Categories: ΣΙΝΕΜΑ

«Park Your Cinema»: Μια σειρά κινηματογραφικών προβολών υπό του φως του φεγγαριού στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, το σινεμά στην Ελλάδα μπορεί να παίρνει μια πιο… ανοιχτή μορφή, μπορεί να απελευθερώνεται από το πλαίσιο μιας κλειστής αίθουσας, να απλώνει το βλέμμα του όσο πιο ψηλά θέλει, πέρα από τα όρια του φιλμικού καρέ μιας μεγάλης οθόνης, να συναντά το στοιχείο της φύσης μαζί με το άπειρο που συμβολίζει ο ουρανός πάνω από τα κεφάλια μας. Η πρόσκληση που μου έγινε από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εξαιτίας της έκτασης στην οποία απλώνονται οι εγκαταστάσεις αλλά και το Πάρκο του, εμπεριείχε όλα αυτά τα στοιχεία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της «τοποθέτησης» ενός θερινού κινηματογράφου ανάλογα με τις συνθήκες που απαιτεί η κάθε προβολή, κάτι που το κοινό θα δει να πραγματοποιείται σταδιακά – και όχι μόνο φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάπως έτσι προέκυψε και ο τίτλος, το «Park Your Cinema». Καθώς σκεφτόμουν τις σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες όλης αυτής της έκτασης γης, με τη λέξη «πάρκο» να έχει κολλήσει στο μυαλό μου, θυμήθηκα εικόνες παλιές, από αμερικάνικα drive-in, στα οποία τα αυτοκίνητα… «παρκάρανε» εντός του υπαίθριου σινεμά για να παρακολουθήσουν οι επιβάτες τους τα φιλμ που παιζόντουσαν στη μεγάλη οθόνη. Όταν αντί για «πάρκο» υπερίσχυσε η (διττή) χρήση της αγγλικής λέξης «park», ο τίτλος ήταν πια προφανής.

Το πρόγραμμα του πρώτου «Park Your Cinema» βασίζεται σε vintage έργα, από εκείνα που δημιούργησαν την παράδοση της διασκέδασης στα αθηναϊκά (και όχι μόνο) θερινά σινεμά εδώ και τόσες δεκαετίες, καθιερώνοντας στο πρόσφατο παρελθόν και τις επανεκδόσεις κλασικών φιλμ. Ταινίες που παίζονται σπάνια εκεί έξω, ταινίες που εκπαιδεύουν και μπορούν να σε φέρουν πιο κοντά στις αληθινές αξίες της 7ης Τέχνης. Για μένα προσωπικά, οι θερινοί κινηματογράφοι ήταν ένα πραγματικό σχολείο, μια μεγάλη repertory «ταινιοθήκη» με αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον κάθε καλοκαίρι, όσες φορές κι αν επαναλαμβάνονταν, σε εποχές στις οποίες τα νέα φιλμ απουσίαζαν από τον προγραμματισμό των εταιρειών.

Με τις επανεκδόσεις να εκλείπουν τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της μετάβασης στην ψηφιακή προβολή, θέλησα ο χαρακτήρας του φετινού αφιερώματος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να παραπέμπει σε όλη αυτή τη «μυθολογία» του ελληνικού θερινού κινηματογράφου, επιλέγοντας (με χρονολογική σειρά) έργα που γυρίστηκαν από τις αρχές των 30’s έως τις αρχές των 70’s, κάνοντας focus στο entertaining value, σε διαχρονικά σύμβολα του σινεμά, σε είδη και μόδες που «μεταλλάσσονταν» από την pop κουλτούρα της κάθε δεκαετίας, για να καταλήξουν να έχουν μια θρυλική αύρα σήμερα. Είναι ταινίες που αγαπώ, ταινίες με τις οποίες έχω περάσει καλά, ταινίες που επιδεικνύουν μια ελευθεριότητα στο γούστο. Ταινίες που «παρκάρουν» στη μνήμη σου!


To Πρόγραμμα Των Προβολών 

Παρασκευή 08.07, 21.00

Σούπα Πάπιας / Duck Soup (1933)

Σκηνοθεσία: Leo McCarey

Παρασκευή 15.07, 21.00

Τα ταξίδια του Σάλιβαν / Sullivan’s Travels (1941)

Σκηνοθεσία: Preston Sturges

Παρασκευή 22.07, 21.00

Χάρβεϊ/ Harvey (1950)

Σκηνοθεσία: Henry Koster

Παρασκευή 29.07, 21.00

Ποιος σκότωσε τον Χάρι / The Trouble With Harry (1955)

Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock

Ηλίας Φραγκούλης