Categories: ΘΕΑΤΡΟ

Παρά την κρίση, το ελληνικό θέατρο πατάει γκάζι και αυτή τη σεζόν

Σαν μια δύναμη αντίδρασης, ένα ξόρκι στο ζόφο και στην κατήφεια, το ελληνικό θέατρο αντί να ρίξει ρυθμούς και πήχυ, πατάει γκάζι. Μεγάλες παραστάσεις αναμένονται μέσα από νέες συμπράξεις και σχήματα που δημιουργούν στέγες-φυτώρια. Οι Ροές γίνονται η μόνιμη στέγη του Αρη Σερβετάλη και των συνεργατών του, όπου θα συμπράξει και ο Δημήτρης Καραντζάς, ενώ ο Σίμος Κακάλας και η ομάδα του δημιουργούν τη νέα στέγη τους στο Βοτανικό (ακόμη δεν είναι ανακοινώσιμο το πρόγραμμα. Επίσης, αναμένουμε τις πλήρεις ανακοινώσεις της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων, του Θεάτρου Τέχνης κ.ά.).

Για ακόμη μια χρονιά, εν μέσω κρίσης και αβεβαιότητας, βλέπουμε να ξαναμοιράζεται η τράπουλα σχεδόν από μηδενική βάση και να προτείνονται  στο κοινό σχεδόν τα πάντα: από Λαρς Φον Τριέρ μέχρι ελληνοποιημένο «Μπίλι Ελιοτ». Υπάρχει και ένα ενδιαφέρον βάπτισμα του πυρός στη θεατρική σκηνή: της γνωστής κινηματογραφίστριας Πένυς Παναγιωτοπούλου.


Dogville στο Ακροπόλ

Πρόκειται για ένα από  τα μεγαλύτερα στοιχήματα-διλήμματα της σεζόν: μεταφέρεται ο Λαρς Φον Τρίερ στη θεατρική σκηνή; Εστω  διασκευασμένος από τον ταλαντούχο Δανό δραματουργό Kρίστιαν Λόλικ, γνωστό για το «Μανιφέστο», το έργο-φωτιά για τη σφαγή στο νησί Ουτόγια; Κοντός ψαλμός αλληλούια! Το αριστούργημα του Λαρς Φον Τρίερ “DOGVILLE” θα σκαρφαλώσει στη σκηνή του Ακροπόλ, με μια σπουδαία νέα ηθοποιό στο ρόλο της Γκρέις, που ταυτίστηκε με τη Νικόλ Κίντμαν: με τη Γιούλικα Σκαφιδά. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Εφη Γούση  και τις μουσικές η Nalyssa Green. (Νοέμβριος)


Βέλτσος στο Εθνικό

Στο έργο του Γιώργου Βέλτσου, ένα suis generis ερμητικά κλειστό σύμπαν, δεν υπάρχουν ημίμετρα. ‘Η θα το λατρέψεις ή θα το μισήσεις. Αναμένεται να δούμε ποια τύχη περιμένει το άπαιχτο πυρετικό «ΑΓΚΝΤΑ ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ», το πρώτο θεατρικό του που περνάει το κατώφλι του Εθνικού Θεάτρου,  με τη σκηνοθετική υπογραφή της ιδιοσυγκρασιακής Αντζελας Μπρούσκου. Κεντρικοί ήρωές του είναι ένα από τα εμβληματικότερα ζευγάρια της ναζιστικής Γερμανίας, που βαθμηδόν αναθεωρεί την ιδεολογία του. Με τους Παρθενόπη Μπουζούρη, Θάνο Παπακωνσταντίνου κ.ά. (Οκτώβριος-Δεκέμβριος)


Ο Δημήτρης Καραντζάς ανεβάζει Πίντερ 

Ό,τι πιάνει ο Δημήτρης Καραντζάς  γίνεται χρυσάφι επί σκηνής. Φέτος θα αναμετρηθεί στις Ροές με τον πρώτο του Πίντερ .  Σκηνοθετεί το «Τέφρα και Σκιά», το έργο που σύστησε στο ελληνικό κοινό το 2000 ο Λευτέρης Βογιατζής, με τους Χρήστο Λούλη και  Εύη Σαουλίδου (Οκτώβριος-Φεβρουάριος)


Φάουστ από την Κατερίνα Ευαγγελάτου

Νέα, στέρεη, σταθερά ανερχόμενη δύναμη στο ελληνικό θέατρο, η Κατερίνα Ευαγγελάτου επέλεξε να σκηνοθετήσει  τον εμβληματικό «Φάουστ» του Γκέτε, στην υπέροχη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, έχοντας πρωταγωνιστές  τον Νίκο Κουρή και τον Αργύρη Πανταζάρα. (Οκτώβριος-Δεκέμβριος)


