Categories: ΜΟΥΣΙΚΗ

Πήραν φωτιά τα πνευστά στο EJEKT festival 2015

Οι απότομες οικονομικές εξελίξεις του τελευταίου μήνα μετέφεραν τελικά το φετινό EJEKT Festival από την Πλατεία Νερού στο Tae Kwon Do (που είχε γίνει και παλιότερα άλλωστε). Πέρα από αυτην την αλλαγή της τελευταίας στιγμής όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι η παραγωγή του φεστιβάλ υστέρησε σε ποιότητα και οι συνθήκες που επικράτησαν μέσα στο κλεσιτό γήπεδο ήταν εξαιρετικές για τα δεδομένα. Αντιπαρήλθαμε το γεγονός ότι δε βλέπαμε ουρανό με μια μεγαλύτερη άνεση που προκάλεσαν τα κατά τόπους «ανοίγματα» στην αρένα, ενδεικτικό ίσως της ικανοποιητικής, αλλά μειωμένης σε σχέση με άλλες χρονιές, προσέλευσης του κόσμου. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι την ίδια ώρα γινόταν η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή που θα έκρινε τον ορίζοντας της χώρας για την επόμενη τριετία.

Το φετινό line – up ήταν πολλά υποσχόμενο με τους Kadebostany και φυσικά τον Parov Stelar με την μπάντα του να είναι αυτοί που προσέλκυσαν τον περισσότερο κόσμο. Προσωπικά υπήρξα αρκετά προκατειλημμένη, προετοιμασμένη για live με setlists προκάτ και χλιαρές εμφανίσεις. Mea culpa.

Η έναρξη του φεστιβάλ βεβαίως υπήρξε χαλαρή, πολύ νωρίς το απόγευμα. Ο κόσμος ήταν λιγοστός και καθόταν χαλαρά μπροστά στη σκηνή. Οι Night Knight, το φρέσκο σχήμα του ντράμερ των Planet of Zeus, Σεραφείμ Γιαννακόπουλου, βγήκαν στη σκηνή και κράτησαν ζεστό το κοινό με κομμάτια από τον πρώτο τους δίσκο God Is A Motherfucker που χαρακτηρίζεται ως soft rock (αλλά έχει και κάποια stoner ρινίσματα).

Night Knight, ίσως το πιο ενδιαφέρον ντεμπούτο της εγχώριας παραγωγής – αναζητήστε το.

Στη συνέχεια την σκηνή κατέλαβαν οι Moon Duo, τους οποίους παρακολούθησα ζωντανά για πρώτη φορά και θεωρώ πως αξίζει να τους ξαναδώ, ιδανικά χειμώνα σε ένα μικρότερο venue όπου οι ψυχεδελικοί ήχοι τους θα μπορούν να απλωθούν καλύτερα στο χώρο. O Ripley Johnson και η Sanae Yamada υπήρξαν εξαιρετικοί και έκλεισαν το set τους με το “Set It On Fire” κατορθώνοντας όντως να βάλουν μια μικρή φωτιά, ειδικά σε όσους το ζούσαν μπροστά στη σκηνή.

Ραντεβού το χειμώνα (;) για την επόμενη δόση ψυχεδέλειας από τους Moon Duo

Οι Glasvegas που ακολούθησαν αποζημίωσαν τους fans για την αναβολή της εμφάνισής τους τον περασμένο Φλεβάρη. Το κακό παιδί της Σκωτίας, ο James Allan, κατάφερε μαζί με την μπάντα του να μας παρασύρει σε μια κυκλοθυμική άγρια βόλτα, καθώς τα συναισθήματα εναλλάσσονταν από συγκίνηση σε χαρά και πάλι πίσω. Ο James μάλιστα έβγαλε και το πουά πουκαμισάκι του, κάνοντας τα κορίτσια να ουρλιάξουν κομματάκι.

Χαρμολύπη, το mood της παρθενικής εμφάνισης των Glasvegas στη χώρα μας

Παρά την ξέφρενη φιέστα του Parov Stelar και της μπάντας του, τον χαμό που έκαναν οι Ace2Ace και την απόκοσμη εμφάνιση του Steve Aoki, αυτό που άκουγα πανβτού να λέγεται στο τέλος του φεστιβάλ εγκαταλείποντας το Tae Kwo Do, ήταν πως οι Kadebostany ήταν το καλύτερο act της βραδιάς. By far μάλιστα. Η μαγευτική Amina, με την αιθέρια σκηνική παρουσία που αναστάτωσε όλα τα αγόρια και ο «Πρόεδρος» Kadebostany έκαναν το ελληνικό κοινό να παραληρήσει για ακόμα μια φορά. Οι τρομπέτες πήραν φωτιά και ο Kadebostan δε σταμάτησε να φωνάζει «Ελλάς» κάνοντας το κοινό να ουρλιάζει. Όσο και να θες να αντιμετωπίσεις ψυχρά τις φιλοφρονήσεις ενός καλλιτέχνη προς τη χώρα σου – γιατί, «εντάξει τώρα, σε κάθε χώρα τα ίδια λένε μωρέ» – είναι δύσκολο να μείνεις ασυγκίνητος όταν βλέπεις ότι είναι σχετικά ενημερωμένος, έστω και στοιχειωδώς, για την κατάσταση. Αφού λοιπόν οι Kadebostany μας ξετίναξαν παίζοντας για εμάς όλα τους τα hits (μας αφιέρωσαν δε και το “Heroes”) αποχώρησαν από την σκηνή για να περάσουν τη σκυτάλη στον Marcus Füreder, δηλαδή, τον Parov Stellar και την εξαιρετική μπάντα του.

Οι θριαμβευτές της βραδιάς, Kadebostany.

Ο Αυστριακός, έχει στήσει κάτι πολύ ιδιοφυές εδώ πέρα. Έχει μια άρτια τεχνικά μπάντα και εκείνος δίνει το ρυθμό στα μετόπισθεν αφήνοντας χώρο στους εξαιρετικούς μουσικούς που τον πλαισιώνουν. Η Cleo Panter, ασύλληπτη πάνω στη σκηνή, δεν σταμάτησε να κάνει σκέρτσα και αποδεικνύει πόσο τρομερή επαγγελματίας είναι. Για τον Max the Sax δε, τα λόγια είναι περιττά. Αληθινός ροκ σταρ. Όλοι, τόσο η μπάντα όσο και ο Parov, ακούραστοι μας ταρακούνησαν επί μιάμιση ώρα, χωρίς να κάνουν «κοιλιά». Επίσης, κι εκείνοι εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στη χώρα μας και στις δύσκολες στιγμές που περνάει. Πραγματική φιέστα. Το κλίμα στην αρένα, ήταν σχεδόν συγκινητικό κι εκεί που νόμιζα ότι δεν επρόκειτο να δω και κάτι φοβερό, πραγματικά το live αυτό δεν ήθελα να τελειώσει.

Parov Stelar band, εγγύηση πια για το ελληνικό κοινό

Οι Ace2Ace, aka Johnny Gerontakis και MC Steve, ανέλαβαν να μας ζεστάνουν προτού να προσγειωθεί στη σκηνή του Tae Kwo Do ο τυφώνας από το Μαϊάμι, Steve Aoki, και τα κατάφεραν περίφημα. Το κοινό άρχισε να σπάει βέβαια, αλλά όσοι έμειναν, συσπειρώθηκαν μπροστά από την σκηνή, έβγαλαν μπλούζες, φόρεσαν γυαλιά ηλίου και χόρεψαν δίχως αύριο.

Δυνατή προθέρμανση για τον Steve Aoki οι Ace2Ace

Κοντεύει μία και μισή και η σκηνή ετοιμάζεται για τον Steve Aoki, αυτό το μουσικό φαινόμενο που έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε κορυφαίο dj της electro house σκηνής. Κάνοντας τις γνωστές του τρέλες, όπως το signature πήδημά του, μας γλέντησε αδιάκοπα μέχρι τις 3 και κάτι. Οι «τυχεροί» μπροστά έπαιξαν τον – καθιερωμένο πλέον – τουρτοπόλεμο με τον Steve, ο οποίος ήπιε και λίγη σαμπάνια στην υγειά μας κερνώντας την υπόλοιπη, και μερικά κορίτσια είχαν την ευκαιρία να ανέβουν στην σκηνή για την πιο επική φωτογραφία που έχει βγει ποτέ σε live.

Steve Aoki – τούρτες, σαμπάνια και ξεφαντωμα

Πώς εφυγα από το Ejekt; Με ένα ζευγάρι παπούτσια λιγότερο, καθώς καταστράφηκαν από τα χοροπηδητά, πρησμένα πόδια από τον πολύ χορό και χρυσές σερπαντίνες  τυλιγμένες γύρω μου. Καλός απολογισμός, μάλλον.

Φιλίππα Δημητριάδη

Η Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Share
Published by
Φιλίππα Δημητριάδη