Ο Χρήστος Αγγελόπουλος συστήνει τους Local Heroes, ανάμεσα στους οποίους οι Keep Shelly In Athens διασκευάζουν Στέρεο Νόβα

Βγαίνουν ακόμα καλές συλλογές; Ή μάλλον βγαίνουν ακόμα συλλογές; Με ιδιαίτερο κόνσεπτ, αποκλειστικά ή ακυκλοφόρητα κομμάτια, ιδιαίτερες εκτελέσεις και μια κεντρική ιδέα που να τους δίνει προστιθέμενη αξία; Στο μοτίβο π.χ. που καθιέρωσε ο Δημητρης Παπασπυρόπουλος με τα bestseller «τεύχη» των  Travelling Light;
Ο Χρήστος Αγγελόπουλος έχει καταφατική απάντηση. Κι έχει μερικούς  Local Heroes να μας γνωρίσει (ή να μας υπενθυμίσει). Ιντερνετικός ραδιοφωνικός παραγωγός, DJ, διοργανωτής συναυλιών, 1/2 της Kontakt Productions που κάπως μπλέκεται στα προαναφερθέντα, έφτιαξε «χειροποίητα»τη συλλογή που κυκλοφόρησε την περασμένη Δευτέρα και παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό αποτύπωμα της τρέχουσας ανεξάρτητης ελληνικής παραγωγής. Όχι διαλέγοντας μέσα από τον κατάλογο μιας πολυεθνικής εταιρείας, αλλά αναπτύσσοντας προσωπική επαφή με τους καλλιτέχνες, πετυχαίνοντας έξι αποκλειστικότητες –μεταξύ των οποίων οι Keep Shelly In Athens διασκευάζουν Στέρεο Νόβα – και ταυτίζοντας τη δική του ιδέα με την B-Otherside records που φιλοξενεί το εγχείρημα.

Από την άλλη, στον καιρό του Spotify playlist και των σούπερ μάρκετ τορεντάδικων, όπου ο καθένας μας είναι εν δυνάμει compiler, τι χρειάζεται να έχει μια συλλογή για να είναι αυθύπαρκτη; Τον ρωτήσαμε…
«Το ασύστολο downloading κυρίως πλήττει τις εταιρείες και τα συγκροτήματα που έκαναν χιλιάδες ή και εκατομμύρια πωλήσεις σε δίσκους ή CDs. H Local Heroes κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, με συλλεκτικό χαρακτήρα κι exclusive περιεχόμενο. Γνωρίζω εξαρχής ότι αρκετοί θα την κατεβάσουν αλλά σίγουρα υπάρχουν κι αυτοί που θα μπουν στη διαδικασία να αγοράσουν, ας πούμε, το βινύλιο αφού θα υπάρχει και τέτοια σχετική έκδοση. Οι playlists στο Spotify έχουν πολύ ενδιαφέρον, μαθαίνεις ακόμα περισσότερη μουσική από ακόμα περισσότερους ανθρώπους, αλλά μια συλλογή είναι τελείως άλλο πράγμα. Από τη μία έχεις το καλό -ή ενίοτε το κακό- γούστο κάποιου που στον ελεύθερο χρόνο του προτείνει μουσικές, ενώ στην άλλη περίπτωση μια εταιρεία χρηματοδοτεί κι αναθέτει ένα πρότζεκτ σε έναν άνθρωπο που εμπιστεύεται το κριτήριο και την ενδεχόμενη απήχηση που μπορούν να έχουν οι επιλογές του σε μία μερίδα κόσμου, Δεν είναι απλό, υπάρχουν συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες, το πολύ σημαντικό εικαστικό κομμάτι και το κάτι ακόμα σημαντικότερο. Κάποιοι καλλιτέχνες που σου εμπιστεύονται επίσημα τις δημιουργίες τους» ήταν η εμπεριστατωμένη απάντηση του Χρήστου.


Και μετά του ζητήσαμε να μας παρουσιάσει track-by-track τη συλλογή, λέγοντας μια μικρή ιστορία για κάθε κομμάτι.

