Είναι δυνατόν να μη χορέψεις με τους Saint Etienne;

https://www.youtube.com/watch?v=VA8_on4xT-w

Οι Saint Etienne σχηματίστηκαν πριν από 25 περίπου χρόνια στο Λονδίνο από τους Pete Wiggs και Bob Stanley, για να συμπεριληφθεί μετά από λίγο στη μόνιμη σύνθεσή τους και η vocalist του συγκροτήματος, Sarah Cracknell. Από τους βασικούς εκφραστές του indie pop και dream pop ρεύματος της Βρετανίας των 90s, και ιδιαίτερα αγαπημένοι από το ελληνικό κοινό, επιστρέφουν στα μέρη μας μετά από 8 χρόνια, αυτή τη φορά όχι για ένα «απλό» live, αλλά για να παίξουν ζωντανά το soundtrack που οι ίδιοι έγραψαν για την ταινία How We Used To Live, σε παράλληλη, μάλιστα, προβολή με αυτό το 70λεπτο αφιέρωμα στο Λονδίνο της Νέας Ελισαβετιανής Εποχής, σε σκηνοθεσία του Paul Kelly. Με αφορμή λοιπόν της διπλής τους επίσκεψης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η Popaganda μίλησε με το ιδρυτικό μέλος και keyboardist του συγκροτήματος, Pete Wiggs, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Η μπάντα σας έχει πάρει το όνομά της από μια Γαλλική ομάδα ποδοσφαίρου. Τι σας έκανε να χρησιμοποιήσετε αυτό το όνομα; Με ποιο τρόπο σχετίζεται η μουσική σας με το…τόπι; Θεωρούσαμε πως το όνομα Saint Etienne ακουγόταν εξωτικό και διεθνές! Νομίζω βέβαια πως η Saint Etienne είναι μια μουντή και βαρετή πόλη γεμάτη ορυχεία-μας αρέσει όμως και το industrial στοιχείο, οπότε λειτουργεί σαν όνομα. Η ποδοσφαιρική ομάδα ήταν αρκετά στιλάτη και cool πίσω στα 70s και ελπίζαμε πως μέσω του ονόματος θα μεταδίδονταν τα στοιχεία αυτά και σε εμάς. Επί της ουσίας όμως δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με το ποδόσφαιρο ως μπάντα. Μόνο ο Bob (Stanley) είναι μεγάλος φαν του ποδοσφαίρου!

Το αρχικό σας σχέδιο ήταν η μπάντα να μην έχει σταθερό lead singer, να αλλάζουν συνεχώς όσοι θα έκαναν φωνητικά. Η Sarah Cracknell όμως είναι η φωνή των Saint Etienne και έχει γράψει μάλιστα και πολλά από τα κομμάτια της μπάντας. Πως αποφασίσατε να δουλέψετε με τη Sarah σε σταθερή βάση; Τα πηγαίναμε καλά από την αρχή, είχαμε πολλές κοινές αναφορές και φίλους και απλά ήταν πολύ διασκεδαστικό να δουλεύουμε με τη Sarah. Η φωνή της ταιριάζει απίστευτα με τη μουσική μας και η ίδια γράφει υπέροχες μελωδίες και στίχους. Επίσης είναι τελικά πολύ δύσκολο να κάνεις περιοδείες με πολλούς διαφορετικούς τραγουδιστές! 

 Στις αρχές των 90sόταν δημιουργήσατε τη μπάντα σας, αποκτήσατε τη φήμη των εκφραστών της «αγνής» pop, σε μια περίοδο λίγο πριν από την εισβολή της Brit-Pop στα charts. Έκτοτε έχετε πειραματιστεί με πολλά είδη μουσικής, από τη folk μέχρι πιο ηλεκτρονική. Μετά από 8 studio albums και 25 χρόνια εμπειρίας, ποιο είδος πιστεύετε ότι σας εκφράζει καλύτερα; Νοιώθετε ακόμα την ανάγκη να πειραματίζεστε με διαφορετικούς ήχους; Η pop είναι αυτή που καλύπτει επί της ουσίας αυτό που κάνουμε, ίσως και dream pop; Melancholy pop; Κάθε φορά που βγάζουμε ένα album θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που προηγουμένως έχουμε κάνει, κάτι που οδηγεί στο να κάνουμε κύκλους πειραματισμού ή μη πειραματισμού. Εγώ προσωπικά το βρίσκω αρκετά δύσκολο να δουλεύω μόνο με pop ήχους. Συνήθως υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση στη δουλεία μας!

