Categories: ΤΕΧΝΕΣ

Αυτό είναι το Πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μέχρι τον Ιούνιο

Συνεχίζοντας τη δυναμική πορεία των προηγούμενων εξαμήνων και παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 ένα πρόγραμμα πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό, γεμάτο εκπλήξεις, ένα πρόγραμμα που αντιστέκεται στις τεράστιες δυσκολίες της εποχής.

Το νέο πρόγραμμα του Μεγάρου προκαλεί και προσκαλεί δημιουργικές αναζητήσεις, στηρίζει τους νέους δημιουργούς και τιμά τους παλαιότερους, ενώ παγιώνει τη στενή και γόνιμη συνεργασία του Οργανισμού με πολιτιστικούς φορείς και θεσμούς. Πλήθος συναυλιών, παράλληλων δράσεων και εορταστικών εκδηλώσεων θα απαρτίσουν και φέτος το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μιλώντας με αριθμούς, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει 69 βασικές παραγωγές, με πλήθος παραστάσεων και παράλληλων δράσεων.

  • Ένα Gala χορού με τη Nadia Muzyca θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου. H  Nadia Muzyca, Πρώτη Χορεύτρια του Μπαλέτου του Teatro Colón του Μπουένος Άιρες και σολίστ του Teatro Colón θα παρουσιάσουν την Carmen, καθώς και αποσπάσματα από τα μπαλέτα Don Quixote, Le Corsaire και Tangos.
  • Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης) η Σουηδή δραματική σοπράνο Nina Stemme ερμηνεύει τις πρώτες παραστάσεις της στη ΜΕΤ στον απαιτητικό ομώνυμο ρόλο της παγερής Κινέζας πριγκίπισσας του Giacomo Puccini, Turnadot. Στην παραγωγή αυτή η Anita Hartig κάνει το ντεμπούτο της στη ΜΕΤ, στον ρόλο της αγγελικής σκλάβας Λιου. Ο Marco Berti ερμηνεύει τον Καλάφ, τον ερωτευμένο που ρισκάρει το κεφάλι του για το χέρι της Τουραντότ, και ο Alexander Tsymbalyuk τον Τιμούρ. Ο Paolo Carignani διευθύνει τη θεαματική σκηνοθεσία του Franco Zeffirelli του 1987.
  • Ο μοναδικός σολίστ-αυτοσχεδιαστής Γιώργος Ψυχογιός διασκευάζει, μεταγράφει και ερμηνεύει στο πιάνο τον αγαπημένο του pop καλλιτέχνη, Sting, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης) στo The Sting Project.
  • Με τίτλο την τελευταία της δισκογραφική δουλειά, Κατευθείαν καρδιά, η Ηρώ συνεχίζει το ταξίδι της και σε “χειμερινούς προορισμούς”, έχοντας στο πλάι της τον Αδάμ Τσαρούχη. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τον χαρακτηριστικό και γνώριμο ήχο του πιάνου της, με τις jazz και swing διασκευές του ταλαντούχου ερμηνευτή την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου (Μ2 – Μπαρ).
  • Ο χορός είναι η ζωή μου είναι το θέμα του αφιερώματος-προγράμματος για τον Gene Kelly, που θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης με υλικό από το προσωπικό του αρχείο, την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου (Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ). Το πρόγραμμα, διάρκειας 80 λεπτών, περιλαμβάνει αποσπάσματα από 18 μιούζικαλ που γυρίστηκαν μεταξύ 1942 και 1967 και τα οποία θα προβληθούν σε μεγάλη οθόνη.
  • Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα μουσική συνύπαρξη μας επιφυλάσσουν η Σοφία Κυανίδου (σοπράνο) και ο Δημήτρης Γιάκας (πιάνο) την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, με μια συναυλία που τιτλοφορείται Regine tradite – Έρωτες στα παρασκήνια (Μ2 – Φουαγιέ). Επιμελείται τα κείμενα και αφηγείται η Άσπα Θεοχάρη. Θα παρουσιαστούν έργα Monteverdi, Purcell, Händel, Rossini, Καρρέρ, Donizetti και Saint-Saëns.
  • Την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου ο Νίκος Κυριόσογλου (πιάνο) θα εκτελέσει Μεγάλα έργα του διαχρονικού ρομαντισμού (Μ2 – Αιμίλιος Ριάδης). Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει την Παρτίτα για πιάνο Αρ. 6 σε Μι ελάσσονα, BWV830 του Bach, το Faschingsschwank aus Wien, Έργο 26 του Schumann και τη Σονάτα για πιάνο σε Σι ελάσσονα, S. 178 του Liszt.
