικά θέλουμε, παρά μόνο αφότου το βρούμε. Αντίθετα με το Amazon ή με το Netflix, όπου πράγματι ξέρουμε  ποιο είναι το γούστο μας στις ταινίες και σε άλλα προϊόντα, ένα ερωτηματολόγιο δεν είναι αρκετό για να προβλέψει ποιος θα μας κάνει ευτυχισμένους.

Να είστε ξεκάθαροι. Μην παίζετε παιχνίδια μέσα στο παιχνίδι. Το να εκμεταλλεύεστε ή να εξαπατάτε κάποιον σε μία γνωριμία δεν θα έχει καλά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Με μια άμεση στρατηγική θα έχετε τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Πολλά μπορούν να συμβούν όταν δύο άτομα κάνουν σεξ για πρώτη φορά, όπως ο ερχομός μια καινούριας ζωής, ένας καινούριο σεξουαλικό νόσημα, αμοιβαία ντροπή και , πού και πού, ευχαρίστηση. Ωστόσο, υπάρχει ένα πράγμα που ισχύει κάθε φορά που δύο άνθρωποι κάνουν σεξ: Δημιουργούν ανάμεσά τους έναν σύνδεσμο σε ένα υποθετικό δίκτυο. Αυτές οι ενώσεις δεν μπορούν να αναιρεθούν, όσο κι αν το θέλει κάποιος μόλις επικρατήσει και πάλι η σύνεση. Είναι επίσης αμφίδρομες (ακόμη κι αν οι οργασμοί δεν ήταν): Και τα δύο άτομα αυξάνουν το σύνολο των σεξουαλικών τους συντρόφων κάθε φορά που γίνεται μια νέα σύνδεση. Αυτοί οι ξεκάθαροι και σαφώς ορισμένοι σύνδεσμοι καθιστούν το δίκτυο της σεξουαλικής επαφής μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση μελέτης για τους επιστήμονες και τους μαθηματικούς.

Αν υποθέσουμε ότι ξεκινάτε να βγαίνετε ραντεβού στην ηλικία των δεκαπέντε και ότι ιδανικά θέλετε να αποκατασταθείτε περίπου στα σαράντα.  Στο πρώτο 37% του συνόλου των ραντεβού σας (λίγο μετά τα 24α γενέθλια σας), θα πρέπει να απορρίψετε τους πάντες. Αξιοποιήστε αυτό το διάστημα για να καταλάβετε τι κυκλοφορεί εκεί έξω και τι περιμένετε πραγματικά από έναν σύντροφο. Όταν τελειώσει η φάση της απόρριψης, επιλέξτε το επόμενο άτομο που θα εμφανιστεί και θα είναι καλύτερο από όσα έχετε γνωρίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Για να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη οργάνωση τραπεζιού σε έναν γάμο, είναι σημαντικό να ορίσετε πρώτα τι σημαίνει για εσάς «καλύτερη». Μπορεί να σημαίνει μεγιστοποίηση της ικανοποίησης πολύ σημαντικών καλεσμένων ή μεγιστοποίηση της ικανοποίησης όλων των καλεσμένων.  Θα μπορούσατε επίσης να θέσετε ως στόχο την ελαχιστοποίηση της ικανοποίησης των καλεσμένων που ενδόμυχα μισείτε, αλλά που από ευγένεια είστε υποχρεωμένοι να καλέσετε.

Για να είμαστε ευτυχισμένοι για πάντα δεν αρκεί να ανεχόμαστε τα παράπονα. Για αρχή αξίζει να προσθέσουμε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται στη συζήτησή σας θα πρέπει να συνεχίσει να είναι άμεση και κατανοητή, και πάντοτε υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο βελτίωσης για σεβασμό στον σύντροφό σας, παρά να επιτρέπετε στον εαυτό σας να αισθάνεστε θύμα της συμπεριφορά σας.

Η αγάπη -όπως και η ίδια η ζωή- είναι γεμάτη μαθηματικά μοντέλα: από το πλήθος των σεξουαλικών μας συντρόφων μέχρι και το πώς επιλέγουμε σε ποιον να στείλουμε μήνυμα σε έναν ιστότοπο διαδικτυακών γνωριμιών.

Το βιβλίο «Τα μαθηματικά της αγάπης» της δρ Χάνα Φράι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books.
Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή