Categories: FeaturedTV SHOWS

Με ποιες σειρές θα ξεκαλοκαιριάσουμε

Είτε μας αρέσει η τηλεόραση είτε όχι, οι Αμερικάνοι φροντίζουν κάθε χρόνο να μας βομβαρδίζουν με σειρές κάθε είδους και κάθε αισθητικής. Για κάθε Jersey Shore υπάρχει ένα Breaking Bad και ούτω καθεξής. Όρεξη και χρόνο να έχεις και σίγουρα θα βρεις αυτό που σου ταιριάζει. Τον Αύγουστο έχουμε λίγο παραπάνω και από τα δύο, οπότε είναι μάλλον ο πιο κατάλληλος μήνας για τηλεοπτικό catch-up.

Από τη λίστα που ακολουθεί αφήσαμε συνειδητά έξω τα πολύ προφανή (Mad Men, Breaking Bad, Game of Thrones, True Detective) τα οποία έτσι κι αλλιώς «πρέπει» να δούμε όλοι κάποια στιγμή. Όσο για σειρές όπως το The Strain, με την υπογραφή του Guillermo Del Toro, ή το The Leftovers του «next big thing» στην επιστημονική φαντασία Damon Lindelof που βρίσκονται στα πρώτα τους επεισόδια (το The Strain ξεκίνησε μόλις χθες κι άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων) θα επανέλθουμε αφού δούμε μαζεμένα μερικά επεισόδια…

Penny Dreadful

Στα γρήγορα: Μια μπάντα ετερόκλητων ανδρών και γυναικών που αντιμετωπίζουν υπερφυσικούς εχθρούς στο Λονδίνο της Βικτωριανής εποχής. Η σειρά περιλαμβάνει το «φτηνό» ύφος της λογοτεχνίας του φανταστικού και του μακάβριου, με αρκετές γνώριμες και μη φιγούρες από εκείνη την περίοδο.

Πλησίασε άφοβα: Αν γούσταρες το The League of Extraordinary Gentlemen (κόμικ και ταινία). Αν σ’ αρέσει η ατμόσφαιρα της εποχής, με μια εσάνς από υπερφυσικά φαινόμενα και φιγούρες, αρκετή δόση τρόμου για τηλεοπτική σειρά και βέβαια η παρουσία της Eva Green στο καστ (σιγά μη δεν την αναφέραμε), .

Αμόλα καλούμπα: Αν από την άλλη σε εκνευρίζει ακόμη η φιλμική μεταφορά του The League of Extraordinary Gentlemen. Ή αν γενικώς απεχθάνεσαι τις μεταφορές βιβλίων σε φιλμ.

Ήξερες ότι…: O τίτλος της σειράς, προέρχεται από βιβλία της εποχής, που κόστιζαν 1 penny και ήταν μικρές τρομακτικές απολαύσεις για τους αναγνώστες.

Φάτε μάτια ψάρια: H δαιμονισμένη Vanessa Ives (Eva Green) στο έβδομο επεισόδιο της πρώτης σεζόν. Καταφέρνει ήδη να ξεχωρίσει από το δυνατό καστ της σειράς.

Archer

Στα γρήγορα: Οι περιπέτειες του κατασκοπικού γραφείου ISIS, με κεντρικό πρωταγωνιστή τον super-cool «τζειμσμποντικό» Sterling Archer και τη μητέρα του που διευθύνει το γραφείο. Ένα animation γεμάτο Ψυχρό Πόλεμο, κατασκόπους, αλκοόλ, εγωκεντρισμό και χιούμορ επιπέδου Arrested Development από τον μάστορα Adam Reed.

Πλησίασε άφοβα: Αν ψάχνεις κάτι λίγο διαφορετικό στο χώρο του animation από την «αγία τριάδα» South Park, Simpsons, Family Guy και χρειάζεσαι μπόλικο χιούμορ αυτού του τύπου, δηλαδή ισοπεδωτικό-βρώμικο-εγωκεντρικό, με λιγότερο καρτουνίστικο ύφος από τα προαναφερθέντα.

Αμόλα καλούμπα: Αν αναφέρεσαι στα σκίτσα και γενικότερα στα animation ως «καρτούν». Ή αν σε απογοήτευσε η σχεδόν τούμπα που πήρε το show την πέμπτη σεζόν που μας πέρασε με το Archer Vice.

Ήξερες ότι…: Πολλά μέλη από το καστ του Arrested Development δανείζουν τις φωνές τους στους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες. Jessica Walter, Judy Greer, Jeffrey Tambor και άλλοι, κρατούν τη σύνδεση με τη σειρά.