Πριν να ξεκινήσετε τους Saint Etienne δουλεύατε τόσο εσείς, όσο και ο Bob Stanley ως δημοσιογράφοι. Πως επηρέασε το προηγούμενο επάγγελμά σας τη ζωή σας ως μουσικοί; Σας ενδιαφέρουν τα reviews που γράφονται για τα albums και τις περιοδείες σας; Ο Bob ήταν και ακόμη είναι αυτό που θα έλεγα «κανονικός» δημοσιογράφος (πληρώνεται γι’ αυτό και είναι πολύ καλός σε αυτό!), εγώ από την άλλη απλά έγραφα κάποια άρθρα από ‘δω κι από ‘κει για fanzines και μουσικά περιοδικά. Νομίζω πως το γεγονός ότι ο Bob ήταν γνωστός ως μουσικοκριτικός ενδεχομένως να αλλοίωσε την αντίληψη που είχε μέρος του κόσμου για το συγκρότημά μας. Ιδιαίτερα στα πρώτα μας βήματα, ορισμένοι reviewers θεωρούσαν πως γράφουμε με πολύ εξυπνακίστικο τρόπο τη μουσική μας, με μια intellectual και ελιτίστικη νοοτροπία και όχι μέσα από την καρδιά μας. Εγώ βέβαια δεν είμαι και τόσο έξυπνος, οπότε έκαναν λάθος!

Το γεγονός ότι είστε πλέον παντρεμένοι με παιδιά έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύετε ως μπάντα; Η Sarah κι εγώ έχουμε και οι δύο οικογένειες και τα παιδιά μας τα πάνε πολύ καλά μεταξύ τους, οπότε περνάμε εξαιρετικά σε όλα τα φεστιβάλ που παίζουμε! Ποτέ δεν κάναμε μεγάλες περιοδείες, οπότε τα παιδιά μας  δεν στάθηκαν ποτέ εμπόδιο σε αυτό που κάνουμε. Η Sarah μάλιστα ήταν πολύ καλή στο να τα καταφέρνει όλα μαζί, αφού όταν τα παιδιά της ήταν πιο μικρά δεν είχε ακυρώσει ποτέ συναυλία- είναι βλέπεις πολύ πιο δύσκολο για μια μητέρα να είναι μακρυά από τα μωρά της σε σχέση με έναν μπαμπά. Επί τη ευκαιρία, κάθε φορά που κάνουμε περιοδεία ως μπάντα και τα παιδιά μας δεν είναι μαζί, εκμεταλλευόμαστε στο έπακρον αυτό το χρόνο για διασκέδαση!

Η μουσική σας έχει χρησιμοποιηθεί ως soundtrack σε ταινίες, shows και ντοκιμαντέρ πολλές φορές. Θα ηχογραφούσατε ποτέ ένα κομμάτι για μια διαφήμιση; Διανύουμε αρκετά δύσκολους καιρούς, οπότε ναι. Αν το κάναμε βέβαια θα ήταν ένα προϊόν ή μια εταιρία που δεν θα ήταν και τόσο σατανική! Αυτό περιορίζει λίγο τις επιλογές μας…

Έχετε συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς, από τη Shara Nelson των Massive Attack, μέχρι την Kylie Minogue και τον Marc Almond, ή ακόμα και τον Tim Burgess των The Charlatans, αλλά και τον Paul van Dyk. Απολαμβάνετε τις συνεργασίες με καλλιτέχνες των οποίων η μουσική διαφέρει αρκετά από τη δική σας; Εννοείται! Είναι πολύ ενδιαφέρον για εμάς να δουλεύουμε με διαφορετικούς καλλιτέχνες- υπάρχει συνήθως μια σύνδεση μεταξύ μας, υπό την έννοια ότι είτε εμείς είμαστε fans της δουλειάς τους, είτε οι ίδιοι αγαπούν τη δική μας δουλειά. 

Μετά από 25 χρόνια στη μουσική βιομηχανία, η έμπνευση για να γράψετε νέα μουσική προέρχεται από τα ίδια πράγματα που προερχόταν όταν ξεκινήσατε ως μπάντα; Εμπνεόμαστε κυρίως από τη μουσική που ακούμε κάθε περίοδο της ζωής μας, από τα βιβλία που διαβάζουμε, από τον τρόπο που ο κόσμος αλλάζει. Από τη στιγμή που αυτά είναι πάντα διαφορετικά, έτσι και η έμπνευση για νέα μουσική είναι πάντα φρέσκια!

Ο τελευταίος σας δίσκος Words and Music by Saint Etienne κυκλοφόρησε πριν από δύο χρόνια. Πότε υπολογίζετε να μπείτε ξανά στο στούντιο; Τι έπεται για τους Saint Etienne; Η Sarah θα κυκλοφορήσει σύντομα ένα solo album και ο Bob δουλεύει αυτή την περίοδο σε ένα νέο βιβλίο. Του χρόνου θα θέλαμε να κάνουμε ένα καινούριο δίσκο. Αυτή τη στιγμή  παίζουμε το score που έγραψα για την ταινία του Paul Kelly και των Saint Etienne,  How We Used To Live, σε διάφορα θέατρα και art festivals. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα προβάλουμε την ταινία παίζοντας το score, ενώ θα ακολουθήσει ένα set 8 κομματιών. 

Οι Saint Etienne θα εμφανιστούν την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου στο Fix Factory of Sound (Θεσσαλονίκη) και το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στο Fuzz Live Music Club (Αθήνα).

www.saintetienne.com

www.facebook.com/SaintEtienneOfficial

Ναταλία Πετρίτη

Share
Published by
Ναταλία Πετρίτη