Categories: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Public Spaces: Μια φωτογραφική έκθεση για τους δημόσιους χώρους που ανήκουν σε όλους και σε κανέναν

Κάποια στιγμή αναπτύχθηκαν, άλλοτε ερήμωσαν και απαξιώθηκαν. Υπάρχουν μέρες και ώρες που σφύζουν από ζωή, άλλοτε υποβιβάζονται σε μέσο μετάβασης ανάμεσα σε ιδιωτικούς χώρους. Για κάποιους αποτελούν χώρους διασκέδασης και ασφάλειας ενώ άλλοι νιώθουν σε αυτούς μόνοι κι απροστάτευτοι.

Εξ ορισμού, οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σε όλους και σε κανέναν και μια σειρά από φωτογραφίες του Ντίνου Γεωργόπουλου το επιβεβαιώνει.

Οδός Ακαδημίας, 2016

Το φωτογραφικό πρότζεκτ Public Spaces εστιάζει σε μέρη της Αθήνας που μπορεί να επισκεπτόμαστε συχνά, αλλά δεν τα αντιμετωπίζουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Απεικονίζει την πόλη και τους ανθρώπους της σε άσπρο και μαύρο. O φωτογραφίζει το κοινωνικό τοπίο στην Αθήνα από το 2009 μέχρι σήμερα και διερευνά τις δυνατότητες της φωτογραφικής εικόνας να αποτυπώσει την αντιφατική φύση των δημόσιων χώρων.

Σε μπαρ στου Παπάγου, 2013

Θέλοντας να μας εισάγει στο θέμα της έκθεσης, ο επιμελητής της Γιάννης Σίμος αναζητά τις ρίζες του δημόσιου χώρου, το πώς άλλαξε η εικόνα του και τα συναισθήματά μας απέναντί του με τα χρόνια. «Η έννοια του γεννήθηκε μαζί με τις πρώτες πόλεις, όταν γύρω από τους ανοιχτούς χώρους όπου γινόταν η ανταλλαγή αγαθών, άρχισαν να χτίζονται κατοικίες. Έκτοτε, εκτός από συναλλαγή, οι δημόσιοι χώροι λειτούργησαν και σαν χώροι συνεύρεσης, συναναστροφής, λατρείας, πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Καθώς οι πόλεις μεγάλωσαν και οι κοινωνίες έγιναν πιο σύνθετες, άλλαξε και η όψη τους».

Διονυσίου Αρεοπαγίτου, 2015

Καρναβάλι Μεταξουργείου, 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όμως, όσο κι αν αναφέρονται στα παραπάνω, οι φωτογραφίες του Ντίνου Γεωργόπουλου αδυνατούν να μιλήσουν γι’ αυτά. «Ο αποσπασματικός λόγος της φωτογραφικής εικόνας τα αφήνει αιωρούμενα στην ασάφεια. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα του διαλόγου της αντιφατικής φύσης των δημόσιων χώρων και της απατηλής φωτογραφικής απεικόνισής τους».

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωτογραφίας στο δήμο Ζωγράφου και στο BlackBox από όπου αποφοίτησε το 2017. Ο Ντίνος Γεωργόπουλος έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ενώ το “Public Spaces” είναι η πρώτη του ατομική έκθεση και πραγματοποιείται στο BlackBox, σε έναν χώρος αφιερωμένο στη φωτογραφική δημιουργία που, μέσα από τη διεξαγωγή φωτογραφικών σεμιναρίων και τη φιλοξενία εκθέσεων, φιλοδοξεί να συμβάλλει στον πολιτιστικό διάλογο της πόλης.

Κηφισίας 2016

Έπειτα από πολιτική συγκέντρωση, 2012

Έκθεση “Public Spaces”. Έως 16/2. Δευτέρα- Τετάρτη- Παρασκευή- Σάββατο από τις 18:00 έως 21:00. BlackBox Photography Λέκκα 31 και Κολοκοτρώνη Σύνταγμα, 3ος όροφος. Είσοδος ελεύθερη. Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γιάννης Σίμος. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.