O Γιάννης Αντιόχου προσπαθεί να μιμηθεί τον Ουίλιαμ Λι από το «Γυμνό Γεύμα» του Μπάροουζ

φωτ. Angie Stergio

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν μεγαλώνατε; Ο Καλόγερος του Λιούις στη μεταγραφή του Αντονέν Αρτώ. Αυτοί οι ναοί, τα μοναστήρια, τα νεκροταφεία, τα υπόγεια, οι στοές, τα κόκαλα, η μαγεία, οι θεοί, οι δαίμονες και η μαυρίλα του γοτθικού τρόμου. Με συνεπήρε ο τρόμος. Κατανόησα πως το «κακό» ενυπάρχει μέσα σε όλα. Συνειδητοποίησα την ύπαρξή αυτού του «κακού» και εντός μου κι έτσι ανοιγόκλεισα τα μάτια μολυσμένος από αυτήν την φανταστική λογοτεχνία του τρόμου. Μεγάλωσα σε μια εβδομάδα. Δεν ήμουν ξανά ο ίδιος.

Ποιο βιβλίο διαβάσατε και ξαναδιαβάσατε; Τον Τελευταίο Πειρασμό του Καζαντζάκη προσπαθώντας ν’ ανακαλύψω τη σύνδεσή μου με τα βιβλικά πρότυπα. Ψάχνω βλέπετε να ορίσω σημασιολογικά απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, το πρόσωπο του Ιούδα. Αγαπώ την σκληρότητά του, τη βία του, το πάθος και την βαθιά πίστη που εμπνέει αυτό το βιβλίο. Με ξεκουράζει ως η απόλυτη ιστορία προβολής του μακρόκοσμου στον μικρόκοσμο.

Σας ώθησε ποτέ βιβλίο να κάνετε κάτι ανόητο; Καμιά φορά λέω πως ευτυχώς που υπάρχουν και τα βιβλία και έτσι δικαιολογώ τις ανοησίες μου. Κάνω πολλές ανοησίες και το πιο λυπηρό είναι πως δεν μετανιώνω. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως προσπάθησα να μιμηθώ τον Ουίλιαμ Λι από το Γυμνό Γεύμα του Μπάροουζ. Τα κατάφερα σχεδόν πολύ καλά, ίσως να μην τελειοποίησα το οργιώδες σεξ, αλλά πάντα υπάρχει χρόνος.

Σας ενέπνευσε κάποιο βιβλίο να γίνετε κάτι άλλο εκτός από ποιητής; Αυτό ήταν απόλυτα προγραμματισμένο. Κατάλαβα πολύ νωρίς πως στερούμαι των δυνατοτήτων της μυθοπλασίας και πως οι στίχοι μου δημιουργούσαν επαρκείς και στέρεες μικρές νησίδες. Ήταν πάντα η ζωή μου πλημμυρισμένη. Την διασχίζω πατώντας στα ποιήματά μου και για αυτό ευχαριστώ βαθιά τον όποιο δημιουργό, ας λέω τον Θεό καλύτερα.

Ποιο βιβλίο εύχεστε να είχατε γράψει; Δύο είναι και τα δύο του Τ Σ Έλιοτ, δύο ποιήματα: Το Ερωτικό Τραγούδι του Τζ. Άλφρεντ Προύφορκ και η Έρημη Χώρα που εγώ την λέω «άγονη γη». Λατρεύω τα ποιήματα χρησμούς και χαίρομαι την πολυσημία τους. Μέχρι και τα motto λατρεύω του Έλιοτ και στα δύο αυτά ποιήματα.  Είναι ένας δικός μου μυστικός καθρέφτης.

Η ποιητική συλλογή «Διάλυσις» του Γιάννη Αντιόχου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου