Categories: ΜΟΥΣΙΚΗ

Ναι, ο Sin Boy έκαψε ένα μάτσο 50ευρα, αλλά οι KLF είχαν κάψει 1 εκατομμύριο λίρες “before it was cool”

Ακόμη και να θέλατε να το αποφύγετε είναι αδύνατον να μην έχετε πέσει τις τελευταίες μέρες με κάποιον σοσιαλμιντιακό τρόπο μπροστά στα ατελείωτα συνομωσιολογικά Instagram stories του Sin Boy στα οποία τα βάζει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γιάννη Ατετοκούνμπο και τους…illuminati, μεταξύ άλλων.

Μέσα σε αυτό το ινσταγκραμικό κρεσέντο του χθες ανέβασε ένα βιντεάκι στο οποίο καίει ένα μάτσο 50ευρα μαζί με τον δίσκο του Ka Gu Ras που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω:

Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο στην ποπ κουλτούρα μιας και οι KLF το είχαν φτάσει πολύ περισσότερο στα άκρα το 1994 καίγοντας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του ενός εκατομμυρίου λιρών.

Η ιστορία έχει ως εξής: Ο Bill Drummond και ο Jimmy Cauty, τα δύο μέλη δηλαδή των KLF, στις αρχές του 1994 ήθελαν να στήσουν μία έκθεση, το Money: A Major Body of Cash υπό το όνομα K Foundation (ένα από τα πολλά ονόματα που έχουν χρησιμοποιήσει ανά καιρούς). Στις αρχές των 90s οι KLF γνώριζαν αρκετή επιτυχία και σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τα «καθαρά» χρήματα που προέκυπταν ύστερα από τα έξοδα για τη μπάντα αλλά και τη φορολόγηση ήταν περίπου ένα εκατομμύριο λίρες. Όποτε αποφάσισαν να κάνουν τέχνη με αυτά τα λεφτά, δημιουργώντας με τα ίδια τα χρήματα ένα έκθεμα.

Το ντουέτο έκανε πολλές προσπάθειες ώστε να στεγαστεί κάπου η συγκεκριμένη έκθεση αλλά όλες αποδείχθηκαν άκαρπες. Τότε ο Jimmy Cauty έριξε την ιδέα, «Γιατί απλά δεν τα καίμε;», για το ένα εκατομμύριο λίρες. Τελικά αποφασίστηκε να κάψουν το παχυλό αυτό ποσό στις 23 Αυγούστου του 1994 σε ένα υπόστεγο σκαφών στη Τζούρα, νησί που ανήκει στη Σκωτία. Οι μοναδικοί άλλοι που ήταν παρόντες στο συμβάν ήταν ο δημοσιογράφος Jim Reid και ο συνεργάτης των K Foundation, Gimpo, που μαγνητοσκοπούσε τη διαδικασία σε βιντεοκάμερα Hi-8. 

Τα χρήματα χρειάστηκαν περίπου μια ώρα για να καούν, σε χαρτονομίσματα των 50 λιρών, ενώ, σύμφωνα με τον Bill Drummond, μόνο οι 900 χιλιάδες λίρες κάηκαν πραγματικά και τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα απλά σκορπίστηκαν στον αέρα μέσα από την καμινάδα. Σύμφωνα με τον Jim Reid, δύο ημέρες μετά ο Jimmy Cauty κατέστρεψε όλο το μαγνητοσκοπημένο αλλά και φωτογραφικό υλικό. Όμως 10 μήνες αργότερα ο Gimpo αποκάλυψε στους Drummond και Cauty ότι είχε κρατήσει κρυφά μία κόπια από το φιλμ.

Τελικά, έναν χρόνο αργότερα και τον Αύγουστο του 1995 το συμβάν έγινε ταινία με τον τίτλο Watch the K Foundation Burn a Million QuidΗ πρώτη προβολή της ταινίας έγινε…στον τόπο του εγκλήματος, στη Τζούρα, ακριβώς ένα χρόνο μετά το κάψιμο των χρημάτων. Ακολούθησε μία τουρ προβολών ενώ έκτοτε, η ταινία έχει αποκτήσει καλτ στάτους κι έχει προβληθεί σε underground events.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη ούτε η μοναδική βέβαια φορά που οι KLF είχαν…εμπρηστικές τάσεις. Το 1987 το ντουέτο έκαψε κόπιες του ντεμπούτου του, 1987 (What the Fuck Is Going On?)το οποίο κυκλοφόρησαν με το όνομα The Justified Ancients of Mu Mu, σε ένα σουηδικό χωράφι. Τις φωτογραφικές αποδείξεις μπορείτε να τις δείτε στο οπισθόφυλλο του δεύτερου δίσκου τους ως the JAMs, Who Killed The JAMs? αλλά και να ακούσετε για το συμβάν στο “Burn the Bastards”. Το 1991 έκαψαν ένα σκιάχτρο 18 μέτρων (κάποιοι έβλεπαν πολύ The Wicker Man…) για το οποίο μπορείτε να μάθετε περισσότερα στην ταινία των KLF, The Rites of Mu.

Πάντως, σε συνέντευξή του στο BBC το 2004, ο Bill Drummond παραδέχτηκε ότι τελικά μετάνιωσε για το κάψιμο του ενός εκατομμυρίου λιρών…

Αλλά ακόμη και στα καθ’ ημάς, ο Sin Boy δεν είναι ο πρώτος…εμπρηστής. Το 1999, ο Νικήτας Κλιντ, ως αντίδραση στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας και σε σχετική συναυλία που συμμετείχε στο Σύνταγμα με τους Active Member, έκαψε επί σκηνής το αμερικάνικο διαβατήριό του. Λίγα χρόνια αργότερα με τις Ρόδες κάνει μια σχετική αναφορά στο κομμάτι «Για Την Αγάπη Αυτή»: «Κι ας μην έχω να αγοράσω εισιτήριο, δε μου βγάλανε καινούριο διαβατήριο».

Αλλά για όλα έχει μιλήσει πριν από όλους το λαϊκό τραγούδι. Θυμηθείτε τον Μάνο Παπαδάκη που πρώτος το 1967 τραγούδησε «Θα τα κάψω τα ρημάδια τα λεφτά μου»

Ελένη Τζαννάτου

Share
Published by
Ελένη Τζαννάτου