Σαλώμη στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Η «Σαλώμη» του Οσκαρ Ουάιλντ είναι η αιτία που θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με την ιστορική σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής ένα από τα αθόρυβα ταλέντα που αναδείχτηκαν τα τελευταία χρόνια, ο νεαρός σκηνοθέτης Θεμέλης Γλυνάτσης.  Την ιδανική Σαλώμη του τη βρήκε στο πρόσωπο της Θεοδώρας Τζήμου. (Νοέμβριος) 


Εγκλημα και Τιμωρία από τον Λεβάν Τζουλάτζε

Μας προτρέπει να προσέχουμε τον Πούτιν και θεωρεί ότι  «ο πλούτος σκοτώνει το θέατρο». Κάτι γνωρίζει ο διευθυντής της μίας από τις δυο κρατικές σκηνές της Τιφλίδας Λεβάν Τζουλάτζε και ο  μόλις δεύτερος Γεωργιανός σκηνοθέτης, μετά τον Ρόμπερτ  Στούρουα, που εργάζεται σε ελληνικό έδαφος. Πέρσι ανέβασε  με τον Τάσο Ιορδανίδη το «Λεωφορείον ο πόθος», φέτος τον στο  «Εγκλημα και Τιμωρία» (Θέατρο Ανεσις ). Μαζί του θα είναι η Θάλεια Ματίκα και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. (Οκτώβριος).


Ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει Μότζο

Από τους σκηνοθέτες που ψάχνουν όσο ελάχιστοι τα νέα διαμάντια της δραματουργίας και ξεθάβει, πετώντας από πάνω τους τη σκόνη του χρόνου, αριστουργήματα του παρελθόντος, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, στη νέα από πέρσι μόνιμη  στέγη του, το θέατρο Πόρτα, ανεβάζει σε πανελλαδική πρώτη το «Μοτζο» του Τζεζ Μπάτεργουερθ. Μια ξέφρενη μαύρη κωμωδία πάνω στα ψυχολογικά μοτίβα του Σαίξπηρ, του Πίντερ αλλά και του Ταραντίνο. Μάλιστα, στην κινηματογραφική μεταφορά της πρωταγωνιστούσε ο Πίντερ. Με τους Αργύρη Ξάφη, Γιώργο Χρυσοστόμου κ.ά. (Οκτώβριος).


Οι Blitz στη Στέγη 

Οι διεθνείς πλέον Blitz, η Αγγελική Παπούλια, ο Γιώργος Βαλαής κι ο Χρήστος Πασσαλής, από τις  ελάχιστες ομάδες μας που γνωρίζουν τι σημαίνει πειραματισμός και εξάγουν το ελληνικό θέατρο στις ευρωπαϊκές σκηνές, επιστρέφουν στη Στέγη με το 6 A.M. How to disappear completely.  Στη νέα performance τους δεν επιχειρούν να συνθέσουν απλώς μια νέα Μητρόπολη. Φιλοδοξούν να  δημιουργήσουν ένα νέο ψυχικό τοπίο (Οκτώβριος).


Παράσταση-ντοκουμέντο στην Πειραματική του Εθνικού

Επταμελής Χορός νέων ηθοποιών θα συνυπάρχει σκηνικά με  επταμελή Χορό  ηλικιωμένων στη νέα παράσταση-ντοκουμέντο της Γεωργίας Μαυραγάνη «Το γήρας-Ενα Χορικό», που θα παρουσιαστεί στην αναγεννημένη Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Σημείο εκκίνησής είναι το τρίτο Στάσιμο από τον «Οιδίποδα Επί Κολωνώ» , αλλά τον βασικό κορμό αποτελούν οι συνεντεύξεις υπερηλίκων που πήρε η σκηνοθέτιδα (Νοέμβριος).


Γκόρκι στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης

Τις σημερινές αντιστοιχίες με ένα έργο που γράφτηκε προεπαναστατικά, το 1905, αμέσως μετά την αιματηρή καταστολή των μεγάλων διαδηλώσεων στην Αγ.Πετρούπολη, θα αναζητήσει ο Νίκος Μαστοράκης ανεβάζοντας στο Υπόγειο  του  Θεάτρου Τέχνης «Τα παιδιά του ήλιου» του Γκόρκι.  Σύμμαχός του θα είναι ένας εξαίρετος θίασος: Μάκης Παπαδημητρίου, Χάρης Φραγκούλης, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Μαρία Καλλιμάνη,Φωτεινή Μπαξεβάνη, Γιάννης Κότσιφας (Οκτώβριος).


