Ο Χρήστος Νάτσης προτείνει το «Κριτική της κριτικής δύναμης» του Immanuel Kant

Immanuel Kant, Κριτική της κριτικής δύναμης, μτφρ. Κώστας Ανδρουλιδάκης, Σμίλη, 2013

Το καλύτερο ίσως σημείωμα με αναγνωστικές προτάσεις για το καλοκαίρι το είχα διαβάσει πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια στην «Βιβλιοθήκη» της Ελευθεροτυπίας από τον Ευγένιο Αρανίτση. Ανάμεσα στα πολλά και καλά του κειμένου, θυμάμαι ακόμα την πρόταση να διαβάσει κανείς στην παραλία Derrida και Joyce. Παίζοντας με τον σπινθήρα ανάμεσα στα μαυρισμένα και εν ραστώνη κορμιά, από την μια, και τις περιδινήσεις του σημαίνοντος στα απαιτητικά αυτά έργα, από την άλλη, ο Αρανίστης συνόψιζε μια συνθήκη ανάγνωσης εν πολλοίς υπέρτερη της συγκυρίας: στην μεταμοντέρνα καταναλωτική κοινωνία κάθε ανάγνωση διατρέχει τους ίδιους κινδύνους με την ανάγνωση παραλίας.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Αρανίτση, θα πρότεινα ως ανάγνωσμα παραλίας για το φετινό καλοκαίρι την «Κριτική της Κριτικής Δύναμης» του Immanuel Kant. Ανάμεσα στα Ωραία σώματα και τις Υψηλές υπάρξεις της παραλίας, η Τρίτη Κριτική στην εξαιρετική μετάφραση του Κώστα Ανδρουλιδάκη, εκδομένη αρχικά στο καλαίσθητο Ιδεόγραμμα, για να μετακομίσει εν συνεχεία στην εξίσου καλαίσθητη Σμίλη, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί σας ενοχλούν οι ρακέτες, ενώ απολαμβάνετε το μπις βόλλεϋ. Αστειεύομαι. Αλλά επιμένω στην επιλογή. Εποχή χαλαρότητας το καλοκαίρι, προσφέρεται για μικρές, αργές βουτιές σε κείμενα που είτε το ξέρουμε είτε όχι, έχουν διαμορφώσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, σε κείμενα που έχουν συγκροτήσει τον ορίζοντά μας της πρόσληψης των πραγμάτων.

Άλλες επιλογές:

Λευτέρης Καλοσπύρος, Η μοναδική οικογένεια, Πόλις, 2013

Δημήτρης Παπανικολάου, «Σαν κι εμένα καμωμένοι» Ο ομοφυλόφιλος Καβάφης κι η ποιητική της σεξουαλικότητας, Πατάκης, 2014

Άρης Μαραγκόπουλος, Το χαστουκόδεντρο, Τόπος, 2012

Παναγιώτης Χαχής, Anus Mundi, Πανοπτικόν, 2013

Georges Labica, Η βία; Ποιά βία;, μτφρ. Χρ. Βαλλιάνος, Τ. Μπέτζελος, Εκτός Γραμμής,  2014

Ο Χρήστος Νάτσης είναι υποψήφιος δρ. Κοινωνιολογίας και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Unfollow.

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου