Categories: SONICA TRIP

Στο δίλημμα David Bowie ή Iggy Pop, οι Tristessa απαντούν Lou Reed

Μπορεί η Tristessa να γεννήθηκε από την πένα του Jack Kerouak to 1960, αλλά τριάντα χρόνια αργότερα θα γινόταν για τα καλά κτήμα και του (τότε ακόμη) alternative rock – “Tristessa” ήταν ο τίτλος του δεύτερου single των Smashing Pumpkins. Για να φτάσει να αποτελεί το “βαφτιστικό” της μπάντας που ο Petros Fuzzhead έφτιαξε μετά από μία πορεία 20 χρόνων με τους Fuzzy Nerds. Τα δύο πρώτα δείγματα δουλειάς των Tristess, “Fall” και ένα cover στο κομμάτι “Over” των Portishead, συστήνουν ένα ηχητικό μείγμα από grunge, stoner και ψυχεδέλεια που μας κάνουν να αναμένουμε ευχάριστα το επόμενό τους βήμα. Ως τότε, ο ιθύνων νους του σχήματος μιλάει στην Popaganda

Ποιος είναι ο πρώτος δίσκος που αγόρασες; Πότε; Πού βρήκες τα λεφτά; Δεν ήταν κανονικός» αλλά αντεγραμμένος σε κασέτα, παραγγελία από το γωνιακό δισκάδικο στο κέντρο της πόλης και ήταν το …And Justice For All των Metallica, το 1989. O πρώτος «κανονικός» δίσκος με όλες τις «τιμές», ήταν σε βινύλιο, Τρύπες – Εννιά πληρωμένα τραγούδια. Ήταν 1993 και τα λεφτά της μαμάς.

Ποιος είναι ο τελευταίος; Villagers of Ioannina City – Riza, digital download από Bandcamp.

Ποιοι είναι οι 3 δίσκοι που έχεις στη δισκοθήκη σου αλλά ντρέπεσαι γι’αυτό; Και ποιοι οι 3 που δεν έχεις και ντρέπεσαι ακόμη περισσότερο γι’ αυτό; Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπομαι για κάτι. Όλα είναι προσωπικές επιλογές που καθρεφτίζουν μια συγκεκριμένη εποχή,, με τα θετικά και τα αρνητικά της και όσα δεν είναι προσωπικές επιλογές, αλλά «κληρονομιά», έχουν τη δική τους ξεχωριστή αξία.

Ποιους δίσκους έχεις δανειστεί από φίλους σου και δεν τους επέστρεψες ποτέ; Sonic Youth – Dirty, U2 – Rattle and Hum, Depeche Mode – 101.

Ποια είναι η καλύτερη συναυλία που έχεις δει στη ζωή σου μέχρι σήμερα; Godspeed You! Black Emperor με support τους Sigur Ros (που μόλις είχα ανακαλύψει από μια συλλογή του NME) και τους Fly Pan Am (που δεν κατάφεραν ποτέ να έρθουν τελικά λόγω καθυστέρησης της πτήσης τους) στο Royal Festival Hall, Λονδίνο 3 Απριλίου 2000.

Ποιο είναι το πρώτο τραγούδι που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι sex, drugs και rock ‘n’ roll (το καθένα από αυτά ξεχωριστά); Sex: Madonna – Justify My Love, Drugs: Happy Mondays – Kinky Afro, Rock ‘n’ Roll: Black Rebel Motorcycle Club – Whatever Happened to My Rock ‘n’ Roll (Punk Song).

Είναι πρωί Κυριακής. Το κεφάλι σου κοντεύει να σπάσει από τον πονοκέφαλο και το στομάχι σου είναι σαν πλυντήριο στη λειτουργία του στυψίματος. Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς όλα όσα συνέβησαν το προηγούμενο βράδυ. Τι μουσική θα βάλεις να παίζει για να έρθεις στα ίσια σου; Δεν μπορώ να ακούσω το παραμικρό σε τέτοια κατάσταση, επομένως, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βάλω οποιαδήποτε μουσική. Αλλά γιατί βρίσκομαι σε τέτοια κατάσταση, anyway;;; Πάει καιρός που ήμουν 20 βιολογικά, εξακολουθώ να είμαι 17 deep inside though.

