Categories: ΣΙΝΕΜΑ

O The Boy «Μεγαλώνοντας στα 80s»

Μεγαλώνοντας στα 80s

Λίγα λόγια για τις επιλογές των δέκα υπεραγαπημένων μου ταινιών από το αφιέρωμα που επιμελήθηκα και θα παρουσιαστεί στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (31/10-10/11).

Πριν από τις περισσότερες προβολές θα είμαι και εγώ εκεί να κάνω μια μικρή εισαγωγή.

The Plague Dogs του Μάρτιν Ρόουζεν

Δυο σκυλιά αποδρούν από ένα ερευνητικό κέντρο που τους κάνουν φρικτά πειράματα και περιπλανιούνται στην επαρχιακή Αγγλία ψάχνοντας ένα μέρος για να ζήσουν ελεύθερα. Το αριστούργημα του Μάρτιν Ρόουζεν από το βιβλίο του Ρίτσαρντ Άνταμς, δεύτερη συνεργασία τους μετά το θρυλικό Watership Down, είναι ένα ακραία συναισθηματικό και βίαιο animation μόνο για ενήλικες.


Vigil του Βίνσεντ Γουόρντ

Ένα πρωτότυπο βουκολικό steampunk δράμα με μια νεαρή πρωταγωνίστρια-αποκάλυψη και μια ζοφερή ατμόσφαιρα που παραπέμπει στο “Πνεύμα του Μελισσιού” του Βίκτορ Ερίθε. Δεν περιγράφεται εύκολα άλλα βιώνεται πολύ έντονα. Ένα πανέμορφο ντεμπούτο από τον Βίνσεντ Γουόρντ που υπήρξε η πρώτη συμμετοχή ταινίας από την Νέα Ζηλανδία στο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ των Καννών.


The Adventures Of Mark Twain του Γουίλ Βίντον

Μια ελεύθερη συρραφή από κείμενα και ιδέες του Mark Twain ήταν η ιδέα του Γουίλ Βίντον για την πρώτη αμερικάνικη μεγάλου μήκους ταινία που θα γυριζόταν με την τεχνική του clay animation. Αποτυχία την εποχή που κυκλοφόρησε, τώρα πια θεωρείται από τα αριστουργήματα του είδους. Σκοτεινό, τολμηρό και αξέχαστο με την σεκάνς του Mysterious Stranger να δημιουργεί τους πιο άγριους εφιάλτες ενηλικίωσης.


Running On Empty του Σίντνεϊ Λουμέτ

O έφηβος Danny έχει μεγαλώσει σε μια ιδιαίτερη οικογένεια. Οι γονείς του ευθύνονται για μια βομβιστική ενέργεια στις αρχές των ‘70ς και από τότε ζούνε κυνηγημένοι από το FBI. Ο Σίντνεϊ Λουμέτ αμέσως μετά το Daniel αναρωτιέται ξανά αν οφείλουν τα παιδιά να φορτωθούν στις πλάτες τους τις επιλογές των γονιών τους. Ο Ρίβερ Φίνιξ στην μοναδική ερμηνεία του που υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ. Ένα σπαρακτικό φιλμ που υπήρξε ένα από τα αγαπημένα του Ακίρα Κουροσάβα.


Foxes του Άντριαν Λιν

Τέσσερα κορίτσια μεγαλώνουν επικίνδυνα στο San Fernando Valley του Λος Άντζελες. Στο ντεμπούτο του ο παραγνωρισμένος στυλίστας Άντριαν Λιν έφτιαξε την πιο αληθινή και συναρπαστική κινηματογραφική κοριτσοπαρέα. Η Τζόντι Φόστερ και η Τσέρι Κάρι των Runaways, το φοβερό soundtrack του Giorgio Moroder, το πέρασμα απο τα 70ς στα 80ς και η αρχή της μανίας με τα teen movies.


