Categories: ΣΙΝΕΜΑ

Ο Channing Tatum δεν μπορεί να κάτσει ήσυχος

Ο Channing Tatum διανύει την πιο busy περίοδο της καριέρας του. Έχοντας ήδη δυο ταινίες στις αίθουσες, άλλες δύο να περιμένουν τη σειρά τους για διανομή μέσα στη χρονιά, μία να τελειώνει τα γυρίσματα, δυο άλλες να τον περιμένουν για να τα ξεκινήσουν κι άλλο ένα project να περιμένει το τελικό του ok για να βάλει μπρος, ίσως να είναι κι ο πιο busy ηθοποιός στο Hollywood αυτή τη στιγμή. Και για να μην βαριέται στο σπίτι, είναι και φρεσκοπατέρας, με την εννιάμηνη κόρη του να του θυμίζει όλα τα μαρτύρια στα οποία είχε υποβάλλει ο ίδιος τη μητέρα του, όταν γυρνούσε σπίτι απ’ το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το στίβο, το baseball ή το kung fu κι είχε ακόμη κι άλλη ενέργεια να εκτονώσει.

«Τον αγαπάμε πολύ, είναι φοβερός κι όλα αυτά, αλλά ίσως στον Channing να ταίριαζε περισσότερο το ράγκμπι. Ξέρετε, πώς να το πούμε, τα πονάει λίγο τα παιδιά μας» έλεγαν στη μητέρα του οι γονείς των συμπαικτών του Tatum στην προπόνηση του ποδοσφαίρου, κι η άκρατη ενεργητικότητα του γιου της μεταφράστηκε στο να ψηφίζεται ο πιο αθλητικός μαθητής της φουρνιάς του όταν αποφοίτησε απ’ το καθολικό λύκειο της Tampa το ’98. Με κορμί χτισμένο απ’ τα παιδικάτα του και προδιάθεση για σκανταλιές γραμμένη στο γονιδίωμά του, θα ήταν αμαρτία να μην προσφέρει τις φέτες του στο φιλοθεάμον κοινό, κι ήταν εκείνη την περίοδο περίπου που παράτησε την part time δουλειά του στις κατασκευές στεγών κι ανέβηκε στις πίστες των στριπτιτζάδικων.

Το ένα πράγμα έφερε το άλλο κι απ’ τις πίσω πόρτες της show biz, ο Tatum βρέθηκε στο clip του Ricky Martin για το «She Bangs» (αυτό γι’ αυτήν που she looks like a flower but she stings like a bee), κι από ‘κει πέρασε στο modeling για φίρμες όπως οι Armani, Dolce & Gabana, και Ambercrombie & Fitch, μέχρι ένα επεισόδιο του CSI: Miami να του ανοίξει το δρόμο για την κινούμενη εικόνα. Στο ρόλο του Tyler, του μικρού βάνδαλου με τα φτερωτά πόδια, που αρπάζει την ευκαιρία της ζωής του για να ανακαλύψει το εύρος του ταλέντου του στο street dancing, ο Tatum αποκάλυψε το εύρος του ταλέντου του να μαζεύει κοπελίτσες με τη σέσουλα στις αίθουσες και να μετατρέπει τις ηδονικές κραυγούλες ενθουσιασμού τους σε τσουβάλια από εισιτήρια.

Κόβοντας περίπου το δεκαπλάσιο του budget της, η ταινία έφτασε τα $115 εκατομμύρια στις διεθνείς εισπράξεις, και μαζί με το αστέρι του Tatum που εκτοξεύτηκε και καρφώθηκε ακριβώς στο κέντρο των αναστεναγμών του προεφηβικού θηλυκού ακροατηρίου, ξεγεννήθηκε ένα ολόκληρο κινηματογραφικό υποείδος, που είχε για κάποιο λόγο μετατρέψει τις μισές αίθουσες των multiplex σε αίθουσες χορού στο δεύτερο μισό της προηγούμενης δεκαετίας. Ηγετικό brand του χορευτικού εφηβικού δράματος, το Step Up / Στα Βήματα του Πάθους (2006) απέκτησε άλλα πέντε (!) sequels, ευτυχώς για τον ίδιο όμως, ο Channing Tatum έπαιρνε τον εαυτό του αρκετά στα σοβαρά για να αποχωρήσει μετά το Step Up 2: The Streets / Step Up 2: Το Επόμενο Βήμα (2008) .  Κυρίως για να ασχοληθεί με την παραγωγή του Fighting / Με Μια Γροθιά (2009), του low budget δράματος πυγμαχίας που θα αποτελούσε και την πρώτη αποκάλυψη ενός άλλου ταλέντου του, στις πολεμικές τέχνες, λίγο πριν το ευρύ του άνοιγμα στο πρώτο τεράστιο blockbuster της καριέρας του.