Mrs Dalloway από την Πένυ Παναγιωτοπούλου

Η βραβευμένη κινηματογραφίστρια Πένυ Παναγιωτοπούλου (September, Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: ο μπαμπάς μου) αποτολμά την είσοδό της στο θέατρο με τη νουβέλα της Βιρτζίνια Γούλφ Mrs Dalloway, έργο που έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη με τη Βενέσα Ρεντγκρέιβ (1997). Η παράσταση θα ανεβεί στο Θέατρο Σημείο με την Ιωάννα Μακρή (Νοέμβριος).


Μια νεανική Βαβέλ στο Bios

Φανταστείτε είκοσι οκτώ νέους από την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Γερμανία, που βιώνουν την οικονομική κρίση από διαφορετικό υπόβαθρο, να ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα θεατρικό project που αποπειράται να προτείνει λύσεις με όχημα το θέατρο! Μια ευφάνταστη Βαβέλ θα ζωντανέψει στο αισιόδοξο YITAC II, Aiming at the Future, που θα παρουσιαστεί στο Bios, και στο ελληνικό του σκέλος έχει συντονίστριες τις ηθοποιούς Σοφιάνα Θεοφάννους και Ναταλία Στυλιανού. Το πρόγραμμα YITAC Young International Theatre Against Crisis χρηματοδοτείται από τα Erasmus+, OFAJ και WFS, και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τρεις πολιτιστικούς φορείς:την ΕΩΣ-art (Eλλάδα), την L’Aria (Γαλλία) και το Atrium (Γερμανία).(Σεπτέμβριος).


Ο Μπίλυ Ελιοτ θα χορέψει στο Παλλάς 

Χωρίς να υπάρχει πράγματι ελληνική παράδοση στο μιούζικαλ, δίνουμε μεγάλο αγώνα, επιστρατεύοντας γκλάμορους  πρωταγωνιστές και ξοδεύοντας σημαντικά  ποσά, για να κατακτήσουμε το χαμένο έδαφος στο δημοφιλέστατο κι επιτυχέστατο στη Δύση είδος. Ιδού και φέτος, στην έναρξη της σεζόν, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: ο Μπίλι Ελιοτ του Λι Χολ, με τις μουσικές του Ελτον Τζον, θα αναβιώσει  με έλληνες ηθοποιούς και σκηνοθέτη το Δημήτρη Λιγνάδη στο Παλλάς. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους  θα κρατήσουν οι Αιμίλιος Χειλάκης και Αθηνά Μαξίμου (Οκτώβριος).


Μερικές  SOS επαναλήψεις

Μεγάλη Χίμαιρα στο Θέατρο Πορεία

Παρότι ένα μυθιστόρημα  είναι  ανέφικτο να αποδοθεί επί σκηνής στα ημιτόνιά του, η Μεγάλη Χίμαιρα του Καραγάτση, στο θέατρο Πορεία, με τις επιμέρους αντιρρήσεις, είναι μια μεγάλη παράσταση που διαθέτει μια συνταρακτική πρωταγωνίστρια (στο ρόλο της Μαρίνας η Αλεξάνδρα Αϊδίνη). Φλερτάρει έντονα με το σινεμά, αναπτύσσοντας λειτουργικό τρισδιάστατο διάλογο με τη σκηνή (τα εξαιρετικά βίντεο του Χρήστου Δήμα), ενώ συγχρόνως τη διαπερνάει λεπτή ειρωνία (όπως η εμφάνιση του ίδιου του Καραγάτση, ενσαρκωμένου από το σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου-εγγονό του συγγραφέα).(Οκτώβριος).


Άπνοια και πάλι

 

 Ηταν από τα αναπάντεχα γεγονότα της περασμένης σεζόν η χειροποίητη περφόρμανς του Βασίλη Νούλα, πάνω στην Άπνοια του Μάριου Ποντίκα (από τη συλλογή διηγημάτων «Ζήτω»), που θα εκτυλιχθεί ξανά σε ένα διαμέρισμα της Νοταρά. Μια υπαρξιακή περφόρμανς για την ασθένεια του μικροαστισμού που μας κατατρώει, το λάστιχο του ψυγείου, το καλώδιο και το φις της τοστιέρας, το πανί για τους παλιούς δίσκους του πικάπ, τους φίλους με τους οποίους δεν ξαναμιλήσαμε. Στο τέλος,το κοινό βάζει στο μπαλκόνι τα ρετρό βινύλια που προτιμά και απολαμβάνει τη  σπιτική λεμονάδα. Με μια ηθοποιό αποκάλυψη –συγκρατείστε το όνομα-, τη Βίκυ Κυριακουλάκου και τους Βασίλη Νούλα και Κώστα Τζημούλη  (Σεπτέμβριος, Νοταρά 56).

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Share
Published by
Ιωάννα Κλεφτόγιαννη