«Υπάρχει μόνο ένα νησί για τον καθένα, πρέπει να το βρει, να μείνει εκεί». Κατέβηκα από το καράβι, περπατούσα στα αρχοντικά καντούνια των Σπετσών και οι λέξεις του Βακαλόπουλου στη Γραμμή του Ορίζοντος τριγύριζαν στο κεφάλι μου. Η Ρέα Φραντζή είχε βάλει πλώρη για Πάτμο, το δικό της νησί, εκεί όπου ξεκίνησε και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου, πάνω σε ταράτσες, με λίγους φίλους, για να φτάσει σήμερα, στη δέκατη χρονιά διεξαγωγής του, στις 10 χιλιάδες θεατών, με προβολές δεκάδων ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, διαγωνισμό σεναρίου, workshops και διαλέξεις και το περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Echoes” που θα λάβει χώρα στο νησί της Πάρου.
Πλούσια ιστορία, όμορφα τοπία, αριστοκρατική ομορφιά που αν δεν ενδείκνυνται αυτά για κινηματογραφικά γυρίσματα, τότε ποιά; Κροατία, Μάλτα, Βουλγαρία είναι πόλοι έλξης διεθνών παραγωγών κι η Ελλάδα μένει πίσω, παραπονεμένη. Το ερώτημα παραμένει. Πως θα φέρουμε την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα; Μετά την προσπάθεια του Steven Bernstein να κάνει τη Σύρο, Hollywood, έρχεται το “Location Greece”, ένα συνέδριο για τα ζητήματα διαχείρισης των τοποθεσιών, της επιστροφής φόρου, των συμπαραγωγών και των μέσων χρηματοδότησης για μεγάλες παραγωγές.
Στην τελετή έναρξης, ο ιδρυτής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου, Μπάμπης Τσούτσας, μας υποδέχτηκε μπροστά στο Ποσειδώνιο, στη μεγάλη οθόνη που είχε στηθεί αποκλειστικά για τους σκοπούς του φεστιβάλ δίπλα στη θάλασσα. «Ο κινηματογράφος είναι οι μνήμες μας», είπε ο Θανάσης Λαμπρόπουλος, μέλος του δημοτικού συμβουλίου Σπετσών. «Ο κινηματογράφος είναι αγάπη. Οι Σπέτσες αγαπούν τον κινηματογράφο, ενώ φέτος και πέρυσι αποδείχτηκε ότι και ο κινηματογράφος αγαπάει τις Σπέτσες, καθώς γυρίστηκαν από πέρυσι δύο ταινίες: “The lost daughter” και το “Knives out”».
Λίγο πριν ξεκινήσει η προβολή της ταινίας “Delete history”, μιας δαιμόνιας σάτιρας γαλλοβελγικής παραγωγής που απεικονίζει τρεις γείτονες, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νέου κόσμου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ένα σκάφος προσάραζε ακριβώς πίσω από τη μεγάλη οθόνη, μια παρέα παιδιών γελούσε λίγο πιο πίσω και το απαλό αεράκι μας θύμιζε ότι μετά από όσα έχουμε περάσει το χειμώνα, τώρα ήρθε η ώρα να απολαύσουμε ξανά την ζωή και να την πιούμε σε ένα σφηνάκι, πασπαλισμένο με θαλασσινό αλάτι.
Ο κριτικός κινηματογράφου, Θοδωρής Κουτσογιανόπουλος, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το φεστιβάλ, έχοντας θέση ως ένας εκ των τριών κριτών για το διαγωνιστικό των ταινιών μικρού μήκους. Οι συντονιστές του φεστιβάλ, Σταύρος Μαρκουλάκης και Pavel Cuzuioc, μας παρουσίασαν το πρόγραμμα των 12 ημερών, αφού είχαν επιλέξει προσεκτικά ένα πρόγραμμα αποτελούμενο από 9 μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, 13 ντοκιμαντέρ και 55 μικρού μήκους ταινίες, προερχόμενες από συνολικά 25 χώρες. Κινηματογραφιστές και κοινό θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 77 ταινίες μέσω των 8 προγραμμάτων προβολών, μεταξύ των οποίων 42 πρεμιέρες.
Όλο το νησί έχει γεμίσει με αφίσες του 10ου Aegean Film Festival, guest passes και υφασμάτινες τσάντες, αγκαλιάζοντας το φεστιβάλ, με μια αδημονία για τις επόμενες ημέρες, οι οποίες θα είναι γεμάτες με πολύ κινηματογράφο, σεμινάρια και πολλές συζητήσεις, σε παραλίες, εστιατόρια και θερινά σινεμά.