Categories: ΣΙΝΕΜΑ

Σινεμά ή σπίτι; Το θαυμάσιο Ιστορίες της Τύχης και της Φαντασίας και η νέα ταινία του Τομ Χανκς είναι εδώ για ό,τι επιλέξετε

Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Ριουσούκε Χαμαγκούτσι είναι ένας από τους ταχύτατα ανερχόμενους δημιουργούς του διεθνούς arthouse κυκλώματος, που φέτος διανύει την πιο παραγωγική και βραβευμένη χρονιά του με δύο ταινίες που γύρισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και που έχουν σκίσει σε σημαντικά φεστιβάλ: το Drive My Car, που βραβεύτηκε για το σενάριό του στις Κάννες και έκανε πρόσφατα πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, και το Ιστορίες της Τύχης και της Φαντασίας, που κέρδισε την Αργυρή Άρκτο στην Berlinale και παίζεται από αυτή την εβδομάδα στις ελληνικές αίθουσες.

Χωρισμένο σε τρία επεισόδια, το Ιστορίες της Τύχης και της Φαντασίας παρακολουθεί δύο κολλητές φίλες που μοιράζονται προσωπικές εξομολογήσεις σε μια διαδρομή σε ταξί πριν από μια φοβερή αποκάλυψη, μια γυναίκα που αποφασίζει να εκδικηθεί τον καθηγητή του εραστή της επινοώντας ένα σεξουαλικό σκάνδαλο και την επανένωση δύο παλιών συμμαθητριών σε ένα κόσμο χτυπημένο από μια επιδημία που έχει στείλει τον πλανήτη πίσω στην προ-ψηφιακή εποχή.

Στο σύμπαν του Χαμαγκούτσι, η γεωγραφία είναι η μνήμη και το νόμισμα ο διάλογος. Η ταινία, ένα τρίπτυχο φαινομενικά ασύνδετων αφηγήσεων, κινείται με μελαγχολικούς ρυθμούς μέσα σε ένα μόνιμο “what if…?”, όπου οι αδήλωτες επιθυμίες και το τίμημα των επιλογών ξορκίζονται μέσα από τη συνεχή ροή του λόγου. Με καθαρή ματιά και ζεστές ερμηνείες, η ταινία ενσαρκώνει το εξής παράδοξο: μιλάει ακατάπαυστα, χωρίς να γίνεται ποτέ φλύαρη. 


Στη δεύτερη ταινία του που βγαίνει απευθείας στο Apple TV+ μετά το Greyhound, ο Τομ Χανκς ανταλλάσσει τον θρυλικό Γουίλσον με ένα ρομπότ δικής του κατασκευής (δηλαδή του χαρακτήρα του, ενός μηχανικού σε ένα μετα-αποκαλυπτικό κόσμο), τον Τζεφ. Μοναδικός σκοπός του Τζεφ είναι να προστατεύει το σκύλο του δημιουργού του καθώς οι τρεις τους ταξιδεύουν από το Σεντ Λούις στο Σαν Φρανσίσκο σε ένα τροχόσπιτο.

Στην ταινία Finch (σε σκηνοθεσία ενός εκ των MVP του Game of Thrones, Μιγκέλ Σαπόνικ, βλ. Battle of the Bastards), ο πλανήτης Γη έχει υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή που έχει αφήσει πίσω της ραδιενεργή σκόνη και έναν πολύ επικίνδυνο ήλιο και οι μοναδικοί τρεις ήρωες που εμφανίζονται στην ταινία (ο Χανκς στο ρόλο του Φιντς, το ρομπότ Τζεφ και ο σκύλος Γκούντγιαρ) προσπαθούν να επιβιώσουν, επαναπροσδιορίζοντας στην πορεία το τι σημαίνει να είναι κάποιος άνθρωπος. 

Ο Φιντς έχει προγραμματίσει στον Τζεφ τους νόμους της ρομποτικής του Ισαάκ Ασίμωφ στην προσπάθειά του να μεριμνήσει για τη φροντίδα του σκύλου του αν και όταν τον προδώσει η υγεία του. Η συνύπαρξη ανθρώπου και μηχανής σε συνδυασμό με την πολύ επίκαιρη και χειροπιαστή αγωνία για το κλιματικό μέλλον του πλανήτη και την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης με άξονα την ενσυναίσθηση (και μάλιστα στη συγκεκριμένη πλατφόρμα) μοιάζει με υποσυνείδητο μήνυμα εκ μέρους της Big Tech προς τους υπερφορτωμένους από content καταναλωτές, αλλά το Finch περιέχει αρκετό συναίσθημα (και αρκετό Τομ Χανκς) για να κλέψει καρδιές και όχι… προσωπικά δεδομένα.

Η ταινία Ιστορίες της Τύχης και της Φαντασίας κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Strada Films.
Η ταινία Finch είναι διαθέσιμη στο Apple TV+.
Μάρα Θεοδωροπούλου

Share
Published by
Μάρα Θεοδωροπούλου