  • Με περισσότερες από κάθε άλλη φορά χορωδίες από όλη την Ελλάδα, το 6ο Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών ανοίγει τις πύλες του την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου και στις σχολικές χορωδίες, σε μια βραδιά αφιερωμένη στη σχολική χορωδία, με τη συμμετοχή επιλεγμένων σχολικών χορωδιών Δημοτικών και Γυμνασίων – Λυκείων. Η φετινή προσκεκλημένη, Sanna Valvanne, Μαέστρος και μουσικοπαιδαγωγός (Φιλανδία – Η.Π.Α.), θα παρουσιάσει με τις εργαστηριακές χορωδίες ένα πρόγραμμα χορωδιακής μουσικής από όλο τον κόσμο, με πολύ αυτοσχεδιασμό, χορό και κίνηση, με τον δικό της μοναδικό τρόπο.
  • Τί σε μέλλει εσένανε από πού είμαι εγώ… θα αναλογιστεί το κοινό την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, σε μία παράσταση όπου η Κρήτη συναντά τη Σμύρνη (Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής). Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του “Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά”.
  • H Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής για τη σεζόν την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου (Μ2 – Αιμίλιος Ριάδης). Με σολίστα τον Τραϊανό Παπαδόπουλο (κόρνο) η Ορχήστρα θα εκτελέσει τη Συμφωνία Αρ. 39 σε Σολ ελάσσονα του Haydn, το Κοντσέρτο για κόρνο και ορχήστρα Αρ. 3 σε Μι ύφεση μείζονα, K. 447 του Mozart και το Legends, Έργο 59, B. 122 του A. Dvořák.
  • Στο πλαίσιο του Κύκλου Μουσικής Δωματίου ο Vladimir Mendelssohn (βιόλα) θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου (M2 – Αιμίλιος Ριάδης) εκτελώντας το Κουιντέτο με πιάνο σε Φα ελάσσονα, Έργο 34 και το Σεξτέτο Εγχόρδων Αρ. 2 σε Σολ μείζονα, Έργο 36 του Brahms. Στη συναυλία που τιτλοφορείται Vladimir Mendelssohn & Friends θα τον συνοδέψουν ο Γιώργος Κανδυλίδης (βιολί), Παύλος Μεταξάς (βιόλα), Χρήστος Γρίμπας (βιολοντσέλο) και Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης (πιάνο). Στη συναυλία θα συμμετάσχουν και μέλη της MOYSA – Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
  • Οι παραστάσεις του έργου Σμύρνη μου αγαπημένη που αγαπήθηκε από το κοινό και απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από κριτικούς και δημοσιογράφους, έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η πρεμιέρα του έργου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Μαρτίου, ενώ οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως τις 24 Απριλίου (Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής).
  • Η πιο πρόσφατη παρουσίαση του λυρικού έργου Norma του V. Bellini έγινε στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο του 2015 στο Μέγαρο Μουσικής. Μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε η συγκεκριμένη παραγωγή θα επαναληφθεί την Παρασκευή 4 Μαρτίου (Μ2 – Αιμίλιος Ριάδης).
  • Τo Σάββατο 5 Μαρτίου θα προβληθεί σε ζωντανή μετάδοση από την ΜΕΤ η όπερα του G. Puccini Manon Lescaut. Η Kristine Opolais και ο Jonas Kaufmann εμφανίζονται στους ρόλους των άτυχων εραστών γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η Μανόν Λεσκό (Manon Lescaut), η παθιασμένη προσαρμογή που έκανε ο Puccini στο κλασικό μυθιστόρημα, για μια επαρχιωτοπούλα με ελεύθερο πνεύμα που γίνεται η ψυχή του Παρισιού. Η νέα σκηνοθεσία του Sir Richard Eyre, τοποθετημένη στη δεκαετία του ’40, τον φέρνει ξανά σε μια συνεργασία με τον σκηνογράφο Rob Howell, τον συνεργάτη του σε πρόσφατες παραγωγές της ΜΕΤ όπως οι Le Nozze di Figaro, Werther και Carmen. Ο πρώτος Μαέστρος της ΜΕΤ, Fabio Luisi, διευθύνει τη νέα σκηνοθεσία, με τον Massimo Cavalletti στον ρόλο του Λεσκό, του εξαδέλφου της Μανόν, και τον Brindley Sherratt στον ρόλο του Ζερόν, του ηλικιωμένου πλούσιου εραστή της.
  • Αφιέρωμα στην Caterina Valente, τη δημοφιλέστερη στη χώρα μας, μεταπολεμικά, “Γερμανίδα” ηθοποιό, τραγουδίστρια και χορεύτρια, θα πραγματοποιήσει ο Λευτέρης Κογκαλίδης τη Δευτέρα 7 Μαρτίου (Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ). Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον “Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης”.
  • Μια περιπλάνηση στο πιο αγνό, ρομαντικό κομμάτι της τέχνης του Γερμανικού τραγουδιού θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό την Τρίτη 8 Μαρτίου (Μ1 – Φουαγιέ) με τη συναυλία Fragile [Μορφή: Γυναίκα]. Σε ένα ταξίδι στη διάρκεια του οποίου το ασυνείδητο πάλλεται, η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και η πιανίστα και Μαέστρος Ζωή Ζενιώδη θα μας φέρουν σε επαφή με εκείνες τις γυναίκες που ενέπνευσαν δημιουργούς και τέχνες.
  • Ρεσιτάλ για κιθάρα και φωνή θα πραγματοποιήσει ο Παναγιώτης Μάργαρης την Τετάρτη 9 Μαρτίου (Μ2 – Αιμίλιος Ριάδης). Σε μία μουσική πολυσυλλεκτικότητα με τους ήχους της κιθάρας του διεθνούς φήμης δεξιοτέχνη, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ταυτίσουν μελωδίες σημαντικών δημιουργών με ένα χώρο σημαίνοντος συμβολισμού.
  • Μια βραδιά με τρελό κέφι και ξέφρενο ρεπερτόριο, με μία MOYSA όπως δεν την έχουμε δει και δεν την έχουμε ακούσει μέχρι τώρα, θα απολαύσουμε το Σάββατο 12 Μαρτίου σε ένα Carnival Concert (M2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Την MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης διευθύνει η Ζωή Ζενιώδη.
  • Την Τετάρτη 16 Μαρτίου η Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, θα πραγματοποιήσει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Στη συναυλία συμμετέχει η σοπράνο Séverine Maquaire  και η πιανίστα Μαριλένα Λιακοπούλου. Η Ορχήστρα θα εκτελέσει έργα Beethoven, Berlioz, Mendelssohn και Bartók. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης.
  • Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει το νέο του έργο με τίτλο Συμπόσιον, την Παρασκευή 18 Μαρτίου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Πρόκειται για έναν κύκλο τραγουδιών με μελοποιημένα ποιήματα από τον Όμηρο και τον Ευριπίδη μέχρι τον Καβάφη και τον Ρίτσο, με θέμα το κρασί και τον έρωτα.
  • Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου το Zz Jazz Quartet πρόκειται να παρουσιάσει το Zz music project (Μ2 – Μπαρ). Το συγκεκριμένο project αφορά μουσική διασκευασμένη από τον μουσικό και τρομπετίστα Χρήστο Αναστασιάδη, με επιρροές από τους Miles Davis, “Dizzy” Gillespie, “Freddie” Hubbard, Roy Eldridge κ.α. Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο “Φίλοι της Τζαζ & Δημιουργικής Μουσικής”.
  • Το Κουαρτέτο “Μάρκος” θα παρουσιάσει μια ορχηστρική απόδοση των τραγουδιών του Μάρκου Βαμβακάρη την Τετάρτη 23 Μαρτίου σε μια συναυλία που τιτλοφορείται Markos Electric (Μ2 – Μπαρ).
  • Το Plaza Ensemble ερμηνεύει μουσικά την ποίηση του Fernando Pessôa την Κυριακή 27 Μαρτίου (Μ2 – Φουαγιέ). Το ensemble μαζί με την Έλσα Μουρατίδου και τον ηθοποιό Τάσο Παπαναστασίου, ερμηνεύει μια σειρά συνθέσεων, τραγουδιών και αυτοσχεδιασμών, συμπλεκόμενων μουσικά με ποιήματα και κείμενα του Πορτογάλου ποιητή Φερνάντο Πεσσόα, τα οποία παρουσιάζονται με συνδυασμό θεατρικής απόδοσης και οπτικο-ηχητικού κολάζ.
  • Μια σημαντική συνάντηση επί σκηνής… μακράς πνοής, θα έχουν ο Νίκος Ξυδάκης (φωνή) και ο Γιώργος Ανδρέου (πιάνο) την Δευτέρα 28 Μαρτίου (Μ2 – Μπαρ). Η εκδήλωση είναι μια συμπαραγωγή με την Τεχνότροπον – Artway.
  • Συναυλία βραβευθέντων του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πιάνου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Μαρτίου σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης (Μ2 – Αιμίλιος Ριάδης).
  • Η Kristine Opolais ερμηνεύει σπαρακτικά τον ομώνυμο ρόλο στη Μαντάμα Μπάτερφλαï (Madama Butterfly) για πρώτη φορά στις Live in HD μεταδόσεις, στην περίφημη σκηνοθεσία του 2006 του Anthony Minghella, την Κυριακή 3 Απριλίου (Μ2 – Αιμίλιος Ριάδης). Ο Roberto Alagna ερμηνεύει τον υποπλοίαρχο Πίνκερτον, τον εγωιστή αξιωματικό που τσακίζει τα ερωτικά όνειρα της Μπάτερφλαï. Ο Mαέστρος Karel Mark Chichon κάνει το ντεμπούτο του διευθύνοντας ερμηνευτές που περιλαμβάνουν τη Maria Zifchak στον ρόλο της Σουζούκι και τον Dwayne Croft στον ρόλο του Σάρπλες.
  • Tom Waits: A Little Drop of Poison μια μοναδική μουσική παράσταση που αφορά το μουσικό και ποιητικό έργο του Tom Waits θα παρουσιάσει η Γεωργία Συλλαίου τη Δευτέρα 4 Απριλίου (Μ2 – Μπαρ).
  • Αφιέρωμα στον κορυφαίο κωμικό Ντάνυ Καίη θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 11 Απριλίου ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης, με υλικό από το προσωπικό αρχείο του. Θα προβληθούν σε μεγάλη οθόνη αποσπάσματα από 15 ταινίες του και άλλες πηγές, συνολικής διάρκειας 70 λεπτών. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον “Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης”.
  • Ο Απόστολος Παληός και ο Στέφανος Νάσος θα παρουσιάσουν μερικά από τα πιο σημαντικά έργα της εργογραφίας για δύο πιάνα σε μια συναυλία που τιτλοφορείται Ρωσικοί χοροί για δύο πιάνα τη Δευτέρα 11 Απριλίου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Στα έργα αυτά συγκαταλέγονται οι Δύο Σουίτες του Σεργκέι Ραχμάνινωφ, που δίνουν μια πλήρη εικόνα της συνθετικής του γραφής.
  • Η συναυλία του συνθέτη Γιώργου Καζαντζή με το έργο του Μικρή Σουίτα σε ποίηση της Κικής Δημουλά, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ρωμανού Παπάζογλου, πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και πολλοί Θεσσαλονικείς δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν. Κατ’ απαίτηση λοιπόν του κοινού αλλά και κατ’ επιθυμία της ίδιας της κυρίας Δημουλά, θα επαναληφθεί την Τετάρτη 13 Απριλίου.
  • Ο Αντώνης Σουσάμογλου, συνθέτης και Εξάρχων Βιολονίστας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, μετά το Don’t mind the Gap (2007) και το One Night Stand (2011), επιστρέφει στη δισκογραφία και μας προσκαλεί σε μια ατμοσφαιρική “μουσική συνεδρία” με τίτλο Ποιητές με hangover την Παρασκευή 15 Απριλίου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Βιώματα που έγιναν στίχοι, εύθραυστες σχέσεις και επικοί χωρισμοί, γυναίκες με μάτια από υδράργυρο, τραγούδια που γεννήθηκαν σε κουρασμένα χαράματα και σε ρημαγμένους σταθμούς μιας ασπρόμαυρης χώρας, μικρά ποιητικά αναλόγια και μπάντες ηλεκτρισμένες.
  • Η Εαρινή Συναυλία Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας “Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης” θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Απριλίου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Την Χορωδία διευθύνει ο Σωτήρης Αλεβίζος. Χορηγός της Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας του “Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης” είναι η Εθνική Τράπεζα.
  • Η τελευταία όπερα της “Τριλογίας των Τυδώρ” του Donizetti, Roberto Devereux, επικεντρώνεται στην ενήλικη πια Βασίλισσα Ελισάβετ Α’, που αναγκάζεται να υπογράψει τη διαταγή θανάτου του ευγενούς που αγαπά. H προβολή της όπερας αυτής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Απριλίου, με την υποστήριξη του Antenna Group, σε μαγνητοσκόπηση (M2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης).