Out of the Blue του Ντένις Χόπερ

Η καλύτερη ταινία που σκηνοθέτησε ο Χόπερ είχε την τύχη να έχει για πρωταγωνίστρια την Λίντα Μανζ (Days of Heaven, Gummo) , το πιο ενδιαφέρον πρόσωπο που πέρασε από το αμερικάνικο σινεμά. Μια ταινία που μαζί με το Stroszek του Χέρτσογκ και το Wise Blood του Χιούστον γίνανε η μήτρα απο την οποία γεννήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του αμερικάνικου ανεξάρτητου σινεμά της δεκαετίας του ’90.


River’s Edge του Τιμ Χάντερ

Σε μια μικρή πόλη της Αμερικής ένας μαθητής σκοτώνει την κοπέλα του και καυχιέται για αυτό στην υπόλοιπη παρέα. Το River’s Edge αγγίζει το σκοτεινό όραμα του Twin Peaks και προμηνύει τον μηδενισμό του grunge. Κιάνου Ριβς, Κρίσπιν Γκλόβερ, Αιόνα Σκάι, Τζόσουα Τζον Μίλερ και Ντένις Χόπερ ορμάνε στην οθόνη με μουσική υπόκρουση τα τραγούδια των Slayer. Το πιο σημαντικό φιλμ στην φιλμογραφία του πολύ ιδιαίτερου ανατόμου της εφηβείας, Τιμ Χάντερ.


Return to Oz του Γουόλτερ Μερτς

Η Ντόροθυ επιστρέφει στο σπίτι της μιλώντας διαρκώς για την χώρα του Οζ. Η οικογένεια της την κλείνει σε μια ψυχιατρική κλινική όπου θέλουν να την θεραπεύσουν με ηλεκτροσόκ. Μια από τις πιο σκοτεινές ταινίες της Disney, ένα παιδικό φιλμ που εμπεριέχει κομμένα κεφάλια, συμμορίες μηχανόβιων τεράτων και καναπέδες που ζωντανεύουν αν τους πασπαλίσεις με ψυχεδελική σκόνη. Η Φαϊρούζα Μπάλκ καταπληκτική στο ντεμπούτο της ως Ντόροθι και ο θρύλος του sound design Γουόλτερ Μερτς στην μοναδική ταινία που σκηνοθέτησε.


Christman Evil του Λιούις Τζάκσον

Ο Χάρρυ Στάντλινγκ δουλεύει σε ένα εργοστάσιο παιχνιδιών. Όταν έρχονται τα Χριστούγεννα ντύνεται Άγιος Βασίλης και σκοτώνει τα άτακτα παιδιά της γειτονιάς του. H κατά τον Τζον Γουότερς καλύτερη χριστουγεννιάτικη ταινία που έγινε ποτέ, είναι ένα πολύ περίεργο exploitation φιλμ και διαθέτει μια εκπληκτική ερμηνεία από τον Μπράντον Μάγκαρτ, του οποίου ο χαρακτήρας παίρνει μια θέση δίπλα στους μοναχικούς serial killers της Νέας Υόρκης, τον Τράβις Μπικλ, τον Πάτρικ Μπέιτμαν, την Thana ms45 και τον Joker.


The Goonies του Ρίτσαρντ Ντόνερ

Οι Goonies, μια συμμορία νεαρών στην πόλη της Αστόρια, βρίσκουν έναν παλιό χάρτη στην σοφίτα ενός σπιτιού και ψάχνουν να βρουν τον χαμένο θησαυρό του πειρατή Μονόφθαλμου Γουίλυ. Η σύμπραξη του Ρίτσαρντ Ντόνερ (σκηνοθεσία) με τον Κρις Κολόμπους (σενάριο) και τον Στίβεν Σπίλμπεργκ (παραγωγή) μας έδωσε μια από τις αγαπημένες και πιο εμβληματικές ταινίες των 80s.

Δείτε εδώ τα σποτ που σκηνοθέτησε για το φετινό Φεστιβάλ ο Βασίλης Κεκάτος

60o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
31 Οκτωβρίου – 10 Νοεμβρίου 2019
POPAGANDA