Keep Shelly In Athens, Άστραλον (Στέρεο Νόβα cover)
Η ελληνική μπάντα με το μεγαλύτερο buzz αυτήν τη στιγμή σε Ελλάδα κι εξωτερικό διασκευάζει το πιο επιδραστικό συγκρότημα από τις αρχές των 90s κι έπειτα. Δε θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο intro για τη συλλογή από το συγκεκριμένο cover. Ακυκλοφόρητο, έτσι;

StrangeZero, The Last Dictator
Απ’ τα καλύτερα παιδιά εκεί έξω, φτιάχνουν αρκετά χρόνια τώρα εξαιρετικές μουσικές και τις διανέμουν δωρεάν. Σε ένα stand out track από την προηγούμενη δουλειά τους In Center Of Being, η electronica των StrangeZero συναντά τον Τσάρλι Τσάπλιν με ένα απόσπασμα από το αριστουργηματικό Ο Μεγάλος Δικτάτορας του 1940. Το αποτέλεσμα είναι μαγικό.

Noetic Nega, Free
Mε αυτό το single μας συστήθηκαν μερικά χρόνια πίσω. Στίχοι που αφυπνίζουν τις μάζες από την καταπληκτική φωνή της Τζένης, εστέτ low tempo electronica στα καλύτερά της κι ένα από τα τραγούδια που έπαιζα μανιωδώς στον Indieground τα Σαββατοκύριακα.

Μary & Τhe Boy, Staring (Serafim Tsotsonis remix)
Από τη μία, το ντουέτο που ξεχώρισε τα τελευταία χρόνια από την εγχώρια indie σκηνή – όχι τυχαία, η καθηλωτική Mary είναι προικισμένη με σπάνια φωνή και ο Boy που πάντα αφήνει χαρακτηριστικό στίγμα με τις ευφυείς μουσικές του. Από την άλλη, ένας από τους σπουδαιότερους και πιο συνεπείς έλληνες παραγωγούς, ο Σεραφείμ Τσοτσόνης σε τρελά κέφια δίνει ένα ακόμα δείγμα του σπουδαίου ταλέντου του. Το τραγούδι που μια περίοδο άνοιγα τα dj sets μου.

Μοnsieur Minimal , A Window In Your Sky
Τρομερός τύπος ο Μεσιέ Μινιμάλ, η αγάπη του για την καλή pop είναι εμφανής σε όλες τις δουλειές του και κάθε φορά που ακούω τραγούδια του αναρωτιέμαι πόσο σπάνιo και πόσο δύσκολo πράγμα είναι η catchy pop μελωδία. Από τα αποκλειστικά αυτής της συλλογής, ο Χρήστος μελαγχολεί ελαφρώς αλλά του πάει πολύ

Liebe, Changing Seasons
«Kαλησπέρα παιδιά, ετοιμάζω μια συλλογή με τραγούδια από έλληνες καλλιτέχνες. Πού βρίσκεστε αυτήν την περίοδο; Έχετε κάτι έτοιμο να το βάλουμε στη συλλογή;». Μετά από λίγη ώρα ο Θάνος (ο μάνατζερ της μπάντας) με ενημερώνει πως οι Liebe μπήκαν στούντιο -τόσο απλά- για να γράψουν ένα νέο κομμάτι αποκλειστικά για το πρότζεκτ. Respect! Όσο για το αποτέλεσμα; Κλασικός ήχος Liebe. Κρυστάλλινη synth pop που λειτουργεί ιδανικά τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, όταν στο μπιτσόμπαρο έχουν μείνει λίγοι και καλοί.

Μikael Delta, All The Things I Don’t Know
Tι μπορείς να πεις αλήθεια για τον Μιχάλη; Πληθωρικός, γενναιόδωρος και αναμφισβήτητα ταλαντούχος, σε συζήτηση που είχαμε αρκετό καιρό πίσω για τη συλλογή μου είπε «έχω να σου στείλω ένα κομμάτι που είναι περίεργο αλλά το γουστάρω πολύ». Το αποτέλεσμα; Το τέταρτο exclusive track της συλλογής, ένα mid tempo ηλεκτρονικό κομμάτι που «μεγαλώνει» όσο το ακούς και πιθανότατα θα αποτελέσει και το πρώτο clip που θα προκύψει από το Local Heroes.

Olga Kouklaki – I U Need (what u want remix)
Σκοτεινό, τσαμπουκαλεμένο και σέξυ, ένα από τα κομμάτια που έπαιζα στις εκπομπές και στα sets μου και τακτικά δημιουργούσε απορίες, ενώ κανείς δεν πίστευε ότι είναι ελληνική παραγωγή.
Μια βόλτα με την Όλγα στο Παρίσι και κομμάτι πειραγμένο,μέσα από την πιο πρόσφατη δουλειά της

Νsquared – Rumours Of War(Last Chance remix)
Ακούς τη φωνή και σου φαίνεται υπερβολικά οικεία, ανοίγεις το booklet και βλέπεις Craig Walker. «Εδώ είμαστε», λες.Προχωράς στο ep του Nsquared κι ενώ έχεις ακούσει το original, πέφτεις πάνω στο ίδιο κομμάτι αλλά ακούγεται αλλιώς.Ξανακοιτάς booklet, βλέπεις Last Chance, παίρνεις τηλέφωνο τον Παπασπυρόπουλο, του λες ότι πάλι έκανε μαγικά και ότι θα του το πάρεις, Μιλάς με την Sound of Everything και κάπως έτσι φτάνουμε στο πιο uplifting κομμάτι της συλλογής

Mechanimal – Obscure (Death of Hope remix)
Oι Mechanimal πειράζουν Mechanimal ή αλλιώς ο Γιάννης Παπαϊωάνου (aka Ion aka mastermind των Mechanimal) παίρνει το πιο πρόσφατο single της μπάντας του, του βάζει φωνητικά που θυμίζουν Kraftwerk κι ένα beat που φέρνει στο μυαλό She Wants Revenge, ενω οι βρώμικες κιθαριές από τα μισά του κομματιού και μετά του πάνε τρομερά.Το βρίσκετε μόνο εδώ!

Wonky Doll and Τhe Echo – Everything Is Dead
Από τις μπάντες που έκαναν μεγάλο buzz με το ντεμπούτο αλμπουμ τους Pleasant Thoughts, κυρίως γιατί κατάφεραν να φιλτράρουν με πολύ ωραίο τρόπο όλες τις εμμονές τους (The Cure, Church, Joy Division, Interpol, ωραία πράγματα δηλαδή) παράγοντας ένα πολύ ζεστό, σχεδόν οικείο αποτέλεσμα. Αποκλειστικά για τη συλλογή, οι Wonky Doll and The Echo στέλνουν μαζί με την αγάπη τους κι ένα ολοκαίνουριο τραγούδι

Venus in Furs – Bodies Of Clay
Θρυλική post punk μπάντα του αθηναϊκού underground που επανέρχεται μετά από 20 περίπου χρόνια απραξίας. Τα παιδιά άκουσαν για το κόνσεπτ της συλλογής και της χάρισαν ακόμα μια αποκλειστικότητα, ένα low tempo post punk anthem που θυμίζει τις ατμόσφαιρες των θρυλικών Television της εποχής του Marquee Moon.

Gravitysays_I, The Finger Of Blame
Από τα πολύ αγαπημένα σε εκπομπές και dj sets με μια καταπληκτική μελωδία στο σαντούρι και τρομερά drums, ήταν από τα κομμάτια που ήθελα από την αρχή για τη συλλογή και πάντα θα μου θυμίζει τη διαδρομή Αθήνα-Κόρινθος με το αυτοκίνητο αργά το απόγευμα του περασμένου καλοκαιριού

2l8 – Don’t Follow Me
Τραγούδι που έκανε το τηλέφωνο να χτυπάει στον Indieground και να μαζεύει πολλές απορίες για τον καλλιτέχνη που το ερμηνεύει. Αν υπήρχε δικαιοσύνη σε αυτόν τον κόσμο ο(oι) 2l8 θα έκαναν τεράστια καριέρα. Από τις πολύ ιδιαίτερες στιγμές τους, ένα καταπληκτικό ακουστικό κομμάτι που ανα περιόδους έχει δώσει άλλη διάσταση στη φράση «στο repeat».

Sequence Theory Project – Aira (the clown girl)
Τrip hop made in Greece…Η Μελεντίνη σε τρομερή φόρμα καταθέτει εξαιρετική μουσική και στίχους στο closing track της συλλογής, ενώ το τραγούδι είναι από το album των STP Toyland. Ακόμα ένα χαρακτηριστικό δείγμα ότι η ελληνική σκηνή πλέον παράγει συστηματικά εξαιρετικές δουλειές και μένει να βρεθεί ο τρόπος να τις επικοινωνήσει στο εξωτερικό.

Η συλλογή Local Heroes κυκλοφόρησε την περασμένη Δευτέρα από την B-Otherside Records. Το πάρτυ για το λανσάρισμα είναι την Παρασκευή 9/5 στο Key Bar. 

Παναγιώτης Μένεγος