ΤΕΧΝΕΣ

Σεπτέμβριος στο Ηρώδειο: 8 events που δεν πρέπει να χάσεις

Η φθινοπωρινή σεζόν μπαίνει δυναμικά με συναυλίες, παραστάσεις χορού και θεάτρου και επιλέξαμε όσα πρέπει να βάλεις στην ατζέντα σου.

Από τους τζαζ ήχους του Woody Allen και το σπανιόλικο φλαμένκο από τον θίασο του Antonio Gades, μέχρι τα κωμικά σχόλια του Bill Burr και το εμβληματικό έργο Koyaanisqatsi: Life out of Balance σε παραγωγή του Francis Ford Coppola, μουσική του Philip Glass και σκηνοθεσία Godfrey Reggio. 

Woody Allen

Woody Allen and his New Orleans Jazz Band

9 Σεπτεμβρίου

Ο Woody Allen, στην τελευταία του περιοδεία στην Ευρώπη έρχεται στο Ηρώδειο με την τελευταία περιοδεία της καριέρας του και θα συνοδεύεται από τη διάσημη «New Orleans  Jazz Band» με Μαέστρο τον Conal Fowkes. Η New Orleans Jazz Band αποτελείται από τους: Conal Fowkes στο πιάνο, Simon Wettenhall στην τρομπέτα, Jerry Zigmont στο τρομπόνι, Kevin Dorn στα ντραμς, Brian Nalepka στο μπάσο και στο μπάντζο είναι ο Josh Dunn. Μια κλασική και φημισμένη τζαζ μπάντα που θα συνοδεύσει τον Woody Allen και το κλαρινέτο του στην σκηνή του Ηρωδείου. 

Εισιτήρια ΕΔΩ

Βill Βurr

Bill Burr

11 Σεπτεμβρίου

Υποψήφιος για Emmy και Grammy, ο Bill Burr είναι μια από τις κορυφαίες κωμικές φωνές της γενιάς του που σημειώνει επιτυχία στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο αλλά και στη σκηνή. Το Bill’s Monday Morning Podcast είναι ένα από τα κωμικά podcast με τα περισσότερα downloads, η παράσταση Bill Burr (Slight Return), περιόδευσε στη Βόρεια Αμερική το 2022 και στις 21 Αυγούστου, ο Bill έγραψε ιστορία ως ο πρώτος κωμικός που εμφανίστηκε στο Fenway Park.

Το 2022, ο Bill έκανε πρεμιέρα στο Netflix με το Bill Burr: Live At Red Rocks, που γυρίστηκε τον Οκτώβριο του 2021 στον θρυλικό χώρο ενώ παράλληλα είναι και παρουσιαστής της ειδικής εκπομπής του Netflix, Bill Burr Presents: Friends Who Kill. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα αγγλικά. 

Εισιτήρια ΕΔΩ 

ΗΛΕΚΤΡΑ ©Ελίνα Γιουνανλή

Ηλέκτρα

20 Σεπτεμβρίου

Η τραγωδία του Σοφοκλή «Ηλέκτρα», το όψιμο αριστούργημα του μεγάλου τραγικού ποιητή, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο και τον Στρατή Χατζησταματίου στο ρόλο του Ορέστη. Στην παράσταση, η Ηλέκτρα και ο Ορέστης εκδικούνται για το φόνο του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο, πληρώνοντας το αίμα με αίμα. Βαθιά επηρεασμένος από την εποχή του (τέλη του 5ου αιώνα), που διακατέχεται από πνεύμα αμφισβήτησης, διερεύνησης και αποδόμησης, ο Σοφοκλής επιλέγει να αφηγηθεί τον μύθο των Ατρειδών μέσα από το υποκειμενικό βλέμμα της Ηλέκτρας. Ένα βλέμμα θρυμματισμένο από τον πόνο και το πένθος, που αντανακλά, μεγεθύνει και ενίοτε παραμορφώνει την πραγματικότητα που την περιβάλλει. Παίζουν επίσης οι ηθοποιοί: Ελισάβετ Μουτάφη, Ιωάννης Παπαζήσης, Εριέττα Μανούρη, Δαυίδ Μαλτέζε, Πάρης Λεόντιου.

