Φίλε φιλόμουσε, μάλλον γνωρίζεις καλύτερα από εμένα πως η έμπνευση δεν είναι κάτι ανεξάντλητο καθώς και το γεγονός πως στη μουσική δεν υπάρχει παρθενογένεση. Αν λοιπόν έχεις αποδεχτεί τις δύο παραπάνω συνθήκες , παρακάτω θα βρεις 24 ελληνικά κομμάτια που προέκυψαν όταν ο εκάστοτε συνθέτης είχε κολλήσει επί ένα μήνα στα δύο πρώτα ακόρντα και ξάφνου άκουσε στο ραδιόφωνο μια επιτυχία δια χειρός Paul McCartney. Οφείλουμε να σε προειδοποίησουμε πως μόνο τα πέντε από αυτά ανήκουν στη Μπέσσυ Αργυράκη (editor’s note: Μπέθθυ εννοεί η συντάκτις), ενώ θα πέσεις πάνω σε πασίγνωστο κομμάτι του Sting ερμηνευμένο και ελαφρώς ρεμιξαρισμένο απο τον Σώτη Βολάνη.
Αν βρίσκεσαι σε ώρα εργασίας, στάξε λίγη ουϊσκάρα στον εσπρέσο και σκρόλαρε αβάδιστα…
Γνωστό ποπ συγκρότημα από τη Γερμανία κλέβει το ρυθμό από τουρκικό παραδοσιακό τραγούδι δημιουργώντας ένα κομμάτι για τον έμπιστο φίλο του τελευταίου Τσάρου της Ρωσίας. Όταν καταλήγει δε στα χέρια του Τέρη μιλάμε για το απόλυτο πολυπολιτισμικό combo.
Φωνάρα η Barbra αλλά και η απόλυτη Ελληνίδα σταρ δεν πάει πίσω.
Οι ανίδεοι ακούνε το φιλαράκι και οι ψαγμένοι αυτή την κατά λέξη μεταφρασμένη ερωτική προστακτική.
Συνεχίζουμε με Roxette και ένα τραγούδι αφιερωμένο σε κορίτσια με θράσος και πάθος.
O μπαμπάς σου φύλαγε τα ψιλά του για να τηλεφωνήσει στη μαμά σου από τον πλησιέστερο κερματοδέκτη και να της ζητήσει να το χορέψουν το βράδυ στην Αυτοκίνηση. Δε το ‘μαθες από μένα.
Διασκευή/ ύμνος αφού μετά από την επιτυχία της αυτή η Καιτούλα υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με τη Sony Music, χαριζόντάς μας μεγάλες έντεχνες επιτυχίες που δεν χορταίνουμε να ακούμε μέχρι σήμερα.
H Ελένη είναι τολμηρή, η Ελένη είναι αντισυμβατική, η Ελένη είναι γκρούβαλη και διασκευάζει Alpha Blondy.
Aν ήξερε πιστεύεις ο Γιάννης ο Τραβόλτας τη Μπέσσυ μας θα καταδεχόταν να χορέψει εκτέλεση των Bee Gees;
Ένας φόρος τιμής στην Ella Fitzgerald από την France Gall απογειώνεται σε μια παντόφλα που ταξιδεύει για τα Παλούκια Σαλαμίνας.
Στη Μπέσσυ δεν αρέσουν μόνο οι διασκευές, αλλά και τα πλεούμενα. Εδώ την απολαμβάνουμε σε μια θαλασσοδαρμένη εκδοχή του χορευτικού ντουέτο στο Dirty Dancing.
Να σημειωθεί πως έχει κυκλοφορήσει όχι ένα, όχι δύο, ούτε τρία κομμάτια αλλά ολόκληρο άλμπουμ με διασκευές.
Οφείλουμε όμως να της αναγνωρίσουμε πως δε φοβάται να μοιραστεί την επιτυχία, παρότι ο Πασχάλης προσπάθησε να την επισκιάσει με αυτό το φούξια ορθάνοιχτο πουκάμισο. Oh yes indeed.
Όταν ακόμη η κομμώτρια της Shakira την μισούσε ενώ εκείνη πάλευε να κάνει καριέρα τραγουδώντας στα Ισπανικά, η Νατάσα έσπαγε ήδη τα ελληνικά charts με εξαιρετική -για τα δεδομένα της εποχής- σαντρέ ανταύγεια.
Ναι, κλέβουμε την ξένη δισκογραφία από τα ’60s.
Η διεθνούς φήμης Βίκυ πατάει στην μελωδία του “Something’s Gotten Hold of My Heart” και δίνει μαθήματα casual love στο αντρικό κοινό με στίχους όπως «Μη σκέφτεσαι αγόρι μου τόσο κουτά/ Η αγάπη δεν είναι μόνο φιλιά καυτά/ Μη ζητάς, μη ρωτάς /Ο χρόνος θα σου δείξει αγόρι αν μ’ αγαπάς».
Μια νεοορθόδοξη, δυστοπική, άκρως προφητική διασκευή του “In the year 2525” με τον στίχο/ εμβληματικό απόφθεγμα «Και παντού τεμπελιά, τεμπελιά».
Ντυμένος σαν άλλος κύβος του Ρούμπικ, ο Θέμης Αδαμαντίδης άγγιξε για πάντα τις καρδιές μας και ας μην έκανε διεθνή καριέρα σαν τον Γεώργιο Κυριάκο Παναγιώτου.
Μετά την Roberta Flack, τον Frank Sinatra αλλά πριν τους Τhe Fugees το ερμήνευσε η εκπρόσωπος της blues σκηνής στην Ελλάδα. Killing us softly Αλέκα.
Ο Σώτης διορθώνει τους φλάτ ήχους του Sting αλλά τον τιμά διατηρώντας στίχους από το πρωτότυπο “Englishman in New York” και τραγουδώντας σε άπταιστα αγγλικά σε ένα κομμάτι από άλλη διάσταση.
Τι και αν διασκεύασε Anita Ward, τι και αν έριξε πάνω της κάτι ανάλαφρο, επιτυχία δε λες μια φορά πως έκανε.
Mια Ιταλίδα στην Αθήνα τραγουδά τη δεκαετία του ’70 Andrea True με την πιο γλυκιά προφορά.
Ob-La-Di, Ob-La-Da, Ω – Θε – έ -μου, αυτό είναι Beatles.
Ο Νεκτάριος Σφυράκης δανείζεται τη μουσική από τη γειτονική Ιταλία και το “Laura non c’è” και κάνει τρελό σουξέ στα παιδικά πάρτι των 90’s.
Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini γιατί μόνο τέσσερις μήνες έμειναν για το καλοκαίρι κορίτσια!