Categories: ΤΕΧΝΕΣ

Synaēsthesia: Από το Βερολίνο στην Αθήνα, με ένα πολυαισθητηριακό πάρτι

Σκοπός της γυναικείας κολεκτίβας Synaēsthesia είναι να εξερευνήσει τον συσχετισμό ήχου, βίντεο, φωτός, κίνησης και αρώματος. Με έδρα το Βερολίνο, οι Synaēsthesia έρχονται στο Booze Cooperativa (Πέμπτη 27/2) με 10 διεθνείς και εγχώριους καλλιτέχνες και μια σειρά από μουσικές και σωματικές περφόρμανς και installations που θα διαρκέσουν 6 ώρες, από νωρίς το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα Παρασκευής.

Η Αθήνα είναι έτοιμη για μια διαφορετική προσέγγιση event τις Πέμπτες.

Οι Synaēsthesia θα βρίσκονται στον 1ο όροφο του ιστορικού Booze όπου οι καλλιτέχνες θα εναλλάσσονται ανά μία ώρα.

Οι διεθνείς συμμετοχές του line-up:

Τη βραδιά θα ανοίξει το περσφόρμανς σχήμα, Nullam Rem Natam. Οι residents της ομάδας Liber Null, παρουσιάζουν ένα scent installation καθώς και ένα αλχημικό μείγμα της ελληνικής μυθολογίας, του θεάτρου του παραλόγου, των τελετουργικών πειραμάτων που χρησιμοποιούν πρωταρχικά στοιχεία του ήχου και του live painting. Μερικοί χώροι και γκαλερί που παρουσίασαν το έργο τους είναι οι εξής: Säule Berghain, Champ Libre Paris, Constant Value Seoul, Korner Taipei και KGRN Tokyo.

Psychatrian

Στη συνέχεια, ένα από τα βασικά μέλη της κολεκτίβας, Psychatrian aka Laura Mrls με κινηματογραφικές και black metal επιρροές θα παρουσιάσει ένα πειραματικό dj set. Η καλλιτέχνις Chaveli Sifre, συνιδρύτρια του Scent Club Berlin, μιας κοινότητας καλλιτεχνών και επιστημόνων που ασχολούνται με το άρωμα και την όσφρηση ως μέσο και της La Escuela del Olor, μια καλλιτεχνική συλλογική επιχείρηση που αναλαμβάνει το φιλόδοξο έργο της επεξεργασίας, συλλογής και δημιουργίας του πρώτου οσφρητικού αρχείου της Καραϊβικής, δημιουργεί την scent ταυτότητα του event.

Grinderteeth λέγεται το solo-project της Veslemøy Rustad Holseter, μέλος των Synaēsthesia + No Shade, στο οποίο χρησιμοποιεί ζωντανό αυτοσχεδιασμό μέσω midi-mapping, Max Msp και αλληλουχίες για να δημιουργήσει θορυβώδη ηχοτοπία συνδυάζοντας beats με φωνητικά. Μαζί, μια βίντεο πρεμιέρα που διερευνά την έννοια του ASMR (Autonomus Sensory Meridian Response). Η πειραματική αυτή προσέγγιση του βίντεο προέρχεται έπειτα από 5 ημέρες artist- residency στην εξερεύνηση του ήχου και τεχνικές αυτοσχεδιασμού από τον Imberechts και τη Goulad.

Οι καλλιτέχνες με έδρα την Αθήνα:

Η V3sta με κύριες εμπνεύσεις από ρετρό φουτουριστικό ιαπωνικό animation και με ελεύθερη μορφή συνθετικής προσέγγισης και ο Yorgas Helmet, με χαρακτηριστικό black metal – noise ήχο που βασίζεται σε διασυνδεδεμένες ψηφιακές και αναλογικές συσκευές και φωνητικά. Το έργο τους επικεντρώνεται στην αίσθηση του μύθου και της ανασυγκρότησης. Θα παρουσιάζουν το νέο τους άλμπουμ Gene για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Free Piece of Tape (Γιώργος Αξιώτης aka Turbo Teeth & Ευθύμης Θεοδόσης aka Bill Anagnos) δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το 2001 ξεκινώντας μια ηχητική δράση μέσω της οποίας ανέπτυξαν μια κοινή συνειδητότητα απέναντι στον ήχο. Το ενδιαφέρον τους εστιάζει στην άρθρωση ενός μουσικού ιδιώματος, που αποτελείται από ελεύθερης μορφής drone περιβάλλοντα, πολυεπίπεδα ηχητικά cut-ups, στιγμιαίες συνθέσεις αλλά και την παράλληλη δόμηση μιας ιδιαίτερης psych- dub αισθητικής.

