Η σχολή FOCUS μετρά 30 χρόνια φωτογραφικών κλικ

Σε έναν μικρό, σχετικά κρυμμένο πεζόδρομο στου Ζωγράφου, πίσω από τα φοιτητικά καφέ, υπάρχει εδώ και 30 χρόνια μια από τις πιο γνωστές σχολές φωτογραφίας της Αθήνας. Ο επαγγελματίας φωτογράφος και καθηγητής φωτογραφίας Τάκης Ζερδεβάς, ίδρυσε τη FOCUS το 1986, όταν το φωτογραφικό κλικ δεν ήταν τόσο απλή υπόθεση και δεν είχε την ευκολία ενός κουμπιού στο κινητό τηλέφωνο. Σήμερα, ο γιος του Απόστολος Ζερδεβάς μίλησε στην Popaganda για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της σχολής, τις επαγγελματικές προοπτικές και τη σημασία του να εξελίσσεσαι ως φωτογράφος στην εποχή των νέων μέσων.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της σχολής FOCUS σήμερα; Δίνουμε έμφαση και στην επαγγελματική και στην καλλιτεχνική έκφραση της φωτογραφίας. Όταν λέμε επαγγελματική φωτογραφία εννοούμε την εφαρμοσμένη φωτογραφία, δηλαδή τη διαφημιστική, τη φωτογραφία μόδας, ρεπορτάζ ενώ η καλλιτεχνική φωτογραφία αφορά το πιο δημιουργικό κομμάτι. Πλέον τα όρια μεταξύ των ειδών είναι αρκετά θολά και ένας φωτογράφος καλείται να ανταπεξέλθει σε πολλά είδη φωτογραφίας και διαφορετικές συνθήκες. Επίσης, ένα από τα σημαντικά οφέλη που έχει για τον φοιτητή μια σχολή φωτογραφίας είναι ότι έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, βλέπει ο ένας τη δουλειά του άλλου και ανταλλάσσουν ιδέες. Στο τεχνικό κομμάτι, η σχολή παρέχει πλήρη εξοπλισμό. Έχουμε δυνατότητα τυπωμάτων, ψηφιακών, μεγάλο και μεσαίο φορμά, έχουμε δικά μας στούντιο, βιντεοκάμερες, 4κ βίντεο,και φέτος θα εντάξουμε κάποια μαθήματα για τη φωτογραφία drone.  

Πατέρας και γιος. Η οικογένεια Ζερδεβά.

Τι έχει αλλάξει σε σχέση με παλιά; Ένα νέο στοιχείο είναι η σχέση του ανθρώπου με την εικόνα αφού πλέον ο καθένας με το κινητό του είναι ένας μικρός φωτογράφος και γενικότερα έχει δει πολύ περισσότερες εικόνες σε σχέση με παλιότερα. Το πιο σημαντικό βέβαια, είναι η μετάβαση από αναλογικό σε ψηφιακό. Αυτά τα δεδομένα αλλάζουν τον τρόπο και το χρόνο στον οποίο μπορεί κάποιος να μάθει φωτογραφία και να έχει απτά αποτελέσματα. Κάτι που προηγουμένως γινόταν σε χρόνια, τώρα μπορεί να γίνει σε κάποιους μήνες, γι’ αυτό κι εμείς μειώσαμε το χρόνο των σπουδών από τρία έτη σε δύο.