Φάτε μάτια ψάρια: Αν και γενικότερα η γραφή της σειράς είναι πραγματικά θαυμαστή, ωστόσο το πώς κατόρθωσαν οι σεναριογράφοι να μπλέξουν με πραγματικό ενδιαφέρον το σοβαρό θέμα του καρκίνου σε τρία αλληλένδετα επεισόδια, διατηρώντας το χιουμοριστικό ύφος της σειράς μοιάζει με δωρεάν μαθήματα δημιουργικής γραφής από τoν Reed. Α, και η χρήση του «phrasing».

Fargo

Στα γρήγορα: Ο περιπλανώμενος Lorne Malvo (Billy Bob Thornton) καταφτάνει στη μικρή πόλη της Μινεσότα, σε μια τηλεοπτική συνέχεια -αισθητικά και όχι μόνο- της breakthrough ταινίας των αδελφών Κοέν από το 1996.

Πλησίασε άφοβα: Αν σου άρεσε το Fargo και γενικότερα οι Κοέν. Just simple.

Αμόλα καλούμπα: Αν τσουτσουριάζεις μόνο και μόνο ακούγοντας τα ονόματα των αδελφών Κοέν (αν κι εδώ βρίσκονται μόνο εν πνεύματι) ή τη λέξη «reboot».

Ήξερες ότι…: Είναι η δεύτερη φορά που το Fargo μεταφέρεται στην τηλεόραση. Είχε ξαναγίνει το 2003, με την Edie Falco όμως εκείνη η απόπειρα περιορίστηκε σε ένα μόνο, αποτυχημένο πιλοτικό επεισόδιο.

Φάτε μάτια ψάρια: Το κλείσιμο του πρώτου κύκλου, απλώς σε αφήνει κάγκελο, ενώ οι αναφορές στο φιλμ των Κοέν είναι αρκετά εύστοχες, όπως με το σάουντρακ του Carter Burwell.

The Americans

Στα γρήγορα: Δυο Σοβιετικοί πράκτορες δρούν ως sleepers, δηλαδή ποζάρουν ως αντρόγυνο που ζει στην Αμερική και κατασκοπεύουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Πλησίασε άφοβα: Αν ιντριγκάρεσαι με πολιτικά-κατασκοπικά θρίλερ.

Αμόλα καλούμπα: Αν βαριέσαι το «Ρηγκανικό όνειρο» και τη γενικότερη ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα.

Ήξερες ότι…: Βασίζεται εν μέρει σε πραγματική ιστορία Ρώσων πρακτόρων που είχαν στεριώσει στις ΗΠΑ, κάνοντας οικογένεια, φίλους κλπ, χωρίς εκείνοι να γνωρίζουν την πραγματική τους ταυτότητα.

Φάτε μάτια ψάρια: Το έκτο επεισόδιο της πρώτης σεζόν, με τίτλο «Trust Me». Παράνοια που κόβεται με το μαχαίρι. Τι άλλο να ζητήσεις από μια σειρά με ψυχροπολεμικό ύφος;

Hannibal

Στα γρήγορα: Η ιστορία του Hannibal Lecter, στα πρώτα της βήματα. Όχι ακριβώς τα origins του χαρακτήρα, αλλά μια πιο βαθιά παρατήρηση της αλληλεπίδρασης του δόκτορα με το νεαρό πράκτορα του FBI.

Πλησίασε άφοβα: Αν λατρεύεις ο,τιδήποτε έχει τη λέξη Hannibal επάνω, με ή χωρίς τον Anthony Hopkins. Ή αν υποστήριζες το Λουίς Σουάρεζ και τα δαγκώματά του στο πρόσφατο Μουντιάλ.

Αμόλα καλούμπα: Αν θεωρείς ότι ο Mads Mikkelsen δε μπορεί να γεμίσει τα παπούτσια του Hopkins, ή εάν απλώς βρίσκεις ακόμη και την ιδέα του κανιβαλισμού επί της οθόνης αποκρουστική.

Ήξερες ότι…: Ο τίτλος κάθε επεισοδίου βασίζεται σε κάποιο «πιάτο» (π.χ τίτλος πρώτου επεισοδίου: Aperitif)

Φάτε μάτια ψάρια: Η ερμηνεία του Mads Mikkelsen. Απλά αυτό.

Veep

Στα γρήγορα: Η Julia-Luis Dreyfus υποδύεται την πρώην Γερουσιαστή-νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Selina Meyer, σε μια σειρά γεμάτη πολιτικό χιούμορ.

