Categories: ΤΕΧΝΕΣ

SISIFOS. Η Τέχνη Ως Θεραπευτικό Εργαλείο

O SISIFOS είναι, μία μεγάλης κλίμακας εικαστική εγκατάσταση σχεδιασμένη με άξονα, τη δημόσια και φυσική ορατότητα του έργου τέχνης, σε συγκεκριμένους τόπους και χρόνους. Παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της, στη στοά Ανατολής επί της οδού Αριστείδου 10-12 από τις 22/2/2022 έως τις 22/3/2022. Πρόκειται για ένα εικαστικό πολυσυλλεκτικό εγχείρημα που χρησιμοποιεί πρωτόγεννη φωτογραφικά στιγμιότυπα, σε ένα πειραματικό εγχείρημα, ως προς την έννοια της συνδιαλλαγής και της επικοινωνίας ανάμεσα στις τέχνες, όσο και του επαναπροσδιορισμού κάθε προηγούμενης δομής και φόρμας στους δύο παραπάνω καλλιτεχνικούς τομείς.Το περιεχόμενο των φωτογραφικών εικόνων αποκτά διαχρονικό και συλλογικό χαρακτήρα, ως προς τον τρόπο που αυτό παρουσιάζεται αλλά και λόγω της οργανικής σύνθεσής του, στο χώρο που αυτό τοποθετείται. Φωτογραφικό αντικείμενο – τόπος και εικαστική επέμβαση αποτελούν ένα νέο ενιαίο συνολικό έργο. Κύρια χαρακτηριστικά στοιχεία είναι, η δημιουργία εκτεταμένων οπτικών συνθέσεων στους χώρους της στοάς, η χρήση πολλαπλών εκφραστικών μέσων και τεχνικών που δεν υπάγονται με σαφήνεια στα εικαστικά ή την φωτογραφία αλλά έχουν μία κοινή ταυτότητα και σκοπό, την δημιουργία της οπτικής εμπειρίας για το θεατή.

Το σύνολο του φυσικού έργου, παρουσιάζεται σε ένα χώρο με έντονο δημόσιο χαρακτήρα προσβάσιμο και ανοικτό σε κατοίκους και επισκέπτες χωρίς να θέτει μορφωτικούς, φυλετικούς ή όποιου άλλου τύπου περιορισμούς. Η τοποειδική του σύνθεση δημιουργεί μια προδιαγεγραμμένη περιπατητική εικαστική διαδρομή – site specific installation – με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, προτρέποντας την επανασύνδεση των ανθρώπων με τον τόπο που ζουν και την εμπλοκή τους στην έννοια της «πόλις».
Επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες επαφής και επικοινωνίας ακόμα και όταν οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι ή επιλέγουν να ζουν στην ιδιωτικότητά τους. Θέτει την ανάγκη για ορατότητα ανθρωποκεντρικών ιδεών όπως της ισονομίας και της δημοκρατίας. Επιχειρεί να αποτελέσει ένα μέσο για δημόσιο διάλογο ως προς την ανάδειξη της διαφορετικότητας, την καλλιέργεια της κοινωνικής συνείδησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μακριά από τα στερεότυπα της οικονομικής, υγειονομικής ή πολιτικής κρίσης.
Ο SISIFOS συναποτελείται από στοιχεία έρευνας ως προς την καλλιτεχνική δημιουργία και τις μορφές της. Φιλοσοφικές προσεγγίσεις ως προς την έννοια του παράλογου και της θεραπείας. Ανθρωπολογικές παραμέτρους της έννοιας της εξέλιξης. Ακολουθεί την δυναμική ανάμεσα στο καλλιτεχνικό έργο και τους ανθρώπους που το αναδημιουργούν. Αποτελεί ένα πολυσυλλεκτικό εγχείρημα συνδεόμενων πεδίων. Η παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση της περιόδου 2020 – 2021 αποτελεί την αφορμή της θεματικής.

SISIFOS – Η Τέχνη Ως Θεραπευτικό Εργαλείο
Εικαστική Εγκατάσταση Μεγάλης Κλίμακας Σχεδιασμένη για το Δημόσιο Χώρο 22.02.2022 – 22.03.2022 Στοά Ανατολής/ Αριστείδου 10 – 12/ Αθήνα. Ώρες Λειτουργίας: 10.00 – 20.00 Καθημερινά εκτός Κυριακής. Είσοδος ελεύθερη.
Σύλληψη Ιδέας: Μαρία Καραθάνου – Άγγελος Χριστοφιλόπουλος
Φωτογραφίες: Άγγελος Χριστοφιλόπουλος
Εικαστική Εγκατάσταση : Μαρία Καραθάνου
Επιμέλεια Φωτισμού: Θωμάς Οικονομάκος
Σχεδιασμός ήχου/ Visuals : Διονύσης Σιδηροκαστρίτης
Έρευνα: Στέλλα Παπακωνσταντίνου
Συναισθηματική Ξενάγηση: Ευγενία Τζιρτζιλάκη
Κείμενα: Matteo Nucci/ Στέλλα Παπακωνσταντίνου/ Ευγενία Τζιρτζιλάκη/ Μαρία Καραθάνου/ Άγγελος Χριστοφιλόπουλος
Τεχνική υποστήριξη: Ντίνος Βαμβακούσης/ Νίκος Κομιώτης /Μαργαρίτα Τζαννέτου/ Γιάννης Μαλατάντης
Μεταφράσεις: Μαρία Φραγκούλη/ Ελένη Μωραΐτη/ Άννα Μαρκεντούδη
Σχεδιασμός γραφιστικών: TόPUS Α.Μ.Κ.Ε.
Σχεδιασμός καταλόγου: SUSAMI Creative Agency
Με την υποστήριξη: nomaδes art core / Berliner Gazette
Χορηγοί επικοινωνίας: Popaganda/ Περιοδικό Δρόμου Σχεδία
Οργάνωση & Εκτέλεση παραγωγής: Athens Live A.M.K.E. & TόPUS Α.Μ.Κ.Ε.
Φορέας υλοποίησης : Athens Live A.M.K.Ε.
Η δράση επιχορηγείται και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Α. Υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.
Ευχαριστούμε θερμά τους κατοίκους της Στοάς Ανατολής και του συμπλέγματος κτηρίων της οδού Αισχύλου 36 για την πολύτιμη υποστήριξή τους.
Η εικαστική εγκατάσταση SISIFOS παρουσίασε το πρώτο μέρος δράσης της, από τις 30. 12. 2021 έως τις 10. 02. 2022 στο σύμπλεγμα κτηρίων επί της οδού Αισχύλου 36.
About SISIFOS
Facebook

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA