Categories: ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

O «χώρος ανάμεσα» μας γίνεται έκθεση σε γκαλερί

H Όλγα Χατζηδάκη και η Μαρία – Θάλεια Καρρά

Από τις 2 Οκτωβρίου μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου η σύγχρονη τέχνη συναντά το αρχιτεκτονικό παρελθόν της Αθήνας με αφορμή μια έκθεση που αναλαμβάνει να αφηγηθεί πτυχές της σημερινής αστικής συνθήκης. Η ομάδα Locus Athens αποτελεί το αποκύημα συνεργασίας δύο νέων γυναικών – με σπουδές πάνω στην επικοινωνία και στην ιστορία τέχνης- οι οποίες παρατηρούν καθημερινά σημεία στην Αθήνα που έχουν καθορίσει με κάποιον τρόπο τη ζωή τους, ενώ πιστεύουν ότι η αρχιτεκτονική μιας πόλης  γίνεται προέκταση του ίδιου μας του εαυτού.

Η Όλγα Χατζηδάκη και η Μαρία – Θάλεια Καρρά αναλόγως με το τι σχεδιάσουν κάθε φορά να παρουσιάσουν, ψάχνουν τον κατάλληλο χώρο μέσα στην πόλη ο οποίος ναι μεν πρέπει είναι μέρος της ιστορίας της Αθήνας αλλά για ορισμένους λόγους έχει καιρό να βρεθεί στο προσκήνιο, είτε γιατί έχει ξεχαστεί είτε γιατί έχει αλλάξει χρήση. Συνειδητοποιώντας λοιπόν ότι στους πρόποδες του Λυκαβηττού το κτίριο/ μνημείο της Σχολής Δοξιάδη στην οδό Στρατιωτικού συνδέσμου βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση, αφού από την παλιά δημόσια χρήση του αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται να κατοικηθεί πλέον από ιδιώτες ως One Athens, θέλησαν να φωτίσουν το παρελθόν του με την έκθεση που τιτλοφορείται ως «The Space Between».

Παρατηρούν πως η τέχνη στην Ελλάδα συνάδει με την οικονομική και κοινωνική μεταβολή που βιώνει η χώρα. Όπως συρρικνώνεται η μεσαία τάξη, έτσι ακριβώς βλέπουν να μειώνονται και τα πρότζεκτ μεσαίας εμβέλειας, εκείνα δηλαδή που όποιος τα επιμελείται να τα κάνει όλα μόνος του, όπως ας πούμε το να αναζητήσει χορηγούς. Από την άλλη όμως αναγνωρίζουν ότι προκύπτουν νέες καλλιτεχνικές προοπτικές από μεγάλους οργανισμούς, πράγμα που δε συνέβαινε παλαιότερα.

Τα κορίτσια της Locus Athens επιδιώκουν να διοργανώνουν εκθέσεις και πρότζεκτ τα οποία έχουν λόγο ύπαρξης στο εδώ και στο τώρα, που να μας αφορούν όλους, γι΄αυτό και τα θέματά τους συχνά περιστρέφονται γύρω από την πόλη. «Στη συγκεκριμένη έκθεση καταπιανόμαστε με τις διαφορετικές καλλιτεχνικές αφηγήσεις με προσωπική χροιά που μπορούν να προκύψουν από το αστικό τοπίο. Συγκεντρώσαμε καλλιτέχνες με διαφορετικές φωνές, που αντιλαμβάνονται την πόλη με οποιαδήποτε πιθανή οπτική. Άλλοι την εξετάζουν μέσα από μια ψυχολογική διάσταση και άλλοι μέσα από μια πολιτική ή ιστορική. Κάποια αναφέρονται στην πόλη με την ευρύτερη της έννοια και κάποια άλλα δημιουργήθηκαν με βάση προσωπικές τους ιστορίες  Έχουμε συλλέξει τόσο έργα που υπήρχαν ήδη και άρμοζαν στο δικό μας concept όσο και έργα που δημιουργήθηκαν με αφορμή την έκθεση αυτή». Στο αίθριο που χτίστηκε τη δεκαετία του ’50 και πλέον έχει κριθεί ως διατηρητέο, εννέα καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν έργα που έχουν ως αφετηρία πολιτικά σκάνδαλα όπως είναι η υπόθεση Κοσκωτά, τον ανολοκλήρωτο εργολαβικό οργασμό που βιώνει η Δαμασκό, αναμνήσεις από τα ελληνικά μεσοαστικά διαμερίσματα έως και την συναισθηματική πίεση που μπορεί να βιώσει ένας κάτοικος Βαρσοβίας.

Ο «ενδιάμεσος χώρος» σε μια πόλη  δεν προϋποθέτει για εκείνες απαραίτητα την ύπαρξη μιας μεγάλης έκτασης. Μπορεί να είναι ένας ακάλυπτος, μπορεί να είναι οι λόφοι της, μπορεί να μην είναι καν κάτι οικοδομημένο και να υπονοεί τον ψυχολογικό χώρο του καθενός μας μέσα σε μια πόλη. «Μέσα στην πυκνή δόμηση μιας πόλης πάντα μπορείς να ανακαλύψεις ένα μείγμα πραγμάτων που θα σε κάνουν να αναπνεύσεις και να ανασυγκροτηθείς μέσα σε αυτήν. Διάφορες αφηγήσεις μπορούν να συναντηθούν σε αυτό τον χώρο που μοιάζει με αυλή, στοιχείο το οποίο είναι καθαρά αθηναϊκό. Το αίθριο του κτιρίου ήταν εξαιρετικής σημασίας για τον ίδιο τον Δοξιάδη. Υπήρξε σημείο όπου φιλοξενούσε μια κοινότητα ανθρώπων με κοινούς προβληματισμούς και ενδιαφέροντα και γι΄αυτό το λόγο υπήρξε σύμβολο για την τότε Αθήνα».

Ένα έργο που η Όλγα θα ήθελε να δει να πραγματοποιείται είναι της ομάδας αρχιτεκτόνων Point Supreme, οι οποίοι βραβεύτηκαν από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την πρόταση τους να δημιουργηθεί μια προβλήτα στο Φάληρο, ωστόσο δεν θα υλοποιηθεί κάτι τέτοιο προς το παρόν. Η Μαρία – Θάλεια ονειρεύεται τους δρόμους γύρω από τις μικρές πλατείες να πεζοδρομημένους, ώστε να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε αυτές τα παιδιά, οι ποδηλάτες και οι ηλικιωμένοι. Για καμία από τις δύο βέβαια δεν υπάρχει εκείνη η πόλη που θα χαρακτήριζαν ως ιδανική. Τι σχεδιάζουν όμως οι επιμελήτριες της Locus Athens στο προσεχές μέλλον; «Το επόμενο μας project ονομάζεται «Αιγάλεω city», πρόκειται για μία ανάθεση του NΕΟΝ και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ένα blog στην Popaganda από τις αρχές Νοέμβρη. Πρόκειται για ένα πολυμορφικό πρότζεκτ που περιλαμβάνει συνεντεύξεις, αρχειακό υλικό, μουσική, συνταγές μαγειρικής, εργαστήρια τέχνης για μεγάλους και παιδιά, ταινία μικρού μήκους, περίπατο με την συνοδεία αρχαιολόγου στην Ιερά οδό. Η έρευνά μας για την ιστορία της περιοχής μας έδωσε ένα πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον υλικό προς παρουσίαση».

Η έκθεση «The Space Between» πραγματοποιείται  στο Οne Athens/πρώην Σχολή Δοξιάδη (Στρατιωτικού Συνδέσμου 20 – 24, Κολωνάκι). Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Pawel Althamer, Jonathas de Andrade, Βαγγέλης Βλάχος, Cevdet Erek, Basim Magdy, Ευτύχης Πατσουράκης, Hrair Sarkissian, Hiraki Sawa, Ίρις Τουλιάτου. Διάρκεια έκθεσης: 2 Οκτωβρίου – 14 Νοεμβρίου 2014. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 17:00 – 21:00, Σάββατο 12:00 – 16:00.

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Ζωή Παρασίδη