Πλησίασε άφοβα: Αν θες να δεις μια πιο ιζνογκουντική-κωμική βερσιόν του House of Cards ή του Scandal.

Αμόλα καλούμπα: Αν πιστεύεις ότι στην πολιτική δε χωράει το χιούμορ, ή αν είσαι πεπεισμένος ότι ισχύει η κατάρα των ηθοποιών του Seinfeld.

Ήξερες ότι…: Η σειρά είναι δημιούργημα του Armando Ianucci, του βρωμόστομου Σκωτσέζου που μας έχει φέρει το επίσης πολύ ενδιαφέρον The Thick of It από το BBC.

Φάτε μάτια ψάρια: Washington D.C=District of Cunts. Έτσι αποκαλεί την πρωτεύουσα, η Dreyfus στη σειρά.

It’s Always Sunny in Philadelphia

Στα γρήγορα: 5 εγωκεντρικοί και γενικώς απαίσιοι τύποι, προσπαθούν να συντηρήσουν την ιρλανδική τους παμπ και στην πορεία ασχολούνται με διάφορα θέματα, πάσης φύσεως, από τον αλκοολισμό των ανηλίκων μέχρι το gun fever που μαστίζει την Αμερική, σε μια από τις καλύτερες κωμικές σειρές των τελευταίων ετών.

Πλησίασε άφοβα: Αν προτιμάς τις κωμικές σειρές χωρίς το γέλιο-κονσέρβα και με -αρκετά- πιο οξυδερκές χιούμορ, που περιλαμβάνει σωματικές και ψυχικές προσβολές, εκβιασμούς και τρομακτικά επίπεδα εγωκεντρισμού.

Αμόλα καλούμπα: Αν δεν αντέχεις τις εκρήξεις εγωισμού και τις ξεροκέφαλες διαφωνίες ούτε μέσα από την τηλεόραση.

Ήξερες ότι…: Ο Danny DeVito ήρθε ως γκέστ σταρ και γούσταρε τόσο πολύ, που αποφάσισε να παραμείνει ως μόνιμο μέλος της «gang», από τη δεύτερη σεζόν. Επίσης, η σειρά ξεκίνησε από τους Rob McElhenny (Mac) και Glenn Howerton (Dennis) ως ιδέα για μικρού μήκους, γυρισμένη με μια φτηνιάρικη κάμερα. Το κόνσεπτ άρεσε πολύ στο δίκτυο Fox όμως, κι έτσι η σειρά φτάνει αισίως στην 11η και 12η σεζόν.

Φάτε μάτια ψάρια: Κάτι σαν αυτό.

Community

Στα γρήγορα: Ο δικηγόρος Jeff Winger (Joel McHale) βρίσκεται σε διαθεσιμότητα όταν η εταιρεία του καταλαβαίνει ότι δεν διαθέτει πτυχίο. Έτσι, αναγκάζεται να πάει σε ένα Community College, γνωρίζοντας μια όμορφη κοπέλα, τη Britta (Gillian Jacobs). Κι έτσι, σκαρφίζεται ένα ιδιαίτερο τρόπο για να τη βλέπει, φτιάχνοντας μια πλασματική τάξη. Όμως το σχέδιό του, δεν πάει καλά όταν έρχονται στην τάξη κι άλλα μέλη…

Πλησίασε άφοβα: Αν σου αρέσει το μετα-χιούμορ με μπόλικες αναφορές σε κινηματογραφικές/τηλεοπτικές συμβάσεις, παίζοντας και γελοιοποιώντας τες.

Αμόλα καλούμπα: Αν δεν αντέχεις καθόλου τον Chevy Chase, ή αν ξενέρωσες με τη «φύγε συ-έλα συ» κατάσταση με το δημιουργό της σειράς, Dan Harmon.

Ήξερες ότι…: Μετά την τρίτη σεζόν, ο Harmon απολύθηκε λόγω της κόντρας του με τα στελέχη της Sony, για να επαναπροσληφθεί το καλοκαίρι του 2013. Ωστόσο, το NBC σταμάτησε τη σειρά με το τέλος της πέμπτης σεζόν και τελικά η Yahoo έσωσε την κατάσταση την τελευταία στιγμή αφού παρήγγειλε ακόμη 13 επεισόδια.

Φάτε μάτια ψάρια: Ο Senor Chang, τον οποίο υποδύεται ο Ken Jeong και η Alison Brie, στο ρόλο της αθώας Annie.

Κώστας Χανδρινός

Share
Published by
Κώστας Χανδρινός