Categories: ΤΕΧΝΕΣ

Shia LaBeouf και ονόματα για κορίτσια

Μετά τα νέα καμώματα του Shia LaBeouf στο φεστιβάλ Βερολίνου, όπου αποχώρησε από την συνέντευξη τύπου του Nymphomaniac και μετά εμφανίστηκε με χαρτοσακούλα στο κεφάλι, ξαναείδαμε το hit Disturbia, μια ποπ παραλλαγή του χιτσκοκικού Σιωπηλού μάρτυρα. Ο μετρ του σασπένς έκανε μια ψυχαναλυτική προσέγγιση στον ηδονοβλεψία ήρωά του, προεκτείνοντας την μέχρι τα όρια της σεξουαλικότητας ή του κοινωνικού γίγνεσθαι μιας ολόκληρης εποχής. Και σε δεύτερο επίπεδο μια παραβολή για τον ίδιο τον κινηματογράφο που μας μετατρέπει σε ηδονοβλεψίες των ζωών των άλλων, των σινε-ηρώων. Ο Καρούζο από την δική του πλευρά, πατά στην πρώτη ύλη του Χίτσκοκ και μας δίνει ένα εφηβικό θρίλερ, με εμφανή την παραβολή για την θέαση μέσα από την κλειδαρότρυπα που παρέχουν τα νέα μέσα. Τα hi-tech gadgets της εποχής που διανύουμε βρίσκουν πρωταρχική σημασία στο ξεδίπλωμα της ιστορίας ενός νεαρού σε διαθεσιμότητα που περνά τον χρόνο του παρακολουθώντας τους γείτονες με τα κιάλια του, μέχρι που αρχίζει να υποψιάζεται τον γείτονά του ως δολοφόνο. Μια αξιοπρεπής new age ανάγνωση, μαζικής νεανικής απήχηση.

Πήγαμε στη συναυλία των Girls Names που περιμέναμε πώς και πώς. Το κλίμα ήταν ωραίο και ο κόσμος όσος έπρεπε ώστε να χαρεί κανείς το λάιβ. Οι Egg Hell μας έκαναν μια καλή προθέρμανση και κέρδισαν σίγουρα την εκτίμηση μας, τόσο με τη μουσική και τη φωνή τους όσο και με την ενέργειά τους. Ενώ λίγο μετά οι Girls Names ικανοποίησαν τις προσδοκίες μας για ένα λάιβ σκοτεινό και θορυβώδες, παρόλο που στην τελευταία τους δισκογραφική δουλειά περπάτησαν σε πιο φωτεινά μονοπάτια. Υπήρξαν κι ένα δυο κομμάτια που μερικούς εξ ημών μας ρούφηξαν στη μαύρη τρύπα κι αυτό μας άρεσε, ενώ κρατήσαμε και το τελευταίο πλάνο της ξεκοιλιασμένης κιθάρας του τραγουδιστή.

Τις τελευταίες μέρες θυμηθήκαμε εκείνη τη μίνι σειρά του BBC ονόματι Line of duty που είχαμε παρακολουθήσει το 2012. Πώς κι έτσι; Ξεκίνησε επιτέλους ο δεύτερος κύκλος! Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ο ενθουσιασμός οφείλεται στο ότι πρόκειται για μια από τις καλύτερες βρετανικές παραγωγές των τελευταίων ετών, μια καλοστημένη ιστορία στη σκιά του συστήματος, κάτι ανάμεσα σε drama και crime – πιο κοντά στο crime πάντως: αστυνομική διαφθορά, εσωτερικές υποθέσεις, καλοί μπάτσοι, κακοί μπάτσοι, μέτριοι μπάτσοι. Αξίζει τον κόπο· σιγά τον κόπο δηλαδή, πέντε επεισόδια είναι η πρώτη σεζόν κι άλλα έξι η δεύτερη (που παίζεται ακόμα) και που αποτελεί κατά κάποιον τρόπο συνέχεια, με τους ίδιους πρωταγωνιστές να επιστρέφουν σε μια καινούρια ιστορία. Επίσης αν σας αρέσουν οι βαριές βρετανικές προφορές, απλά δυναμώστε.

Οι βρετανικές προφορές του Line of duty και τα επεισόδιά του τελειώσαν γρήγορα, κι έτσι είπαμε να πιάσουμε προφορές σπασμένων ελληνικών. Ανοίξαμε το βιβλίο Ξένη, Ξένο, Ξενιτιά της Αντριάννας Καλφοπούλου (εκδ. Μελάνι) και τελικά πάλι σε «crime» πέσαμε. Τα ποιήματα της καθηγήτριας στο Hellenic American University και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μεταφρασμένα στα ελληνικά από την Κατερίνα Ηλιοπούλου, ίσως αποκτούν μια πιο συναισθηματική – λυρική χροιά, ενώ η αγγλική τους φύση δείχνει περισσότερο αισθησιακή – ερωτική. Παράδειγμα: I let myself fall in love/ with the scalpeled light – almost jealous/ he slapped me. Criminal, this determination to steal light, take its mouth into my mouth, resuscitate death. Γίνεται «Παραδίνομαι ερωτευμένη στην αιχμηρότητα του φωτός – από τη ζήλια του/ εκείνος με χαστουκίζει. Εγκληματική, αυτή η επιμονή να κλέβω το φως, να παίρνω το στόμα του φωτός, στο δικό μου, να συνεφέρνω το θάνατο». Η ελληνική εκδοχή μοιάζει πιο απολογητική, ενώ η αγγλική με όλα εκείνα τα υγρά λάμβδα πιο των αισθήσεων, και δη της υγρής ακοής. Όμως το συναίσθημα δεν έχει μέσα του το αίσθημα; Την ευχαριστηθήκαμε αυτή τη βαλίτσα με βασιλικούς.

Τέλος, πάθαμε ένα μικρό σοκ, όταν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πήγαμε να επισκεφτούμε το Kick Ass Torrents και το βρήκαμε κατεβασμένο. Κατέβηκαν τα αφτιά μας, καθώς λίγο καιρό μετά το κλείσιμο και του Isohunt είδαμε και άλλη μια κραταιά ιστοσελίδα για torrents να πέφτει. Θυμηθήκαμε τους φόβους μας ότι θα γυρίσουμε στη μιζέρια της ελληνικής τηλεόρασης για να δούμε καμιά σειρά, δηλαδή ότι θα γυρίσουμε ουσιαστικά στον τηλεοπτικό μεσαίωνα αν ασθενήσει περισσότερο η peer to peer κοινότητα. Και με τα πολλά, αφού ψάχναμε τις εναλλακτικές μας, το Kick Ass Torrents ξανανέβηκε στον αέρα. Ξανανέβηκαν και τα αφτιά μας.

Για περισσότερες περιπέτειες των Βέλγων επισκεφτείτε την πιο Σουρεαλιστική Επιθεώρηση Πολιτισμού όλου του ίντερνετ.

Τα Νέα του Βελγίου

Share
Published by
Τα Νέα του Βελγίου