Τέλος, οι επιρροές του Morah θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα από electro, techno μέχρι post-punk και βιομηχανικούς ήχους. Ο Morah αρχικά έγινε γνωστός με την πρώτη του κυκλοφορία στο label της Helena Hauff, Return to Disorder. Είναι ο ιδρυτής του Phormix, μιας πλατφόρμας που προωθεί την ηλεκτρονική μουσική και ταυτόχρονα μια σειρά εκδηλώσεων και podcast.

Morah

Λίγο πριν την ιδιαίτερη αυτή βραδιά, η κολεκτίβα Synaēsthesia εξηγεί στην Popaganda λίγα περισσότερα πράγματα γύρω από το πρότζεκτ της. 

Πότε δημιουργήθηκε η γυναικεία κολεκτίβα σας και ποιος είναι ο σκοπός της; H ιδέα της γυναικείας κολεκτίβας υπήρχε από το 2018. Έπειτα από έναν χρόνο, βρίσκοντας τα κατάλληλα άτομα που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο, έγινε επίσημα το launch κατά τη διάρκεια του Gallery Weekend Berlin, όπου κάναμε το πρώτο μας event. Σκοπός είναι να αναδεικνύουμε τοπικούς καλλιτέχνες της κάθε πόλης που επισκεπτόμαστε σε συνδυασμό με την ομάδα μας που αποτελείται από τέσσερις γυναίκες. Η διοργάνωση έχει πάντα μια γυναικεία προσέγγιση και τα bookings μας ποικίλουν από μουσικούς καλλιτέχνες, περφόρμερς, scent artists, video & visual artists.

Ο όρος “Synaēsthesia” ορίζει τη συγχώνευση των πέντε ανθρώπινων αισθήσεων. Αναδημιουργώντας αυτή τη φαινομενική εξαίρεση θέλουμε να μυήσουμε το κοινό σε ένα event που περιλαμβάνει ζωντανές περφόρμανς, light installations, video, body performance, sculptures και scent installations. Επικεντρωνόμαστε στο να δημιουργηθεί μια πολυαισθητηριακή εμπειρία καθώς και ένας νέος τρόπος ψυχαγωγίας – διασκέδασης.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Synaēsthesia και από που αντλήσατε έμπνευση για τη δημιουργία του; Σε όλα τα events υπάρχει πάντα κατηγοριοποίηση, την οποία θέλουμε να εξαλείψουμε. Στόχος μας είναι να πυροδοτήσουμε όλες τις αισθήσεις του κοινού και αυτό μπορεί να συμβεί όταν υπάρχουν διάφορες επιρροές σε έναν κενό χώρο τον οποίο τροποποιούμε εξ’ολοκλήρου.

Synaēsthesia

Γιατί να έρθει κάποιος στο Synaēsthesia στην Αθήνα; Είναι ένα νέο είδος event, το οποίο ξεκινάει από τις 21:00 και υπάρχει σταδιακό κτίσιμο ως τις 03:00. Ανά μία ώρα υπάρχουν αλλαγές στους περφόρμερς, τους καλλιτέχνες και την ατμόσφαιρα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Ξεκινήσαμε με την πόλη που ιδρύθηκε η κολεκτίβα, το Βερολίνο, τώρα ερχόμαστε στην Αθήνα που εγώ (Ευα) και η Αλεξάνδρα πιστεύουμε ότι το κοινό είναι έτοιμο να εκτιμήσει μια τέτοια προσέγγιση σε event και επόμενοι προορισμοί είναι η Νορβηγία και η Φινλανδία απ’όπου κατάγονται τα βασικά μέλη, Βεσλεμόι και Λάουρα. To concept παντού παραμένει ένας εκθεσιακός χωρος – γκαλερί και η ημέρα του event είναι πάντα Πέμπτη.

Synaēsthesia / Yorgas Helmet, V3sta, Morah, Free Piece Of Tape
Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020
Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα, 105 60, 1ος όροφος, είσοδος από την δεξιά πόρτα
Είσοδος στα 5€.
Ώρες: 21.00 το βράδυ – 03:00 το πρωί.
Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή
Tags: synaesthesia