Λήψη τρίτη για το Band Complete Project της SAE Athens, το διαγωνισμό που αναλαμβάνει να φέρει νέα συγκροτήματα σε ένα αμιγώς επαγγελματικό περιβάλλον. Κάθε χρονιά και διαφορετικό ύφος. Για φέτος, οι νικητές ήταν οι αθηναίοι Skinny Whales, με garage ήχο και rock ‘n roll καταβολές. Το τετραμελές συγκρότημα απαρτίζεται από τους Γίωργο Αναστασάκη στη φωνή και την κιθάρα, τον Άγγελο Καραπλή στην πρώτη κιθάρα και δεύτερα φωνητικά, το Γιάννη ‘Goldhair’ Χρυσομάλλη στο μπάσο και το Γιάννη Παππά στα τύμπανα. “Ξεκινήσαμε εγώ με το Γιάννη το Χρυσομάλλη σε μια άλλη μπάντα”, μας λέει ο Γιώργος. Κάναμε κάποια πράγματα, ψάχναμε μέλη, διώχναμε άλλα και σε κάποια φάση βρήκαμε τον Άγγελο, που μας έκανε τρίο. Μετά ψάχναμε ντράμερ και οδηγηθήκαμε στην τελική μας μορφή το 2011, σαν Skinny Whales. Αρχικά δεν είχαμε δώσει μεγάλη σημασία στο διαγωνισμό. Μας είπαν όμως ότι στις αρχές Ιανουαρίου είμαστε μέσα στην πεντάδα και επρόκειτο να βγει ο νικητής. Σταδιακά άρχισε να φαίνονται τα βήματα και θα φανούν και στο μέλλον.”

Η ηχογράφηση του “Skinny Whales” Ε.Ρ έγινε στα στούντιο της εταιρίας και θα περιλαμβάνει πέντε κομμάτια, συνθέσεις του συγκροτήματος. Εκτός όμως από τα μηχανήματα ηχογράφησης και το στούντιο, το Ε.Ρ πρέπει να έχει και κάποιον στην καρέκλα του παραγωγού, μια νευραλγική θέση, που θα πρέπει να αποτυπώσει ηχητικά την μπάντα όπως πραγματικά είναι. Εδώ έρχεται η φιγούρα του Chris Tsangarides, ενός παραγωγού με περγαμηνές στο χώρο και με αξιοζήλευτο ρόστερ καλλιτεχνών, όπως οι Sabbath, Thin Lizzy, Depeche Mode, Mountain, Gary Moore, Ynwgie Malmsteen και πολλούς άλλους.

Μιλήσαμε με τον ίδιο για τη δημιουργία του Ε.Ρ και την εν γένει συμμετοχή στο πρότζεκτ και ήταν κάτι παραπάνω από ενθουσιώδης. Χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως μια περιπέτεια της οποίας την τελική έκβαση δε γνωρίζει, αλλά αυτό που ήθελε εξαρχής πάνω απ’ όλα ήταν να αναδείξει τον χαρακτήρα και τον ήχο των Skinny Whales. Και για την ίδια την μπάντα ήταν πολύ καλύτερα απ’ότι περίμενε, με πιο ανθρώπινο χαρακτήρα.  “Ήταν διδακτική εμπειρία, επειδή μαθαίνουμε κι εμείς κάποια πράγματα ακόμα, σε συγκεκριμένα ζητήματα, στο θέμα του επαγγελματισμού και ίσως να σκεφτόμαστε διαφορετικά στο πώς κάνουμε τις συνεργασίες μας. Πρώτα και κύρια, η συνεργασία με τον ίδιο τον Tsangarides, ο οποίος έχει φοβερή γνώση και φροντίζει να σου τη μεταδώσει και την επακόλουθη ασφάλεια που σου προσφέρει η εν λόγω γνώση. Επίσης, εκτός από εξαιρετικά συνεργάσιμος και “δίπλα σου” ήταν και εξαιρετικός πλακατζής, πολύ χιούμορ. Ήρθε Σάββατο βράδυ, βγήκαμε για ένα ποτό την Κυριακή και τη Δευτέρα μπήκαμε στο στούντιο.

Μετά το Ε.Ρ, θα γράψουμε νέα κομμάτια, προσπαθώντας να είναι πιο καλά τόσο σε θέμα σύνθεσης όσο και σε παραγωγής. Τώρα μένει να δούμε που θα κάνουμε την ηχογράφηση. Είχαμε όμως μια ροή μόνοι μας και συμπληρώθηκε σωστά με το πρότζεκτ της SAE. Ενώ είχαμε κάνει κάποια πράγματα, τώρα τα αναδιοργανώσαμε λίγο. Θα συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε μείνει, αλλά θα έχουμε νέα δεδομένα και μερικές αλλαγές στην οργάνωση των κομματιών.Έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε για ζωντανές εμφανίσεις περισσότερο. Σίγουρα μπορείς να βελτιώνεσαι και υπάρχουν πράγματα που θέλουμε να βελτιώσουμε. Το σίγουρο είναι ότι με τις εμπειρίες που αποκτήσαμε, από Γενάρη μήνα θα είναι όλα πιο ξεκάθαρα. Η indie σκηνή παγκοσμίως ανεβαίνει και με τους surf rock ήχους και με την αναβίωση του garage, πηγαίνει πολύ καλά γενικότερα. Στην Ελλάδα υπάρχουν μπάντες, πολύ καλές, αλλά κανείς δε θέλει να τις προωθήσει και η αγορά νεκρώνει έτσι. Άν τη διαφημίσουν θα πουλήσει, πώς αλλιώς θα τη μάθει κανείς; Σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί και ο Tsangarides, αφού μας είπε: “Βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή εποχή για τη μουσική, ο κόσμος πάντα θα ενδιαφέρεται γι’αυτήν. Όμως, το οικονομικό πακέτο έχει μετατοπιστεί από τη δισκογραφία στις ζωντανές εμφανίσεις. Γι’αυτό πρέπει μια νέα μπάντα να βγαίνει προς τα έξω και να κάνει πολλές live εμφανίσεις γιατί εκτός ότι θα αποκτήσει κοινό, θα κερδίσει με το σπαθί της την τελική επιτυχία”.

Ρωτήσαμε τέλος, μερικά αγαπημένα άλμπουμ αυτή την περίοδο για τις “κοκκαλιάρικες φάλαινες”: Ιδού τι μας απάντησαν, αν και δυσκολεύτηκαν, γιατί είναι όντως δύσκολο να διαλέξεις ανάμεσα σε τόσους πολλούς δίσκους.

Γιώργος: Rolling Stones-12×5, The Stooges – Raw Power, και David Bowie – Ziggy Stardust.

Άγγελος: Τα ντεμπούτα των Led Zeppelin, των Strokes, και Guns ‘n Roses.

“Goldhair” Χρυσομάλλης: Pink Floyd – Dark Side of the Moon, Red Hot Chili Peppers – One Hot Minute.

Γιάννης Παππάς: Arctic Monkeys – Favourite Worst Nightmare, Ramones – End of the Century, The Smiths – Hatful of Hollow.

*Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου (11/12/13) ακολουθεί το live για την κυκλοφορία του E.P στο Six d.o.g.s, που θα κλείσει ουσιαστικά το όλο εγχείρημα με επιτυχία.

Κώστας Χανδρινός

Share
Published by
Κώστας Χανδρινός