Ποιο είναι το πρόγραμμα της σχολής; Προσφέρουμε ένα διετές πρόγραμμα σπουδών με ένα έτος υποχρεωτικό και ένα όχι. Τα τμήματα είναι πρωινά, τετράωρα  και πέντε φορές την εβδομάδα. Αρχίζουμε Οκτώβρη και τελειώνουμε μέσα Ιουνίου, σαν ένα κανονικό ακαδημαϊκό έτος. Η εβδομαδιαία δομή αρχίζει με τα βασικά της φωτογραφίας και φωτογραφική λήψη τις πρώτες δύο μέρες, μια ολόκληρη μέρα αφιερωμένη στο photoshop και συνεχίζει με μία μέρα για την ιστορία της φωτογραφίας και της τέχνης και μία για video. Στην πορεία των μαθημάτων γίνονται και κάποιες αλλαγές, το μάθημα της φωτογραφικής λήψης για παράδειγμα σιγά σιγά μετατρέπεται σε φωτογραφία studio, ρεπορτάζ, διαφημιστική και καλλιτεχνική. Επομένως όποιος σπουδάζει εδώ περνάει από όλα τα είδη, παίρνει τις σωστές βάσεις και στο δεύτερο πλέον έτος, υπάρχει το πιο open πρόγραμμα με τέσσερις συναντήσεις την εβδομάδα, όπου οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν τα μαθήματα στα οποία θέλουν να εξειδικευτούν. Δεν υπάρχει δέσμευση σε αυτό, αν κάποιος δηλαδή θέλει να εξειδικευτεί σε όλα τα είδη φωτογραφίας, μπορεί αντίστοιχα να επιλέξει όλα τα μαθήματα. Επίσης, έχουμε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για μαθήματα εξ’ αποστάσεως.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα σπουδών; Η αρχική λογική μας είναι ότι μπορεί να έρθει κάποιος με καμία γνώση για τη φωτογραφία και εμείς του παρέχουμε τις βασικές γνώσεις είτε θέλει να εξελιχθεί επαγγελματικά, είτε το θέλει για προσωπική χρήση. Επειδή βέβαια η σχολή είναι διετής απευθύνεται περισσότερο σε όσους θέλουν να το κάνουν επαγγελματικά, αλλά δεν αποκλείει κανέναν από το να δοκιμάσει. Επίσης, στην περίπτωση που κάποιος έχει ήδη κάνει μαθήματα, μπορεί να έρθει μόνο για το δεύτερο κύκλο σπουδών αλλά εκεί η διαδικασία επιλογής γίνεται με portfolio και συνέντευξη.

Επαγγελματικά τι προοπτικές δίνει η σχολή στους φοιτητές; Αρχικά η σχολή οργανώνει τουλάχιστον μία δυο εκθέσεις το χρόνο όπου καλείται να συμμετάσχει κάθε σπουδαστής, το οποίο είναι μια σημαντική εμπειρία τόσο σαν διαδικασία όσο σαν προώθηση της δουλειάς τους. Αφετέρου, ήδη μέσω της σχολής και των μαθημάτων έρχονται σε επαφή με διάφορους επαγγελματίες που επισκέπτονται τη σχολή για μαθήματα-παρουσιάσεις και μπορούν τελειώνοντας να ενταχθούν σε κάποιες δουλειές, ενώ παράλληλα παίρνουν μια ιδέα του πώς κινείται η αγορά. Για παράδειγμα, το μάθημα της φωτογραφίας μόδας γίνεται σε επαγγελματικό ειδικό στούντιο εκτός σχολής οπότε οι σπουδαστές βλέπουν τις πραγματικές συνθήκες της φωτογράφισης. Υπάρχει επομένως μια πλήρης επαφή με το επαγγελματικό κομμάτι της φωτογραφίας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στο τέλος δημιουργείται ένα portfolio, που είναι το άλφα και το ωμέγα ενός φωτογράφου.

Ποιο είναι από τα πρώτα πράγματα που λέτε σε κάποιον που ξεκινάει σπουδές φωτογραφίας; Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει να τους φαίνεται βουνό, ακόμη κι αν χρειαστεί πολύ κόπο για να πετύχουν. Είναι ένα μέσο αρκετά δημοκρατικό και γενναιόδωρο, όπου αν προσπαθήσει κανείς μπορεί να δει γρήγορα αποτελέσματα. Δεν ξέρω κάποιον που να προσπάθησε αρκετά και να μην είχε αποτέλεσμα, ειδικά στην ψηφιακή φωτογραφία που έχει και άλλες ευκολίες. Το προσωπικό ύφος είναι κάτι άλλο, πιο δύσκολο το οποίο βγαίνει και έξω από τα όρια της σχολής. Η σχολή προσφέρει ένα σοβαρό και συνεπές πρόγραμμα αλλά ένας φωτογράφος δε σταματά ποτέ να εξελίσσεται.

Ιωάννα Παναγοπούλου

Η Ιωάννα Παναγοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του '93. Σήμερα ολοκληρώνει τις σπουδές τις στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Share
Published by
Ιωάννα Παναγοπούλου