Τα 10 αγαπημένα τραγούδια των Irrepressibles

Λίγο πριν από την εμφάνιση τους στην Αθήνα, ζητήσαμε από τον Jamie McDermott, ηγέτη της art-pop κολεκτίβας των Irrepresibles που συχνά πυκνά πραγματεύεται με τα τραγούδια της ζητήματα όπως η ισότητα και ο ερωτισμός των φύλων, να διαλέξει τα δέκα αγαπημένα του τραγούδια. Είναι όλα τους ένα κι ένα.

Nick Drake – “River Man”

Ένα μοναδικό και συγκινησιακά δυνατό κομμάτι. Η απίστευτη φωνή του Nick Drake μαζί με τις όμορφες ενορχηστρώσεις από τον  Harry Robinson και τον  Robert Kirby είχαν μια τρομερή επίδραση πάνω μου, και σαν άνθρωπο και σαν ενορχηστρωτή.

PJ Harvey – “Rid Of Me”

Απλότητα και σεξουαλικότητα ταυτόχρονα. Όλοι οι μουσικοί κινούνται με την ίδια διάθεση.Η φωνή της Polly Jean έχει μια εκπληκτική ικανότητα να εκφράζει ένταση και σεξουαλικότητα με τρομερή λεπτομέρεια.

Kate Bush – “This Woman’s Work”

Μια από τις πιο καθαρά συναισθηματικές στιγμές της. Βάζω τα κλάματα με το συγκεκριμένο κομμάτι. Είναι τέλειο- οι στίχοι, η μελωδία η οποία με το τρόπο που τραγουδάει είναι σπαρακτική, το δράμα που καταλήγει συναισθηματικά, περνώντας από το θυμό. Η φωνή της τα εκφράζει όλα.

ΑΒΒΑ – “Lay All Your Love On Me”

Διατηρεί όλη τη δυναμική μέσα σε ένα χώρο από χορευτική μουσική που θα έρθει μετέπειτα. Είναι σαν ένα κλασσικό κομμάτι αλλά την ίδια ώρα γεμάτο ρυθμό. Για μένα, η χορευτική μουσική το κάνει αυτό. Μπορεί και ενώνει ένας είδος κλασσικής μουσικής του μέλλοντος με Αφρο-Αμερικάνικο ρυθμό. Γεμάτο μαγεία.

The Stranglers – “Golden Brown”

Μια μέρα ήμουν με τον πατέρα μου και τον αδερφό μου σε ένα εστιατόριο και ξαφνικά άκουσα αυτό το κομμάτι. Έμεινα σιωπηλός. Ο πατέρας μου με ρώτησε αν ήμουν καλά, αν συνέβαινε κάτι. Είχα παθιαστεί. Μοναδικές στιγμές, κλαβεσίνο, συναισθηματικό νανούρισμα, είναι ένα υπέροχο κομμάτι.

Prince – “Darling Nikki”

Τα drums πριν το synth σόλο είναι απίστευτα. Όλο το κομμάτι είναι απίστευτο. Ο Prince είναι απλά τρομερός! Το κομμάτι είναι το αποτέλεσμα της ευφυΐας του σαν τραγουδιστή, μουσικό, ενορχηστρωτή και παραγωγού. Σε κάνει να θες να παρατήσεις την ενασχόληση σου σαν μουσικό!

Aphex Twin – “Window Licker”

Η εμπορευματοποίηση του σεξ, με έναν σέξι, ανάκατο, παρανοϊκό τρόπο. Λέει πολλά χωρίς να λέει τίποτα σε σχέση με άλλους που λένε πολλά, φλυαρώντας.

Ιamamiwhoami – “Υ”

Αφορά τη διαδικασία της γέννησης και το κύκλο της ζωής. Είναι απίστευτο τόσο το κομμάτι όσο και το βίντεο που αφορά την ετεροφυλοφιλία (ενώ η δική μου μουσική αφορά την ομοφυλοφιλία). Όπως και να χει, εγώ έτσι το εκλαμβάνω. Είναι πανέμορφο.

The Sex Pistols – “God Save the Queen”

Δηλητηριώδες, ισχυρό γεμάτη χολή και οργή και ωμή πολιτική διάθεση.

Moondog – “Bird’s Lament”

Έζησε άστεγος, ντυμένος σαν Βίκινγκ και δημιούργησε μουσική που συνδύαζε jazz ρυθμούς και baroque πολυφωνία. Πολλές φορές ο ρυθμός προερχόταν από ανθρώπους που χόρευαν κλακέτες με μελωδικά κομμάτια και ακουγόταν σαν να προέρχεται από την ίδια τη πόλη. Πραγματικά πρωτοποριακή και ενδιαφέρουσα μουσική, επηρεασμένη από το κόσμο γύρω του.

INFO: Οι Irrepressibles θα εμφανιστούν ζωντανά στη σκηνή του Gazarte τη Τετάρτη 30 Απριλίου. 
Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι
Τηλ:2103460347
22.00 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: Α’ ζώνη: 30€ –  Β’ ζώνη: 25€ – Όρθιοι: 18€
Ταμείο: Α’ ζώνη: 33€ -Β’ ζώνη: 28€ – Όρθιοι: 20€

Άνη Ορφανίδου

Share
Published by
Άνη Ορφανίδου