Τη μουσική πολλοί ελάτρεψαν, μαζί της πολλοί ασχολήθηκαν. Αλλά με πόσους τρόπους “αντέχει” κανείς να καταπιαστεί με το μαγικό αυτό σύστημα των ήχων; Ο Απόστολος Παπαποστόλου κατα πώς φαίνεται πάσχει από το γνωστό μικρόβιο και δεν λέει να το αφήσει: το 2008 έγινε με τους ViperVikings η νεότερη μπάντα που ανέβηκε στη σκηνή του Rockwave Festival και αφού ορκίστηκε Χημικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, έγινε δεκτός με υποτροφία στο Berklee College of Music. Και ενόσω γίνονταν όλα αυτά, ξέκλεψε λίγο χρόνο για να κάνει την παραγωγή στο τελευταίο album των ΜΠΛΕ με τίτλο “.20”, να επενδύσει μουσικά διαφημίσεις και να κάνει μαθήματα σε μουσική ακαδημία για τυφλούς. Και να αποσπάσει δεύτερη υποτροφία, μετακομίζοντας στο Los Angeles, όπου και πλέον μένει. Αν και μακριά, εμείς τον βρήκαμε, για να μας τα πει λίγο καλύτερα -γιατί με τόσες ασχολίες δεν τον προλαβαίνουμε.
Έχεις καταπιαστεί ποικιλοτρόπως με τη μουσική (ως μέλος μπάντας, τραγουδιστής, παραγωγός, συνθέτης μουσικής για διαφημιστικά σποτ, δάσκαλος). Εάν μπορούσες να ασχολήθεις μόνο με έναν από αυτούς τους τρόπους με τη μουσική ποιός θα ήταν και γιατί;
Κάθε τρόπος είναι εξαιρετικά δημιουργικός και ενδιαφέρων, έχοντας τις δικές του ιδιαιτερότητες. Ωστόσο, ως μέλος μπάντας βίωσα τις πιο δυνατές στιγμές, διότι ζεις την παραγωγική διαδικασία σε όλα της τα στάδια σαν έναν ολοκληρωμένο κύκλο. Είναι μια πολύ αυθεντική μουσική έκφραση, καθώς παράγεις μουσική την οποία τη ζεις και την αναπνέεις ατέλειωτες μέρες και ώρες. Σε αντίθεση με τη μοναχικότητα του συνθέτη ή του παραγωγού, είσαι μέλος μιας ομάδας και μοιράζεσαι τα πάντα – πράγμα το οποίο ενισχύει όλα τα συναισθήματα. Δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που το κοινό ήξερε όλα τα λόγια από το τραγούδι μας και κοιτιόμασταν έκπληκτοι επάνω στη σκηνή. Ως μέλος συγκροτήματος, είσαι παρών από τη σύλληψη της πρώτης ιδέας, μέχρι την πραγμάτωσή της στο στούντιο, τη συναυλία και την αντίδραση του κοινού.
Σε όλα τα μουσικά σου πρότζεκτ τα synthesizer φαίνεται να είναι σχεδόν πάντα στην πρώτη γραμμή. Είναι κάποια συνειδητή επιλογή και αγάπη για το συγκεκριμένο όργανο και υπάρχουν συγκεκριμένες επιρροές;
Η γενιά μας πρόλαβε τα ψηφιακά synthesizer (VST) στην αρχή τους. Έτσι, είχαμε πρόσβαση σε πληθώρα διαφορετικών οργάνων χωρίς το τεράστιο κόστος του να αγοράσεις ένα αναλογικό synthesizer. Πειραματίστηκα πάρα πολλές ώρες για το σωστό ήχο, ξεκινώντας από το πρώτο μου συγκρότημα (the ViperVikings). Έκτοτε κάθε διαφορετικό ηχόχρωμα που παράγεται από ένα synth το αντιμετωπίζω ως ένα άλλο όργανο της ορχήστρας, με τις δικές του ιδιομορφίες. Μπορώ με μεγάλη σιγουριά να πω ότι επηρεάστηκα από τους αγαπημένους μου Radiohead, NIN και Bjørk.
