Categories: ΒΙΒΛΙΟ

Νίκος Αργύρης: «Οι εκδότες που είχαν ήδη μια ψηφιακή παρουσία, βγήκαν ωφελημένοι αυτή την δύσκολη περίοδο».

Τις πρώτες ημέρες της καραντίνας μια από τις συχνές ατάκες που άκουγα από γνωστούς και φίλους ήταν «Ήρθε ο καιρός να διαβάσω και τα βιβλία που ήταν παρατημένα στη βιβλιοθήκη μου και δεν προλάβαινα να ανοίξω». Στις συζητήσεις λίγο αργότερα πολλοί ομολογούσαν ότι δεν τους ήταν τελικά τόσο εύκολο να συγκεντρωθούν στην ανάγνωση ενός βιβλίου· το στρες, ο φόβος και η ανασφάλεια καθώς και η επιτακτική ανάγκη για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πανδημία προκαλούσαν εύκολα διάσπαση προσοχής. Και αυτό το στάδιο ξεπεράστηκε, σιγά σιγά τα βρήκαμε με τον νέο πιο βραδύ ρυθμό της καθημερινότητας μας κι έτσι ξαναπιάσαμε όσα βιβλία είχαμε αφήσει αδιάβαστα στα ράφια. Όμως αγοράσαμε νέα; Αναζητήσαμε νέους τίτλους; Βρήκαμε διέξοδο σε online αγορές βιβλίων τώρα που τα βιβλία παραμένουν κλειστά; Ο εκδότης του Ίκαρου, κ. Νίκος Αργύρης απαντά στις ερωτήσεις της Popaganda

Έχει υπάρξει και σε ποιο βαθμό πτώση των πωλήσεων; Πώς κινείται η online αγορά βιβλίων; Η πτώση των πωλήσεων που παρατηρούμε είναι περίπου 50-70%, μιας και στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος όγκος των βιβλίων διακινείται από τα βιβλιοπωλεία. Οι πωλήσεις online παρουσιάζουν πολύ μεγάλη αύξηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η αύξηση αυτή να καλύψει τις χαμένες πωλήσεις. Ενδεικτικά, στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Ίκαρου οι παραγγελίες έχουν αυξηθεί κατά 100% ενώ οι πωλήσεις ebook τον Μάρτιο, σε συνδυασμό με μια εκπτωτική προσφορά που κάνουμε ήταν 2000% πάνω από τον Ιανουάριο. Ωστόσο, τα νούμερα στα ebook μπορεί να είναι παραπλανητικά, μιας και ξεκινάμε από εξαιρετικά χαμηλές πωλήσεις.

Τι γίνεται με τις εκδόσεις που προγραμματίζατε να κυκλοφορήσετε την άνοιξη; Για την ώρα, έχουμε «παγώσει» τις νέες κυκλοφορίες βιβλίων, όπως έχουν κάνει όλοι οι εκδότες στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Τα βιβλία που ήταν στα διάφορα στάδια παραγωγής, όπως η διόρθωση ή η σελιδοποίηση, προχωράνε κανονικά μιας και οι συνεργάτες μας συνεχίζουν να εργάζονται εξ’αποστάσεως. Όταν αρχίσουμε να έχουμε μια εικόνα για το πότε θα ανοίξουν και πάλι τα καταστήματα, και υπάρξει μια ομαλοποίηση, θα σχεδιάσουμε την τοποθέτηση των νέων τίτλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείχνει η παρούσα κατάσταση ότι θα διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα στο εκδοτικό τοπίο (περισσότερα e-books, audio books, online αγορές;).  Δεν γνωρίζω αν αυτή η νέα πραγματικότητα είναι εδώ για να μείνει, πάντως σίγουρα ώθησε πολύ κόσμο «απότομα» σε μια νέα πραγματικότητα. Όπως και στο Δημόσιο, μέσα σε 15-20 μέρες έγιναν πράγματα που περιμέναμε χρόνια, έτσι και πολλοί επαγγελματίες του βιβλίου αναγκάστηκαν να βρουν νέους τρόπους να δουλεύουν, ενώ οι πιο παραδοσιακοί αναγνώστες κατέφυγαν σε eshops και ηλεκτρονικές παραγγελίες προκειμένου να μπορούν να έχουν βιβλία στο σπίτι τους αυτές τις ημέρες. Είναι σίγουρο, ότι οι βιβλιοπώλες και εκδότες που είχαν ήδη μια ψηφιακή παρουσία, βγήκαν ωφελημένοι αυτή την δύσκολη περίοδο.

Τώρα που είναι όλοι «έγκλειστοι» έχετε παρατηρήσει αύξηση στα χειρόγραφα που λαμβάνετε; Αν όχι ακόμη, πιστεύετε ότι θα υπάρξει; Λαμβάναμε ήδη έναν αρκετά μεγάλο αριθμό χειρογράφων, και δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια ιδιαίτερη αύξηση. Αν κάποιος όντως καταπιάστηκε αυτές τις ημέρες με την συγγραφή, είναι πολύ πιθανό να δούμε μια αύξηση στα κείμενα που θα καταφθάνουν στα inbox των εκδοτών τους επόμενους μήνες, όταν οι ιδέες αυτές θα έχουν ωριμάσει. Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχει λίγο περισσότερος ελεύθερος χρόνος από μεριάς των εκδοτών για να διαβάσουν αυτά τα χειρόγραφα!

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου