Categories: ΜΟΥΣΙΚΗ

Oι 15+1 καλύτεροι garage rock δίσκοι σύμφωνα με τους Sound Explosion

Δέκα χρόνια μετά την τελευταία τους συναυλία, η κατά πολλούς πιο θρυλική εγχώρια garaga μπάντα, επιστρέφει στη σκηνή (Σάββατο 16 Απριλίου, Fuzz Live Music Club), οπότε να είστε προετοιμασμένοι ότι θα «σεληνιαστείτε», να είστε βέβαιοι ότι θα χυθούν καντάρια ιδρώτα, να στοιχηματίσετε τη μισή σας δισκοθήκη ότι θα περάσετε ένα βράδυ εκρηκτικό.

Μέχρι, πάντως, οι Sound Explosion να κάνουν τα μαγικά τους on stage, ακούστε δυνατά τους 15+1 garage δίσκους που καθόρισαν τον ήχο τους. Δεν το λέμε εμείς. Η ίδια η μπάντα το λέει στην Popaganda.

The Sonics – Here Are The Sonics!!! (1965)

“Psycho”, “Strychnine”, “Witch”, “Have Love Will Travel”. Χρειάζεται να συνεχίσουμε;


 

The Seeds – The Seeds (1966)

Στην εποχή τους οι Seeds ακούγονταν σαν μπάντα από άλλο πλανήτη. Το αυτό ισχύει και σήμερα.


 

The Music Machine – The Music Machine (1966)

Αρκετοί θεωρούν το garage ως μουσική απλή ή απλοϊκή. Θα αναθεωρήσουν την άποψη τους εάν ακούσουν αυτό το δίσκο, καθώς και την υπόλοιπη δισκογραφία της μπάντας, η οποία ήταν πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή της. Καμιά άλλη μπάντα δεν μας έχει επηρεάσει περισσότερο όσο αυτοί οι περίεργοι κύριοι…


 

The Electric Prunes – The Electric Prunes (1967)

Αυτό που μας αρέσει στο συγκεκριμένο δίσκο, πέρα από τα αριστουργήματα που περιέχει όπως το “I Had Too Much To Dream Last Night”, είναι η παραγωγή και τα ηχοχρώματα του. Πνιγμένο στο reverb και στα πρίμα, όπως κάθε σωστός garage δίσκος.


 

Chocolate Watch Band – No Way Out (1967)

Εάν οι Rolling Stones του 1966 έπαιζαν ατόφιο garage punk, θα ακούγονταν σαν αυτά εδώ τα «παλιόπαιδα». Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει η φήμη ότι ο κύριος Jagger ήθελε τότε να τους σύρει στα δικαστήρια!


 

The Ugly Ducklings – Somewhere Outside (1966)

Ίσως ο πιο punk δίσκος της λίστας. Fuzz, άναρθρες κραυγές και ένα αλήτικο attitude που σπανίζει στις ημέρες μας.


 

The Rising Storm – Calm Before The Storm (1967)

Μπορεί οι Rising Storm στον μοναδικό δίσκο τους να ηχογράφησαν κυρίως διασκευές από άλλα συγκροτήματα της περιοχής και της εποχής τους, αλλά το έκαναν με τέτοιο ιδιαίτερο τρόπο, που τα έκαναν δικά τους, με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον από τους κλασσικούς δίσκους του είδους.


The New Colony Six – Breakthrough (1966)

Το garage δεν είχε μόνο την άγρια πλευρά του. Είχε και τις πιο μελωδικές στιγμές του όπως αποτυπώνονται στα κομψοτεχνήματα σαν το “I Confess” και το “I Lie Awake” που περιέχει αυτός ο εξαιρετικός garage pop δίσκος.


 

VA – Pebbles Volume 5

Μαζί με τα Nuggets, τα Pebbles είναι οι πιο κλασσική σειρά συλλογών του είδους. Διαλέξαμε αυτό το volume της σειράς γιατί είναι το πιο 60’s punk από όλα.


 

VA – Back From The Grave Volume 5

Εάν τα Nuggets και τα Pebbles είναι οι πιο κλασσικές σειρές του είδους, τα Back From The Grave είναι απλά οι καλύτερη! Κάλλιστα θα μπορούσαν και τα 10 volume της σειράς να είναι μέσα στη λίστα μας!


 

VA – Psychedelic Disaster Whirl

Εάν κάποιος θέλει να μάθει από πού αντλήσαμε την έμπνευσή μας για το κομμάτι μας “Lost In Tyme” (και όχι μόνο), ας ακούσει αυτή τη συλλογή, γεμάτη από ψυχεδελοπάνκ ακρότητες από αντικοινωνικούς πιτσιρικάδες.


The Fuzztones – Lysergic Emanations (1985)

Εντάξει, μην περιμένετε και ιδιαίτερο σχολιασμό εδώ… Δεν χρειάζεται!


 

The Chesterfield Kings – Stop! (1985)

Τεράστια μπάντα με απίστευτη επίδραση στον ήχο μας. Για κάποιους από εμάς η σημαντικότερη neo-garage μπάντα.


 

The Miracle Workers – Inside Out (1985)

Όλα τα κομμάτια εδώ είναι ένα και ένα! Κανένα δεν υστερεί. Εάν κάποιος θέλει να γνωρίσει την garage σκηνή μετά τα 60’s, ας ξεκινήσει από εδώ.


 

The Creeps – Enjoy The Creeps (1986)

Δίσκος πνιγμένος στην αγαπημένη μας Farfisa με κομμάτια δυναμίτες. Απαραίτητος για κάθε δισκοθήκη, garage και μη.


 

Και ένα extra εκτός συναγωνισμού…

The Cramps – Songs The Lord Taught Us (1980)

Γιατί απλά είναι οι Cramps…


Σάββατο 16 Απριλίου, Fuzz Live Music Club (Πατριάρχου Ιωακείμ 1 & Πειραιώς 209, Ταύρος / τηλ. 210 3450817 / www.fuzzclub.gr). Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 20:00.
POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA