Αν υπάρχει μια σταθερά που καθορίζει την πορεία κάθε φεστιβάλ που διήρκησε στο χρόνο και απέκτησε φήμη, αυτή δεν είναι άλλη απ’την ύπαρξη μια (όχι πάντα σαφούς) μουσικής πρότασης. Από το Sonar και το Primavera, μέχρι το Glastonbury, το All Tomorrow’s Parties και το Unsound (στη θέση του τελευταίου τοποθετήστε όποια διοργάνωση αποτελεί ευσεβή πόθο ετών), υπάρχει μια κεντρική ιδέα που όσο και να μεταμορφωθεί/γιγαντωθεί το φεστιβάλ διατηρείται ως κόρη οφθαλμού.
Στις, σχεδόν δέκα, φεστιβαλικές διοργανώσεις που έχει στήσει η ομάδα πίσω από το Plisskën, θα μπορούσε ο καθένας να εντοπίσει πράγματα που δεν του αρέσουν, αλλά μάλλον κανείς δεν μπορεί να πει ότι στερείται οράματος. Γεγονός που έχει αποδείξει πολλάκις με μετακλήσεις που ακόμα και οι φανατικοί του σύγχρονου ήχου δεν γνώριζαν στο παρελθόν. Η φετινή, χειμωνιάτικη εκδοχή του φεστιβάλ (μετά από ένα καλοκαίρι αγρανάπαυσης) μοιάζει, εκ πρώτης όψεως, η πιο ρισκαδόρικη από όλες, αφού δεν είναι λίγα τα ονόματα που έπρεπε να ψάξουμε πριν καταφέρουμε να εντοπίσουμε ποιους θα προσπαθήσουμε να δούμε και για ποιο λόγο.
Η παρακάτω λίστα (θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη) παρουσιάζει τα «άγνωστα» του Plisskën Festival 2016 για να προετοιμαστείτε καταλλήλως. Η επιλογή δεν ήταν και πολύ εύκολη, αφού είναι αμφίβολο π.χ. αν ο Vatican Shadow είναι γνωστός σε κάποιον που δεν ασχολείται συστηματικά με την noise/industrial techno πιάτσα, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα απ’τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα του χώρου (θα είναι μάλλον ο καλλιτέχνης που μάλλον θα μαζέψει την ομάδα της Popaganda στις πρώτες σειρές του venue). Με τον ίδιο σκεπτικό απουσιάζει το ντουέτο των Optimo που περιμένουμε επίσης πώς και πώς, καθώς και τα εγχώρια ονόματα.
Τέλος, μια απαραίτητη σημείωση. Επειδή πολύ διασκέδασα με τα αυτοσχέδια genres που συνέλαβε το φεστιβάλ στο site του για να περιγράψει τον ήχο των acts, τα αναπαράγω αυτούσια. Στην περίπτωση μάλιστα του Θεσσαλονικιού Vagina Lips το “Culliningus Shoegaze” που τον συνοδεύει είναι μάλλον καλύτεροκι απ’το ίδιο το καλλιτεχνικό του όνομα.
Είδος: Hypnotic Groove
Ποια είναι: Αμερικανίδα techno παραγωγός που βρίσκεται σε ανοδική πορεία μετά τις τουλάχιστον επιτυχημένες συνεργασίες της με τον Ital που κυκλοφορία στην εγγυημένα καλή ετικέτα του τελευταίου, Lovers Rock.
Γιατί να τη δω; Φέτος το Plissken είναι πολύ πλούσιο σε techno και η Halal απ’τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Αν είναι στη σωστή ώρα είναι άχαστη. Επίσης, αν έχω καταλάβει καλά, έχει μια εμμονή με το LSD και δεν ξέρω αν είναι μια άχρηστη πληροφορία ή πιο σημαντική απ’όλες…
Είδος: Latino Suicide
Ποιοι είναι; Ντουέτο απ’την Αργεντινή με έδρα το Βερολίνο, είναι ο ορισμός του συγκροτήματος που θα ανακάλυπτες αν παρακολουθούσες από νωρίς το μεσημέρι το All Tomorrow’s Parties. Εννοείται ότι ο περσινός τους δίσκος βγήκε στην ετικέτα του πάλαι ποτέ σπουδαίου (και πλέον ανενεργού) φεστιβάλ.
Γιατί να τους δω; Αν είσαι απ’αυτούς που καβάλησαν το κύμα της dark wave αναβίωσης κάθε γωνιάς του πλανήτη, μάλλον παίρνεις εισιτήριο μόνο γι’αυτούς. Οι υπόλοιποι προσποιηθείτε ότι ακούτε μια ισπανόφωνη εκδοχή των Tropic of Cancer. Το τραγούδι στο παρακάτω βίντεο είναι ωραίο πάντως.
Είδος: Game Changer
Ποια είναι; Μια ολόφρεσκη ανακάλυψη του φεστιβάλ μάλλον. Μεταξύ gospel και σκόρπιων beats κυμαίνονται τα λίγα πράγματα που άκουσα. Εδώ κατεβάζετε ελεύθερα το ΕΡ Lagata που κυκλοφόρησε πριν δύο μήνες.
Γιατί να τη δω; Είμαστε σε αχαρτογράφητες περιοχές, τις ιδανικές δηλαδή για ένα φεστιβάλ σαν το Plisskën.
Είδος: Best Kept Secret
Ποιος είναι; Ανερχομένος dj/παραγωγός με καταγωγή απ’τη Νιγηρία, ο οποίος κυκλοφόρησε στα τέλη του 2015 ένα άκρως επιτυχημένο remix στην Innervisions των Dixon και Ame.
Γιατί να τον δω; Εδώ θα στηθεί ένα απ’τα γερά πάρτι του διημέρου.
Είδος: Techno Storyteller
Ποια είναι; Νέο αίμα απ΄τη techno σκηνή του Βελγίου. Στην αρχή του έτους κυκλοφόρησε τις πρώτες της παραγωγές.
Γιατί να τη δω; Απ’τα λίγα δείγματα που άκουσα, όσοι ποθούν deep techno κάτι θα βρουν να χορέψουν εδώ (editor’s note: κάτι θα βρουν και όσοι ποθούν γενικώς).
Είδος: Robot Porn
Ποιοι είναι; Ο rapper Kashmere και ο DJ Zygote (ο τελευταίος πίσω απ΄το alias Maghreban έχει βγάλει μερικά απίθανα electro tracks). Απ’τα πράγματα που θέλω να δω πιο πολύ φέτος.
Γιατί να τον δω; Αν και τα hip hop live acts συνήθως είναι μέτρια για τους μη μυημένους, το από κάτω είναι μεγάλο τραγούδι. Γι’αυτό και μόνο, σίγουρα ναι.
Είδος: Protest Poetry
Ποιοι είναι; Το καινούργιο project του Dean Blunt που μάλλον δεν είναι τόσο άγνωστος για να ανήκει στη λίστα, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν τραντάχθηκε κι ο κόσμος με τον πρώτο δίσκο της κολεκτίβας που κυκλοφόρησε νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Είναι πιο κοντά σε όσα έκανε με τους Hype Williams απ’ότι έκανε αργότερα πίσω απ’το πραγματικό του όνομα. Αν για κάποιο λόγο (εξαιτίας του Four Tet π.χ.) έχετε εμμονή με τις μέρες του πειρατικού ραδιοφώνου της Αγγλίας, θα σας αρέσει.
Να πάω; Νομοτελειακά ναι, ο Dean Blunt είναι κι ο δίσκος έχει μια κομματάρα με τη βοήθεια του Arca.