Πρόσφατα οι ΜΠΛΕ επανενώθηκαν και συμμετείχες στο album τους ως παραγωγός. Πώς ήταν η συνεργασία μαζί τους;
Οι ΜΠΛΕ επανενώθηκαν με την αρχική τους τραγουδίστρια Θεοδοσία Τσάτσου για το επειτειακό live των 20 χρόνων του συγκροτήματός τους, μαζί με την επίσημή τους τραγουδίστρια, τη Τζώρτζια. Στα πλαίσια της 20ετούς επετείου ηχογραφήθηκε και η τελευταία δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο “.20”, στην οποία επιμελήθηκα την παραγωγή, την ενορχήστρωση και την ηχογράφηση. Επίσης συμμετείχα ως ντράμμερ και κιθαρίστας καθώς και στα φωνητικά. Η συνεργασία ξεκίνησε με το single “Φίλα με στο Στόμα”, το οποίο άρεσε πολύ στους Μπλε και στη συνέχεια μου πρότειναν να συνεργαστούμε σε ολόκληρο το άλμπουμ. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία, δουλέψαμε μαζί από την επιλογή των τραγουδιών μέχρι και την τελική τους μίξη. Έχουν πολύ δυνατό όραμα για τη μουσική τους και εξαντλούν τα όρια της δημιουργικότητάς τους, πασχίζοντας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε μερικά τραγούδια μπορεί να δοκιμάσαμε και πέντε διαφορετικές εκτελέσεις μέχρι να καταλήξουμε. Έμαθα πολλά από την εμπειρία τους και είμαι ευγνώμων.
Αναμένονται δύο προσωπικές δισκογραφικές δουλειές, μία σε ελληνικό και μία σε αμερικάνικο έδαφος. Τι να περιμένουμε από αυτές;
Σε ελληνικό έδαφος ετοιμάζεται ένα LP άλμπουμ με δική μου μουσική. Πρόκειται για μια συνεργασία με τον τραγουδιστή Θωμά Βλιαγκόφτη και τον στιχουργό Κωνσταντίνο Νικολόπουλο, με ροκ ήχο και ελληνικό στίχο. Η ιδιαιτερότητα αυτού του εγχειρήματος είναι ότι λαμβάνει χώρα εξ αποστάσεως τον τελευταίο χρόνο, λόγω της διαμονής μου στην Αμερική. Ενώ εγώ έγραφα τη μουσική στη Βοστώνη, ο Θωμάς ηχογραφούσε τα φωνητικά στη Θεσσαλονίκη και όλοι μαζί με τον Κωνσταντίνο συνδιαμορφώναμε τους στίχους μέσω Skype. Το πρώτο single αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο, ενώ ολόκληρο το άλμπουμ στις αρχές Μαρτίου.
Σε αμερικανικό έδαφος συνεργάζομαι με τον παραγωγό Βασίλη Ζλατάνο υπό το όνομα Club Zothique. Το πρώτο μας EP, που θα κυκλοφορήσει σύντομα, χαρακτηρίζεται ηχητικά από τον ήχο του αναλογικού synthesizer Prophet, τη δική μου φωνή συχνά σε πολυφωνικές μελωδικές γραμμές αλλά και έντονη παρουσία εγχόρδων.
Υπάρχουν άλλα μουσικά projects στα άμεσα σχέδιά σου;
Ενώ η συνεργασία με τους Μπλε συνεχίζεται και ετοιμάζονται τα μελλοντικά singles, μαζεύω συνθέσεις μου για το πρώτο εντελώς προσωπικό άλμπουμ μου, με σκοπό να κυκλοφορήσει μες στο 2017.
http://apostolospapapostolou.com