Categories: ΒΙΒΛΙΟ

Κερδίστε ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής από τον Χρήστο Χρυσόπουλο

Επίδοξοι συγγραφείς και διορθωτές κειμένων  θα έχουν για ακόμη μια φορά την ευκαιρία να κατακτήσουν τα μυστικά της γραφής και της επιμέλειας παρακολουθώντας σεμινάρια έμπειρων και καταξιωμένων επαγγελματιών του χώρου. Η Αλυσίδα Πολιτισμού Ιανός καλεί τους λάτρεις του βιβλίου να δηλώσουν συμμετοχή στο νέο κύκλο εργαστηρίων βιβλίου, που θα πραγματοποιηθεί από τα τέλη Απριλίου έως τον Ιούνιο 2015. Ο συγγραφέας και φωτογράφος Χρήστος Χρυσόπουλος μιλά στην Popaganda για την πολυπλοκότητα της σύγχρονης μυθιστοριογραφίας και εξηγεί τι ακριβώς θα διδαχθούν οι συμμετέχοντες στο δικό του σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τίτλο «Δημιουργική γραφή – Δουλεύοντας με ποικίλα είδη».

Ποια είναι τα διαφορετικά είδη του λόγου τα οποία καλείται να διαχειριστεί ένας συγγραφέας σήμερα; Το μυθιστόρημα ενσωματώνει ποικίλα είδη που εντάσσονται σε μυθοπλαστικό πλαίσιο εξυπηρετώντας τις απαιτήσεις της αφήγησης: ημερολόγιο, επιστολογραφία, βιογραφία, ρεπορτάζ, δοκίμιο, λίστες, ψευδο-ντοκουμέντα, διαφήμιση, θεατρική γραφή, ποίηση. Όλες οι εκφάνσεις του λόγου μπορούν να εντοπιστούν στην μυθιστοριογραφία.

Πόσο έχει αλλάξει η δομή του μυθιστορήματος στην Ελλάδα σε βάθος χρόνου; Η ιστορία του μυθιστορήματος είναι μια συναρπαστική διαδικασία μεταλλαγής και εκτυλίσσεται με διαφορετικές διαδρομές που τέμνονται και επικοινωνούν. Όπως και διεθνώς, το ελληνικό μυθιστόρημα ακολούθησε την σταδιακή απομάκρυνση από την συνεκτική γραμμική αφήγηση προς την διερεύνηση περισσότερο διακειμενικών αφηγήσεων και την καταγραφή θραυσματικών / ρευστών ταυτοτήτων.

Μπορείτε να μου αναφέρετε μερικά αντιπροσωπευτικά δείγματα σύγχρονου ελληνικού μυθιστορήματος; Η ελληνική λογοτεχνία έχει από νωρίς (προδρομικά ήδη από την “Πάπισσσα Ιωάννα” του Εμμ. Ροίδη) ενσωματώσει διακειμενικές, ανστοχαστικές μεθόδους γραφής. Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει τη μυθιστοριογραφία του Θανάση Βαλτινού, αλλά και έργα του Κώστα Ακρίβου, του Μισέλ Φάις, του Θωμά Σκάσση, του Χρήστου Αστερίου, της Άντζελας Δημητρακάκη και άλλων.

Τι είναι εκείνο ακριβώς που θα διδαχθούν οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο σας «Δημιουργική γραφή – Δουλεύοντας με ποικίλα είδη»; Οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν στη γραφή, δηλαδή θα ερευνήσουν, θα αναπτύξουν και θα εκφράσουν ιδέες μέσα από το γράψιμο. Ζητήματα που θα εξεταστούν σε αυτή την κατηγορία είναι: από πού προέρχονται οι ιδέες, με ποιον τρόπο μπορούν να αναπτυχθούν, με ποιες μεθόδους μεταλλάσσονται σε λογοτεχνία και δομούνται ως κείμενα, ποια στάδια μεσολαβούν από την πρώτη γραφή ως την οριστική εκδοχή και την έκδοση κ.ά. Ο τελικός στόχος είναι να εμπεδωθούν οι απαιτήσεις που τίθενται από τη φιλοδοξία να γραφτεί ένα μυθιστόρημα και να γίνουν κατανοητές οι τεχνικές που απαντούν σε αυτές.

Κατά πόσο λοιπόν η συγγραφή είναι ζήτημα ταλέντου και πως μπορεί να καλλιεργηθεί; Η συγγραφή δεν είναι στην ουσία της διδακτή επειδή είναι μια μέθοδος προσωπικής διερεύνησης του επιστητού και όχι απλώς μια αναπαράσταση του κόσμου. Αυτό που μπορεί να καλλιεργηθεί (και να διδαχθεί) είναι η επίγνωση των μεθόδων με τις οποίες μπορεί κανείς να δομήσει μια συνείδηση που σκέφτεται και προσλαμβάνει την πραγματικότητα με λογοτεχνική επιδίωξη.

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ για το e-learning σεμινάριο 

Τι είναι το σεμινάριο: Ο σύγχρονος συγγραφέας καλείται πολύ συχνά να χειριστεί διαφορετικά είδη του λόγου, τα οποία είναι απαραίτητο να κατέχει εξίσου καλά με τη μυθοπλαστική αφήγηση. Παράλληλα, το μυθιστόρημα στις μέρες μας περιλαμβάνει και κείμενα μη-μυθοπλαστκού χαρακτήρα, όπως είναι το ημερολόγιο, η επιστολή, η βιογραφία, το δοκίμιο, το θέατρο, η ιστορική αφήγηση κ.ά., τα οποία ο συγγραφέας καλείται να συνταιριάξει αρμονικά εντός ενός μυθιστορήματος.

Το εργαστήριο Δημιουργική Γραφή – Δουλεύοντας με Ποικίλα Είδη, υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Χρυσόπουλου, απαντά σε αυτό ακριβώς το αίτημα καλύπτοντας:

1. Την άσκηση σε είδη του λόγου τα οποία δεν μελετώνται επισταμένως από άλλα εργαστήρια δημιουργικής γραφής.

2. Τη σύνθεση των διαφορετικών ειδών και τη λειτουργία τους εντός του σύγχρονου μυθιστορήματος.

 Το εξ αποστάσεως πρόγραμμα ασκεί τους συμμετέχοντες στη δεξιότητα της πολύπλευρης αφήγησης που συνδυάζει τη μυθοπλασία (διήγημα, μυθιστόρημα, αφήγημα) με άλλα είδη του λόγου και χρησιμοποιεί ποικίλες παιδαγωγικές τεχνικές (βίντεο, Διαδίκτυο, σημειώσεις, ασκήσεις).

Για να κερδίσετε: Κάνετε share, like και αφήστε και ένα σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση στο Facebook της Popaganda. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι τις 18/04 (18.00). 

Τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν τέλη Απριλίου. Αιτήσεις συμμετοχής έως τις 19 Απριλίου. 

IANOS, Σταδίου 24

Στέλλα Σαρρή