Εισιτήρια ΕΔΩ

Wardruna ©Kim Oohrling

Wardruna 

21 Σεπτεμβρίου

Το μουσικό σχήμα που έγινε παγκοσμίως γνωστό από την πολύ επιτυχημένη σειρά Vikings, θα βρεθεί για πρώτη φορά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για μια από τις σπάνιες συναυλίες του. Wardruna σημαίνει “η φύλακας των μυστικών” ή “αυτή που ψιθυρίζει”. Το συγκρότημα από την Νορβηγία έχει κατακτήσει τον κόσμο με τον καθηλωτικό ήχο του και τα εντυπωσιακά shows του. Στους έξι δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει ως σήμερα, παρουσιάζουν την αρχαϊκή νορβηγική μουσική και διηγούνται σκανδιναβικές παραδόσεις, βασιζόμενοι σε αρχέγονες πηγές, όπως οι νορβηγικές Ρούνες. Η απόκοσμη σκηνική παρουσία τους, τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούν, όπως κέρατα κατσίκας, φλάουτα, άρπα στόματος, κρουστά από κόκκαλα ελαφιού, οι αναπαραγωγές ήχων της φύσης και οι πολυφωνίες τους δημιουργούν ένα θέαμα πολύ ιδιαίτερο. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Ελλάδα.

Εισιτήρια ΕΔΩ

Fuego © Javier del Real Teatro Real

Fuego

22 Σεπτεμβρίου

Ο θίασος του Antonio Gades επιστρέφει στο Ηρώδειο με την θρυλική παράσταση “Fuego”, αρκετά χρόνια μετά από τις δύο θριαμβευτικές sold-out παραστάσεις της διάσημης “Carmen”, το 2017. Έτσι, η “φλόγα” και το πάθος του φλαμένκο έρχονται και πάλι στην Αθήνα, με την Ομάδα του Antonio Gades, σε μία μυσταγωγική βραδιά κάτω από την Ακρόπολη. Η 25μελής ομάδα του Antonio Gades, αποτελούμενη από χορευτές, μουσικούς και τραγουδιστές, μεταλαμπαδεύει επί σκηνής, ολόκληρη τη φιλοσοφία, την αισθητική και την καλλιτεχνική ηθική του μεγάλου χορογράφου, εμβαθύνοντας στα θέματα του πάθους, της θυσίας και του αγώνα για κυριαρχία. Το “Fuego” είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την μουσική σύνθεση του Manuel de Falla για το μπαλέτο “El amor brujo («Ο Μάγος Έρωτας»)”. Ο Manuel de Falla, ένας εκ των σπουδαιότερων Ισπανών συνθετών των αρχών του 20ου αιώνα, ενσωματώνει στη μουσική του, με ανεπανάληπτη αρμονία, τα στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής της Ανδαλουσίας.

Εισιτήρια ΕΔΩ

IL VOLO

IL VOLO

25 Σεπτεμβρίου

Το 2009 τρεις νέοι καλλιτέχνες εμφανίζονται μεμονωμένα στο Talent Show “Ti lascio una canzone”, του Ιταλικού τηλεοπτικού καναλιού RAI 1. Τα ονόματα τους ήταν τα Piero Barone, Ignazio Boschetto και Gianluca Ginoble. Αμέσως εντοπίζονται από τον Michele Torpedine, τον μάνατζερ που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία των Andrea Bocelli, Zucchero, Giorgia και Biagio Antonacci, ο οποίος αποφασίζει να συνεργαστεί μαζί τους σε παγκόσμιες καλλιτεχνικές περιοδείες. Το εξαιρετικό φωνητικό τους ταλέντο τόσο ατομικά όσο και ως τρίο, τους έκανε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν οι πρώτοι Ιταλοί καλλιτέχνες στην ιστορία, που υπέγραψαν συμβόλαιο με μια μεγάλη αμερικανική δισκογραφική εταιρεία, την Geffen Records.