Στo G.I. Joe: The Rise of Cobra / Η Γέννηση της Κόμπρα (2009), ενσαρκώνοντας τον μνημειώδη ηγέτη της εκλεκτικής ομάδας ειδικά εκπαιδευμένων κομάντο που θα αναλάμβαναν να σώσουν την Αμερική (και τον Ελεύθερο Κόσμο κατ’ επέκταση) απ’ την απειλή της ναζιστικής οργάνωσης με τους απέθαντους στρατιώτες και τον σκοτεινό κασκετοφόρο ηγέτη, ο Channing Tatum ως Duke όχι απλώς θα ερχόταν σε επαφή με ένα εντελώς διαφορετικό ακροατήριο, αλλά θα έπρεπε να περάσει και τις εξετάσεις του ως leading man, σε ένα πιθανό franchise για το οποίο η Paramount, μεθυσμένη απ’ την επιτυχία των Transformers (και δεμένη απ’ τα συμβόλαια της Hasbro), βρέθηκε να επενδύει budget $175 εκατομμυρίων.

Οι αγέραστοι geeks που είχαν περάσει τα παιδικάτα τους παίζοντας με τα αρθρωτά στρατιωτάκια της παιχνιδεταιρείας, μετά βίας αγκάλιασαν την ταινία του Stephen Sommers αρκετά ώστε να βγάλει τα έξοδά της, κι ο Tatum είχε την καλή τύχη να δει τον χαρακτήρα του να σκοτώνεται στο δεύτερο επεισόδιο. Πράγμα που του έκατσε μια χαρά, μια και το τελευταίο πράγμα που θα χρειαζόταν στην ύστερη πορεία του, θα ήταν το βαρίδι των συμβολαίων και των υποχρεώσεων ενός μέτριου franchise με περιορισμένο fanbase. Στο μεσοδιάστημα των δυο ταινιών άλλωστε, ο Tatum είχε ήδη βρει τα ερμηνευτικά του πατήματα, και το μπούσουλα προς τα projects που θα τα αναδείκνυαν.

Το ανεκδιήγητο Dear John / Αγαπημένε μου Τζον (2010) απ’ το ομότιτλο βιβλίο του Nicholas Sparks, δεν βοήθησε τον Tatum μόνο να ξαναέρθει σε επαφή με το γυναικείο ακροατήριό του, αλλά όπως είχε δηλώσει, του έδωσε και την ευκαιρία να ξεζουμίσει τον δις υποψήφιο για Όσκαρ Σουηδό σκηνοθέτη Lasse Hallstrom για να γεμίσει τα κενά της ελλιπούς δραματικής του παιδείας. Κι ύστερα, με τα συντονισμένα χτυπήματα του κινηματογραφικού reboot του τηλεοπτικού 21 Jump Street (2012) και της δραματοποιημένης αυτοβιογραφίας του στο Magic Mike (2012) ο Tatum εδραιώθηκε για τα καλά ως ένας ηθοποιός που όχι απλώς ξέρει τις δυνατότητες του, αλλά ξέρει και πώς ακριβώς να τις μεταχειριστεί.

Κάπως έτσι, απέκτησε και ένα καρασουξεδιάρικο franchise που δεν φαίνεται να ξεθυμαίνει σύντομα (το 22 Jump Street τσάκισε ταμεία ξεπερνώντας ακόμη και την πρώτη ταινία σε άνοιγμα το περασμένο Σαββατοκύριακο), αλλά και ένα ολόδικό του pet project που φαίνεται να ‘χει πολύ ψωμί ακόμη να δώσει (το Magic Mike XXL θα βγάλει τον stripper του τίτλου περιοδεία, βασισμένο στις εμπειρίες του Tatum από δυο συνέδρια ανδρικού στριπτίζ που είχε επισκεφθεί τότε στην παλιά του καριέρα). Και στο μεταξύ, βέβαια, έχει να κλειδώσει το ντουμπλάζ στο animated Book of Life/Το Δέντρο της Ζωής, παραγωγής Guillermo del Toro και να ξεκινήσει το press tour του Ascending Jupiter παρέα με τη Mila Kunis και τα αδέρφια Wachowski, πριν προετοιμαστεί για την οσκαρική καμπάνια που αναμένεται ότι θα έχει το ανοιγμένο στις Κάννες Foxcatcher του Bennett Miller. Κι ύστερα βέβαια, θα φορέσει το πρώτο του κοστουμάκι υπερήρωα αναλαμβάνοντας το λανσάρισμα του Gambit τόσο στο ομότιτλο spin-off, όσο και στο επερχόμενο X-Men: Apocalypse.

Μέσα σ’ όλα αυτά, βέβαια, πρέπει να έχει και το νου του στην κόρη του. Γιατί, όπως είπαμε, ο Channing Tatum διανύει την πιο busy περίοδο της καριέρας του. Αν όχι της ζωής του.

Ιωσήφ Πρωϊμάκης

Share
Published by
Ιωσήφ Πρωϊμάκης