«Στην πραγματικότητα δεν επέλεξα εγώ την Ελλάδα. Η Ελλάδα με επέλεξε»: Δεν το λέει πρώτη φορά αυτό ο Blaine L. Reininger, ο οποίος συμμετέχει, μαζί με 30 ακόμη καλλιτέχνες, στην παραγωγή «A Greek Songbook», ένα “ελληνικό βιβλίο τραγουδιών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση”, που παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής. Όταν του πρότεινε ο συνθέτης Κορνήλιος Σελαμσής, που επιμελείται το project, να μελοποιήσει στίχους του δραματικού ποιήματος «Ελλάς» -το τελευταίο έργο που έγραψε ο Shelley, το 1821, πριν χαθεί λίγους μήνες αργότερα στα κύματα από ένα μπουρίνι-, ο Blaine απέκτησε ακόμη έναν συνδετικό κρίκο με την Ελλάδα. Η Επανάσταση του ’21 ήταν κάτι καινούργιο για αυτόν, αλλά είχε ήδη πίσω του τον ρόλο του «Αγαμέμνονα», στην παράσταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού, να τον συνδέει με την ιστορία μας.
Παράλληλα, στα χρόνια που πέρασαν, είναι πασίγνωστες οι συνεργασίες του, σε τελείως διαφορετικά πράγματα, ταινίες και συναυλίες, με τον αξέχαστο Νίκο Τριανταφυλλίδη, τον σκηνοθέτη που γνώρισε φοιτητή ακόμη στο Λονδίνο, το ’93 και συνδέθηκε με πολύχρονη, βαθιά φιλία -και άλλα τόσα έργα-, μαζί του. «Ήταν ο Νίκος που μου άνοιξε τις πόρτες στην Ελλάδα, μου πρότεινε πράγματα να κάνω εδώ. Όταν ήμουν στο Κολοράντο, ούτε στα πιο άγρια όνειρά μου δεν φανταζόμουν ότι θα ζούσα στην Ελλάδα. Και όταν πήρα την απόφαση να έρθω, ήταν μια εποχή που δεν είχα και τόσα πολλά πια να κάνω στο Βέλγιο (σ.σ. όπου έμενε τότε). Ήρθα λοιπόν, και ξεκίνησα μια νέα ζωή, γνώρισα πολύ κόσμο, σε κάθε είδος τέχνης», θυμάται. Και είχε όντως πολλά να κάνει στα είκοσι και βάλε χρόνια που μεσολάβησαν από τότε που πάτησε μόνιμα το πόδι του εδώ.
Συνθέτης, βιολιστής, περφόρμερ, ηθοποιός ή οτιδήποτε άλλο τυχόν θελήσει να είναι, ο πολυτάλαντος Αμερικανός περιφέρεται χρόνια σόλο στα μονοπάτια της δημιουργίας, αλλά κρατάει πάντα ένα μέρος της καρδιάς του για τους Tuxedomoon που σύνδεσαν το όνομά τους με την πρωτοπορία και γοήτευσαν, όσο λίγοι από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, τα ευρωπαϊκά ακροατήρια. Ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε στο Λονδίνο το νέο του προσωπικό διπλό άλμπουμ «Wounds and Blessings», με 28 νέα τραγούδια, που αναμένεται λίαν συντόμως και εδώ. Guests οι σύντροφοι από τους Tuxedomoon, Steven Brown, Luc van Lieshout και Paul Zahl, αλλά παρόντες με ξεχωριστούς “ρόλους” και οι “δικοί μας” Coti K και Τηλέμαχος Μούσας.
«Τα περίτεχνα και διανθισμένα έργα της ρομαντικής ποίησης του 19ου αιώνα δεν προσαρμόζονται πάντοτε εύκολα σε σύγχρονα τραγούδια, κι έτσι η μελοποίηση αποδείχτηκε μια πρόκληση. Πιστεύω πως το αποτέλεσμα καταφέρνει να εκφράσει το ουσιαστικό απελευθερωτικό μήνυμα του ποιήματος. Είναι επίσης ταιριαστό πως κι εγώ, όπως ο Shelley και ο Byron, είμαι ξένος, φιλέλληνας, εξωτικό φυτό που ρίζωσε στο έδαφος της Ελλάδας», αναφέρει σε σημείωμά του για το κομμάτι.
Κι όταν διαβάζεις μέρη από τους στίχους του, νιώθεις πραγματικά λες και γράφτηκαν σήμερα, καθώς οι ιστορίες κύκλους κάνει:
When Conscience lulls her sated snake,
And Tyrants sleep, let Freedom wake.
………………………………………………………
Life may change, but it may fly not;
Hope may vanish, but can die not;
Truth be veiled, but still it burneth;
Ή όπως επισημαίνει ο Blaine L. Reininger: «Πιστεύω πώς, όπως λέει και ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, ο Kim Stanley Robinson “Η ιστορία είναι μια σειρά από κύματα ανθρώπινων επιθέσεων ενάντια στην αθλιότητα”. Ίσως να χάσουμε μια μάχη για την ελευθερία, αλλά όπως και να έχει θα σηκωθούμε ξανά».
Ο δημιουργός θα ερμηνεύσει το τραγούδι live, στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής, το Σάββατο 20 Νοεμβρίου, ανάμεσα στους άλλους καλλιτέχνες που συμμετέχουν για τον ίδιο σκοπό εκείνη την βραδιά –μία από τις τρεις συνολικά. Στη σκηνή θα τον συνοδεύσουν έξι μουσικοί, οι Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα), Νίκος Μεταλλινός (κρουστά), Γωγώ Ξαγαρά (άρπα), Κατερίνα Κωνσταντούρου (πιάνο), Μίσλαβ Ρέζιτς (κιθάρα), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), σε ενορχήστρωση Απόστολου Κίτσου.
Τη δημιουργική ομάδα του A Greek Songbook συνθέτουν οι: Γιάννης Αγγελάκας, Κωνσταντίνος Βήτα, Σαβίνα Γιαννάτου / Χάρης Λαμπράκης, Φοίβος Δεληβοριάς, Σοφία Ζαφειρίου / Γεωργία Καρύδη, Φάνης Ζαχόπουλος, Nalyssa Green, Δημήτρης Καμαρωτός / Αμαλία Μουτούση, Παύλος Κατσιβέλης / MC Yinka, Απόστολος Κίτσος, Πέτρος Κλαμπάνης, Λόλεκ, Τζέιμς Ουάιλι / Γιάννης Διονυσίου, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Μιχάλης Παρασκάκης / Βασίλης Μαγουλιώτης, Παύλος Παυλίδης, Γιώργος Πούλιος / Ευριπίδης Λασκαρίδης, Μπλέιν Λ. Ρέινινγκερ, Φίλιππος Σακαγιάν, Μιχάλης Σιγανίδης / Θεανώ Μεταξά, Φώτης Σιώτας / Θοδωρής Γκόνης, Νικόλας Τζώρτζης / Αντονύ Ριβερά, Μάρθα Φριντζήλα / Βασίλης Μαντζούκης, Νικολέτα Χατζοπούλου. Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου. Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο chórεs και δεκαπενταμελές μουσικό σύνολο.