  • Ο Μάκης Στεφανίδης (ηλεκτρική κιθάρα), ο Λάκης Τζήμκας (κοντραμπάσο) και ο Χρήστος Γερμένογλου (τύμπανα), που αποτελούν το τρίο Plan 3, θα εμφανιστούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 18 Απριλίου (Μ2 – Μπαρ). Η συναυλία τους πραγματοποιείται με τον Σύλλογο “Φίλοι της Τζαζ & Δημιουργικής Μουσικής”.
  • Οι κορυφαίοι μουσικοί των δύο αρχαιότερων και μεγαλύτερων ορχηστρών της Ελλάδας, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, μοιράζονται για πρώτη φορά την ίδια σκηνή, την Τετάρτη 20 Απριλίου, λέγοντάς μας ότι Ό,τι λάμπει… είναι χαλκός (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης).
  • Το 1o  Συνέδριο Σωματικών Μεθόδων για Μουσικούς, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το Σάββατο 23 Απριλίου (Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ) είναι το πρώτο του είδους του στην Ευρώπη ανοίγει τον δρόμο για την εξειδικευμένη, σύγχρονη και πολυδιάστατη μύηση των μουσικών σε Σωματικές Μεθόδους.
  • Στο πλαίσιο του Κύκλου Μουσικής Δωματίου η Ορχήστρα Contra Tempo θα πραγματοποιήσει συναυλία με τίτλο Μακάβριες Ιστορίες, τη Μ. Δευτέρα 25 Απριλίου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Η Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, θα παρουσιάσει τη Συμφωνία Αρ. a1 σε Ρε μείζονα του Mahler (μεταγραφή για ορχήστρα δωματίου: I. Farrington) και το Mysteries of the Macabre του Ligeti. Σολίστ είναι ο Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα).
  • Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον Παράδεισο και μπες μέσα”, είχε πει ο Νίκος Καζαντζάκης. Μέσα από το πρίσμα της φράσης αυτής, ο Πέτρος Κλαμπάνης με το Petros Klampanis Group μετατρέπει τις εμπειρίες του σε μουσικά χρώματα και παραθέτει, την Παρασκευή 6 Μαΐου,  μια συλλογή συνθέσεων που για εκείνον αποτελεί μια παλέτα συναισθημάτων, ιδεών και εντυπώσεων από την προσωπική του εμπειρία στη ζωή (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης).
  • Η φλογερή τραγωδία του Strauss, Elektra, για την αρχαία Ελληνίδα πριγκίπισσα που ορκίζεται να πάρει εκδίκηση, έρχεται στη ΜΕΤ, την Κυριακή 8 Μαΐου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης), στην τελική μορφή της σκηνοθεσίας της από τον θρυλικό σκηνοθέτη Patrice Chéreau, ο οποίος πέθανε το 2014. Ο Esa-Pekka Salonen, που έκανε ένα καθηλωτικό ντεμπούτο στη ΜΕΤ διευθύνοντας την παραγωγή του Chéreau στο Από το Σπίτι των Νεκρών του Janáček’s το 2009, επιστρέφει για να διευθύνει μια εξαιρετική ομάδα ερμηνευτών, με επικεφαλής τη Nina Stemme στον ομώνυμο ρόλο της εμμονικής και αιμοδιψούς πριγκίπισσας.
  • Τη Δευτέρα 9 Μαΐου το Μέγαρο Μουσικής, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης (Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής). Ο καλύτερος τρόπος να εορταστεί η επέτειος αυτή είναι με την παρουσίαση της κολοσσιαίας 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν, το φινάλε της οποίας, ο περίφημος Ύμνος στη Χαρά (An die Freude), καθιερώθηκε το 1985 ως ο επίσημος “Ύμνος της Ευρώπης”.
  • Το Κουαρτέτο Όπερας Παρισιού θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 9 Μαΐου σε μια συναυλία με τίτλο French Colors (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Το Κουαρτέτο θα παίζει το Κουαρτέτο Εγχόρδων σε Μι ελάσσονα, Έργο 121 του G. Fauré, το Κουαρτέτο Εγχόρδων σε Σολ ελάσσονα, Έργο 10, L 85 του C. Debussy και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αρ. 6 της Λ. Τόνια. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιήσει σεμινάριο για τα μέλη της MOYSA (Δωρητής της MOYSA είναι το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”).
  • Αφιέρωμα στην πρωταγωνίστρια – κολυμβήτρια Έσθερ Γουίλλιαμς θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης, με υλικό από το προσωπικό του αρχείο, διάρκειας 87 λεπτών, τη Δευτέρα 9 Μαΐου (Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ).
