Το Παρίσι, λένε, είναι γνωστό για την καλλιτεχνική του αύρα. Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, από την άλλη, αυτό που απλώνεται γύρω από τις περιοχές της Ομόνοιας και του Μεταξουργείου, στις πλατείες Βάθη, Καραϊσκάκη, Αγίου Παύλου μέχρι και το σταθμό Λαρίσσης, έχει στιγματιστεί από την κακή φήμη της «υποβαθμισμένης γειτονιάς», των σκοτεινών δρόμων και των –ψυχαναγκαστικά, πολλές φορές- τρομαγμένων ανθρώπων. Τι μπορεί να συνδέει όμως το φαντεζί Παρίσι με το ταλαιπωρημένο αθηναϊκό κέντρο;
Η απάντηση κρύβεται πίσω από το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών», το φεστιβάλ που διοργανώνεται από τις 9 έως τις 16 Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα, ταυτόχρονα, στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αλμπέρ Καμύ που φιλοδοξεί να μετατρέψει το αθηναϊκό downtown σε ένα μικρό Παρίσι.
Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η επιλογή της πλατείας Βάθη ως το κεντρικό σημείο του φεστιβάλ, αφού περιβάλλεται από μεγάλο αριθμό δρόμων που συνδέονται με τον γαλλικό πολιτισμό- Φαβιέρου, Β.Ουγκώ, Μολιέρου, Μάγιερ, Βερανζέρου, Μαιζώνος, Πουκεβίλ, Σονιέρου, Σατωβριάνδου.
Η όλη ιδέα ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου, με εμπνευστή και καλλιτεχνικό συντονιστή τον Μάριο Στρόφαλη. Από το 2012 που συστάθηκε, το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο αποτελείται μια ομάδα καλλιτεχνών και εθελοντών που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την έκφραση πολιτισμικών αναζητήσεων και να προωθήσουν την καλλιτεχνική δύναμη της χώρας.
Ας μιλήσουν για το φεστιβάλ οι αριθμοί: 300 εθελοντές καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, 30 σημεία εκδηλώσεων 12 θεατρικές παραστάσεις, 30 συναυλίες, 3 βαριετέ, 9 εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, 10 διαλέξεις και πολλές ανοιχτές συζητήσεις.
Απόδειξη ότι τα καταφέρνουν, παρά τις δύσκολες συνθήκες που πλέουν επικρατούν για τους καλλιτέχνες, είναι τα ετήσια προγράμματα «Κήποι της Αθήνας», «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών» και «Η Πατησίων μας» που γνωστοποιούνται στο κοινό με τα αντίστοιχα φεστιβάλ «Athens Gardens Festival», «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών» και «Patission Cinemart».
Για το Petit Paris d’ Athene σημαντική ήταν η βοήθεια του Δήμου Αθηναίων, του ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηνάιων) και της ΕΑΤΑ (Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών), της Τεχνόπολης, της πολιτιστικής οργάνωσης ΕΜΣΕ (Ένωση Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας) και των Εμπορικοί σύλλογοι Αθηνών και Πατησίων (Αλυσίδα).
Τίποτα, όμως, δε θα γινόταν και χωρίς το μεγάλο αριθμό των εθελοντών που υποστήριξαν δυναμικά τις δράσεις του φεστιβάλ σε όλα τα στάδια της οργάνωσης του. Όπως αναφέρει και η Μαρία Σαγροπούλου από την οργάνωση παραγωγής του φεστιβάλ «χρηματοδότηση δεν υπήρξε από κάπου, ό,τι χρειαστήκαμε για τις δράσεις προήλθε από χορηγίες μόνο».
Τα χρήματα από τα εισιτήρια θα είναι για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. «Στόχος είναι κάθε μήνα το Μικρό Παρίσι να επιστρέφει στην Αθήνα με κάποιο από τα θεάματα του, στο χώρο που θα το γνωρίσουμε αυτή τη βδομάδα. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβαίνει κάθε μήνα μέχρι το επόμενο φεστιβάλ γιατί δε θέλουμε να σταματήσει εδώ όλη αυτή η προσπάθεια».
Ας μιλήσουν για το φεστιβάλ οι αριθμοί: 300 εθελοντές καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, 30 σημεία εκδηλώσεων 12 θεατρικές παραστάσεις, 30 συναυλίες, 3 βαριετέ, 9 εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, 10 διαλέξεις και πολλές ανοιχτές συζητήσεις.
Πλατείες, θέατρα, μουσεία, πινακοθήκες, μουσικά καφενεία, και άλλοι εναλλακτικοί χώροι θα έχουν μέχρι τις 16 Οκτωβρίου μια ατμόσφαιρα γαλλική. Τα θέατρα Άλμα, Αρχή, Δήλος και Αγγέλων Βήμα συγκεκριμένα θα γεμίσουν θεατρικές παραστάσεις, κάποιες από τις οποίες θα έχουν κέντρο αναφοράς τον Καμύ και τα έργα του, ενώ το Εθνικό Ωδείο, το καφενείο Ακροβάτης και το θέατρο Αγγέλων Βήμα θα μας ταξιδέψουν με γαλλικούς στίχους, τζαζ μελωδίες και καμπαρέ του μεσοπολέμου.
Σε εικαστικό επίπεδο, το φεστιβάλ θα απλώσει τους καμβάδες, τα γλυπτά και το φωτογραφικό υλικό του στο παλιό κτίριο της Φίνος Φίλμ, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το θέατρο Άλμα και το Εθνικό Ωδείο, ενώ θα πραγματοποιηθούν και δυο ιδιαίτερα happenings: εικαστικές παρεμβάσεις στις βιτρίνες της ΕΡΓΟΣΕ και του ΟΣΚ και κινητή έκθεση φωτογραφίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ ΟΣΥ.
Δε θα λείψουν προφανώς και τα street events με συναυλίες, ζογκλερικά και θέατρο δρόμου στις πλατείες, τον πεζόδρομο της Μαιζώνος και την οδό Εράτυρας, καθώς και μια σειρά διαλέξεων με κεντρικό άξονα τις ιδέες του φιλοσόφου Καμύ αλλά και τη σχέση της γαλλικής κουλτούρας με τον ελληνικό πολιτισμό.
Ραντεβού λοιπόν στην αριστερή όχθη…εχμ, έστω, στη Βάθη.
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.