Είσαι backstage, έτοιμος να ανέβεις στη σκηνή για μία συναυλία. Ξαφνικά σε ενημερώνουν ότι στο venue έχει έρθει ο Iggy Pop. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό σου; Όσο και να ζεσταίνομαι, δεν βγάζω το t-shirt μου.

Μιας και τον έφερε η κουβέντα: David Bowie ή Iggy Pop; Lou Reed.

Πόσες φορές στη ζωή σου μέχρι σήμερα έχεις μετανιώσει που παίζεις μουσική και δεν ζεις μία «κανονική» ζωή; Ποτέ δεν έχω μετανιώσει για το ότι είμαι ζωντανός, σκέφτομαι και δημιουργώ. Επίσης, ζω μια κανονικότατη ζωή, απλώς δεν είναι βαρετή.

Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του Rob Gordon στο High Fidelity. Το έτερόν σου ήμισυ σε έχει μόλις αφήσει σύξυλο, της σέρνεις τον εξάψαλμο από το παράθυρο και όταν το κλείνεις, βάζεις τέρμα τη μουσική. Ποιο τραγούδι ακούγεται; The Smashing Pumpkins – “Geek U.S.A.”, 5 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα μετά ακούω το “Mayonaisse” και αποφασίζω πως πρέπει να μάθω κάποτε να κρατώ το στόμα μου κλειστό.

Τι μουσική άκουγες την τελευταία φορά που σου έκαναν παρατήρηση οι γείτονες για να χαμηλώσεις την ένταση; Δεν άκουγα, δοκίμαζα πετάλια στον ενισχυτή μου.

Κρατάς στα χέρια σου το τιμόνι ενός Delorean. Ποιες τρεις από τις παρακάτω χωροχρονικές περιόδους θα ήθελες να επισκεφτείς και γιατί; 1) To 1962 στην Ύδρα, με τον Leonard Cohen. 2) Το 1968 στην Καλιφόρνια, με τον Neil Young. 3) To 1960 στην Ινδία με τους Beatles. 4) Το 1973 στη Νέα Υόρκη με τους New York Dolls. 5) Το 1977 στο Λονδίνο με τον Joe Strummer. 5) Το 1979 στο Manchester με τους Joy Division. 6) Το 1987 στη Θεσσαλονίκη με τον Γιάννη Αγγελάκα. 7) Το 1990 στο Seattle με τον Kurt Cobain. 8) Το 1993 στο Περιστέρι με τους Στέρεο Νόβα. To 1968 στην Καλιφόρνια, χωρίς απαραίτητα τον Neil Young, όμως. Προτιμώ τους Doors. Το 1964 με τους Beatles στην πρώτη τους επίσκεψη στην Αμερική ως δεξί χέρι του Lennon. Και το 1990 στο Seattle με τον Kurt Cobain και τον Krist Novoselic όταν βρίσκονται στο studio για πρώτη φορά με τον Dave Grohl.

Ποια μπάντα θα ήθελες να παίξει live στην κηδεία σου; Τους Mogwai παίζοντας ολόκληρο το Come On Die Young.

Με ποιον από τη «μεγάλη μπάντα του ουρανού» θα έκανες κολλητή παρέα; Με τον John Lennon, νομίζω. Πάντα μου άρεσαν για παρέα άνθρωποι που μιλούν περισσότερο από μένα λέγοντας ουσιαστικά πράγματα.

Είναι τελικά ο Morrissey ο Μεγαλοδύναμος; Ποιός το είπε αυτό;;; Τελευταία φορά που πήρε το αυτί μου κάτι σχετικό η θέση αυτή ήταν πιασμένη. Τώρα αν άλλαξαν τα πράγματα και υπήρξαν απολύσεις, εμένα, τουλάχιστον, δεν με ενημέρωσε κανείς.

Περισσότερες πληροφορίες για τους Tristessa: facebook.com/tristessagroove
Ελένη Τζαννάτου

Share
Published by
Ελένη Τζαννάτου