  • Τη θεατρική παράσταση (περφόρμανς) με τίτλο: “Οι Ναυαγοσώστες: Swim or Die, που είναι βασισμένη και εμπνευσμένη από το ναυτικό διήγημα του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα και λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Οι Ναυαγοσώστες, θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό την Τετάρτη 11, Πέμπτη 12 και Παρασκευή 13 Μαΐου (Μ2 – Φουαγιέ).
  • Τα παγκοσμίου φήμης Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης επιστρέφουν στην Ελλάδα με έναν εκπληκτικό θίασο χορευτών που συνδυάζουν αρμονικά τις δύο μεγάλες ρωσικές παραδόσεις, το κλασικό μπαλέτο και το καλλιτεχνικό πατινάζ, με το έργο η Ωραία Κοιμωμένη, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαΐου (Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής). Πρόκειται για μια συμπαραγωγή με την Adam Productions.
  • Βραδιά χορωδιακής μουσικής με έργα συνθετών του 20ού αιώνα θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 16 Μαΐου η Χορωδία του Ι. Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Η μουσική διεύθυνση είναι της Μαρίας Έμμας Μελιγκοπούλου. Στο πιάνο ο Νίκος Ζαφρανάς και Φανή Καραγιάννη.
  • Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Raoul Grüneis θα εκτελέσει, την Τετάρτη 18 Μαΐου, έργα Beethoven (Συμφωνία Αρ. 5 σε Ντο ελάσσονα, Έργο 67) και I. Moscheles  (Κοντσέρτο για φλάουτο, όμποε και ορχήστρα) (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Σολίστ είναι οι: Albert Pae (φλάουτο) και Sezai Kocabiyik (όμποε). Η συναυλία αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης.
  • Ο Ελευθέριος Μισιργής θα παρουσιάσει, τη Δευτέρα 23 Μαΐου, ένα Αφιέρωμα στον Franz Liszt, με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Το ρεσιτάλ τελεί υπό την αιγίδα του “Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer”.
  • Τα Χρώματα της Μουσικής θα παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με τη Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 30 Μαΐου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Η συναυλία είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
  • Τα 80 Χρόνια Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης θα γιορτάσει η Ορχήστρα την Τετάρτη 1 Ιουνίου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Η συναυλία είναι μια συμπαραγωγή με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης.
  • Ο Τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φλάουτου “Νέοι Καλλιτέχνες 2016” θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου (Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής) σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
  • Τους πιανίστες του αύριο σε ένα αφιέρωμα στη Ρωσική πιανιστική σχολή θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό τη Δευτέρα 6 Ιουνίου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Στη συναυλία, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης (Τ.Μ.Ε.Τ.) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα παιχτούν έργα των Glinka, Tchaikovsky, Rachmaninoff, Scriabin, Khachaturian, Prokofiev,Shostakovich, Gubaidulina και Schnittke.
  • Το Σύνολο “Shonorities” παρουσιάζει, την Τρίτη 7 Ιουνίου, ένα πρόγραμμα για τα ιαπωνικά όργανα koto και shō, σε συνδυασμό με γυναικεία φωνή και βιολί (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). To πρόγραμμα, που αποτελείται από μία πρωτότυπη συλλογή έργων ποικίλων τεχνοτροπιών, περιλαμβάνει παραδοσιακή ιαπωνική μουσική με συνοδεία χορού με αυθεντικά ιαπωνικά kimono, νέες μουσικές αναθέσεις καθώς και καθιερωμένα έργα για ποικίλους οργανικούς συνδυασμούς και electronics.
  • Η ΣΟΔΘ συναντά τη MOYSA την Τετάρτη 8 Ιουνίου σε μια συναυλία γεμάτη νιάτα και μουσική (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και τη MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (δωρητής MOYSA είναι το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”) διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Βιολί παίζει η Αναστασία Βαϊνά. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Creative Europe.
  • O Omar Faruk Tekbilek & Friends θα παρουσιάσουν, το Σάββατο 11 Ιουνίου, ένα πρόγραμμα με μουσική από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Αιγαίο, μια μουσική συνάντηση στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης (Μ1 – Αίθουσα Φίλων  Μουσικής). Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Inter Show Productions υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.
  • Η καλλιτεχνική περίοδος κλείνει όπως κάθε χρονιά με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής την Κυριακή 21 Ιουνίου (Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής). Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συναντά τη MOYSA προσφέροντας στο κοινό ενδιαφέρουσες μουσικές προτάσεις.
POPAGANDA