Το ομώνυμο άλμπουμ IL VOLO (2010), έγινε πλατινένιο και μπήκε στο Top Ten του Billboard των ΗΠΑ. Δημιουργώντας στα επόμενα χρόνια ένα απίστευτο βιογραφικό με συμπράξεις καλλιτεχνών σε συναυλίες όπως η Barbra Streisand ή δισκογραφικές συνεργασίες όπως με τους Placido Domingo και Eros Ramazzotti, οι IL VOLO με απίστευτα νούμερα πωλήσεων στη δισκογραφία, κατόρθωσαν να γεμίζουν θέατρα, αρένες και στάδια παγκοσμίως. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτονται την Ελλάδα. 

Εισιτήρια ΕΔΩ

Classic Rock 7

Classic Rock 7

29 Σεπτεμβρίου

Το καθιερωμένο Classic Rock ραντεβού επιστρέφει στο Ηρώδειο με guest πρεσβευτές του αυθεντικού rock ήχου. Ο Dave Evans, είναι ο πρώτος τραγουδιστής και συν-ιδρυτής τoυ θρυλικού συγκροτήματος ΑC/DC και 50 χρόνια από την ίδρυση τους, θα ερμηνεύσει τραγούδια σταθμούς όπως το TNT και το Highway to Hell αλλά και covers που έπαιξαν οι AC/DC στην πρώτη περιοδεία τους. O Justin Hayward, η αυθεντική αξεπέραστη φωνή των Moody Blues, θα ερμηνεύσει μοναδικά κομμάτια όπως το Nights in White Satin και το Tuesday Afternoon. Το μοναδικό στυλ μουσικής των Moody Blues βρίσκεται σταθερά όλα αυτά τα χρόνια στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και συνεχίζει να φωτίζει τις συναυλιακές αρένες παγκοσμίως. Τέλος, η Lady Maggie Reilly, η κεντρική φωνή της μπάντας του Mike Oldfield, η οποία ερμήνευσε τα διάσημα κομμάτια Moonlight Shadow και France, εκτός από τις αγαπημένες επιτυχίες με τον Mike Oldfield θα τραγουδήσει και το διαχρονικά διάσημο κομμάτι Everytime you Τouch, το οποίο εκτόξευσε την καριέρα της το 1992 αλλά και άλλες δικές της επιτυχίες.

Θα τους συνοδεύσουν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αλλά και στον ηλεκτρικό ήχο το συγκρότημα που αποτελείται από τους: Δαμόπουλο Κωσταντίνο στα πλήκτρα, Καλαντζάκο Θοδωρή στην ηλεκτρική κιθάρα, Καλαντζάκο Λουκά στα ντραμς και Γιώργο Φακανά στο μπάσο.

Εισιτήρια ΕΔΩ

The Philip Glass Ensemble ©Ryuhei Shindo

Koyaanisqatsi – The Philip Glass Ensemble with Academia Athens Youth Choir

30 Σεπτεμβρίου

Το εμβληματικό έργο Koyaanisqatsi: Life out of Balance συμπληρώνει 40 χρόνια από την πρώτη του παρουσίαση και θα παιχτεί στην ολότητα του. Μία ταινία προφητική σε παραγωγή του Francis Ford Coppola, μουσική του μινιμαλιστή συνθέτη Philip Glass και σκηνοθεσία Godfrey Reggio. Τo soundtrack της ταινίας θα ερμηνεύσει το Philip Glass Ensemble, καλλιτεχνικό όχημα του Philip Glass, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλεται η συγκλονιστική ταινία. Με το Philip Glass Ensemble θα συμπράξει η Academia Athens Youth Choir, υπό τη διεύθυνση του Michael Riesman. Μία πρωτοποριακή και αρμονική σύζευξη μουσικής και κινηματογράφου εξιστορεί τα πάντα χωρίς διάλογο, αφήγηση, και ηθοποιούς, με τους στίχους στη γλώσσα των ιθαγενών Χόπι. Το ύφος, η δραματικότητα, το χρώμα κάθε μέρους της ταινίας καθορίζεται από τον συνδυασμό των εικόνων και της μουσικής. Γι’ αυτήν την παράσταση, αυτή τη φορά, το Ηρώδειο θα λειτουργήσει σαν ένας χώρος εγκατάστασης (installation)  όπου ήχος και εικόνα θα συνυπάρχουν.

Εισιτήρια ΕΔΩ

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά

Share
Published by
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά