ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Wet Leg αναστατώνουν το βρετανικό Indie Rock

Όπως είχε γράψει πριν από 30 ολόκληρα χρόνια ο μουσικοκριτικός Joe Levy για τους Pavement, έτσι και οι Wet Leg σήμερα, είναι μία μπάντα που μοιάζει να ξεπήδησε «από το πουθενά» και από παντού την ίδια στιγμή, προσφέροντας την πολυπόθητη αναζωογόνηση του εναλλακτικού ροκ ήχου. Μέσα σε τρία περίπου χρόνια έχουν καταφέρει να κάνουν τον πλανήτη να μιλάει για εκείνες και τους λάτρεις του indie rock, πεπεισμένους πως το μέλλον τους ανήκει. Πρόκειται για το γυναικείο γκρουπ που ανέβηκε τόσο γρήγορα και απροσδόκητα, όσο κανένα άλλο στην πρόσφατη ιστορία της ποπ κουλτούρας.

Ύστερα από την κυκλοφορία του σαρωτικού ντεμπούτου άλμπουμ τους, “Wet Leg”, τον Απρίλιο του 2022, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον τύπο και τον καλλιτεχνικό χώρο, η Rhian Teasdale (φωνή, rhythm guitar) και η Hester Chambers (κιθάρα, φωνητικά) είναι υποψήφιες σε 5 κατηγορίες για τα Grammy Awards 2023: Best New Artist, Best Alternative Music Performance, Best Alternative Music Album, Best Remixed Recording και Best Engineered Album, Non-Classical. Μπορεί οι ίδιες μέχρι πρόσφατα να μην ήξεραν σχεδόν τίποτα για τον θεσμό, όμως τώρα όλα δείχνουν πως ετοιμάζονται να τον σαρώσουν. Παράλληλα, διεκδικούν 4 ακόμη βραβεία στα Brit Awards.

Το indie rock δίδυμο δημιουργήθηκε το 2019 και ο κύριος όγκος των κομματιών τους γράφτηκε την περίοδο του lockdown, η οποία τις ενέπνευσε να δώσουν ζωή σε μερικούς σύγχρονους «ύμνους» που αντήχησαν αμέσως σε μια άτυχη γενιά που μαστίζεται από την ανεργία, τις απολύσεις που σχετίζονται με την πανδημία, τη μοναξιά, την ψυχολογική κατάρρευση και μια σειρά από επικίνδυνες μεταδοτικές ασθένειες. 

Η Teasdale θυμάται ότι, κατά τη διάρκεια της συγγραφικής διαδικασίας, καθώς έβλεπε φίλους της να ξεκινούν φιλόδοξες σταδιοδρομίες και να συνάπτουν αφοσιωμένες σχέσεις: «ήθελα να βρω αυτό που υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνω στη ζωή μου». Έχοντας δουλέψει στο παρελθόν ως σόλο τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, ακόμη και ως βοηθός γκαρνταρόμπας, συνειδητοποίησε πως οι Wet Leg είναι αυτό που νοηματοδοτεί τη ζωή της.

Το μουσικό στυλ των Wet Leg έχει διαμορφωθεί μέσα από διάφορα ηχητικά πεδία. Η πρόσφατη βρετανική αναβίωση του post-punk, με μπάντες όπως οι Dry Cleaning και οι Shopping, που με τη σειρά τους βασίζονται στους ήχους αυθεντικών post-punk συγκροτημάτων όπως οι Kleenex, οι Au Pairs και οι Delta 5, αποτελεί βασική επιρροή τους. Το Garage των 70s και η αναβίωσή του τρυπώνει επίσης στις συνθέσεις τους, που στον πυρήνα τους έχουν τη γυναικεία ενδυνάμωση αλλά και τη νεανική ανεμελιά που αγαπά την αταξία και τις απερίσκεπτες πράξεις – από το σεξ μέχρι τα εκτροχιασμένα μεθύσια.

Το indie duo δεν χρησιμοποιεί αυτούς τους ήχους επιτηδευμένα για να απομακρυνθεί από τη σφαίρα του mainstream, ούτε έρχεται να πάει κόντρα στο παραδοσιακό ροκ εν ρολ. Αντιθέτως, επιλέγει μια σειρά εκλεκτών, κλασικών επιρροών, καταφέρνοντας να εδραιώσει μέσα από αυτές τη θέση του στην ποπ κουλτούρα του σήμερα. Είναι ένα συγκρότημα που, όπως οι The Strokes, καταλαβαίνει ακριβώς ποια είναι η θέση του στον κόσμο του ροκ εν ρολ, και εκτελεί αυτόν τον ρόλο με έναν φρέσκο, παιχνιδιάρικο και χιουμοριστικό τρόπο, ο οποίος τους επιτρέπει να τσαλακωθούν και τελικά να κατακτήσουν το ζωηρό ενδιαφέρον του κοινού, που αναζητά όσο τίποτα άλλο τον αυθορμητισμό. 

Με αυτά τα συστατικά, κατάφεραν μέσα σε έναν χρόνο από την κυκλοφορία του πρώτου τους catchy single,”Chaise Longue”, τον Ιούνιο του 2021, να φτάσουν το ομώνυμο άλμπουμ τους στο Νο. 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Άκουσαν περίπου 200.000 θαυμαστές να φωνάζουν τους στίχους τους στο Glastonbury, φιγουράρουν ανάμεσα στα πρώτα ονόματα των φεστιβαλικών line up, αλλά και στη λίστα του Spotify “The Best Bands In The Universe”, ενώ έχουν δεχτεί επαίνους από τους θεούς της ροκ, Iggy Pop και Dave Grohl.

Αξιομνημόνευτη στιγμή τους, έγινε η εμφάνισή τους στο θρυλικό Madison Square Garden με headliner την σταρ της art-pop, Florence + the Machine, όπου η frontwoman Teasdale, καθοδήγησε ένα sold-out πλήθος 10.000 ατόμων να ουρλιάξει όσο πιο δυνατά μπορούσε. Σε μία ταλαιπωρημένη από την πανδημία μουσική βιομηχανία, οι Wet Leg κατάφεραν να αναδειχθούν με την αυθεντικότητά τους και τη φρέσκια ματιά που διαπερνά τις δημιουργίες τους. 

Τον τελευταίο χρόνο βρίσκονται σε περιοδία για μήνες, και έρχονται σε επαφή με ένα νέο πλήθος σε κάθε πόλη. Μπορεί τώρα οι μπαταρίες τους να είναι γεμάτες και η πυξίδα τους στραμμένη στο μέλλον, όμως οι δύο γυναίκες χρειάστηκε το περασμένο φθινόπωρο να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να φροντίσουν τις εαυτές τους.

Αφού ακύρωσαν μερικά live τον Σεπτέμβριο, μίλησαν ανοιχτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το διάλειμμα που αποφάσισαν να κάνουν ώστε να αντιμετωπίσουν διάφορα ζητήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. «Είμαστε όλοι άνθρωποι και μερικές φορές αυτό που βιώνουμε είναι πάρα πολύ έντονο», εξήγησε η Teasdale σε συνέντευξή τους στους Times. «Είναι σημαντικό να αφουγκράζεσαι τον εαυτό σου και αυτό είναι δύσκολο να συμβεί όταν είσαι τόσο απασχολημένος και όλοι είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι μαζί σου».

6 facts για τις Wet Leg που πιθανώς δεν ήξερες

  1. Γνωρίστηκαν στο κολέγιο

Αφού συναντήθηκαν στο Platform One College of Music, η φιλία της Teasdale και της Chambers άρχισε να χτίζεται καθώς και οι δυο τους σπούδαζαν για να αποκτήσουν το Εθνικό Δίπλωμα BTEC στη Μουσική Πρακτική. Τα κορίτσια αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα ενώ βρίσκονταν στο End of the Road Festival. Εκεί, τα όνειρα και οι στόχοι τους διασταυρώθηκαν και πυροδότησαν την αρχική δημιουργία των Wet Leg.

  1. Το όνομα “Wet Leg” προέρχεται από ένα παλιό ρητό

Με καταγωγή από το Isle of Wight, ο όρος «βρεγμένο πόδι» προέρχεται από τους ηπειρώτες που ταξίδευαν στο νησί και έβρεχαν τα πόδια τους για να τα ανακουφίσουν από την ορθοστασία και το πολύ περπάτημα.

  1. Έχουν φιγουράρει ξανά στο παρελθόν στα charts

Οι Wet Leg έχουν ήδη σημειώσει πολλές επιτυχίες στα charts στη σύντομη καριέρα τους. Το “Chaise Longue” έφτασε στο Νο. 21 του Billboard Rock & Alternative Airplay chart, ενώ το ομώνυμο άλμπουμ έφτασε στην κορυφή τόσο των charts του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της Αυστραλίας και άγγιξε το Νο. 14 του Billboard 200.

  1. Έχουν ήδη κερδίσει βραβεία

Είτε επιστρέψουν στο σπίτι με κάποιο/α βραβείο/α από τα Grammys, είτε όχι, οι Wet Leg έχουν ήδη σημειώσει δύο νίκες στα Liberia Awards και μία στα AIM Independent Music Awards, ενώ είχαν προκριθεί για το βραβείο Mercury 2022.

  1. Θα περιοδεύσουν με τον Harry Styles το 2023

Το 2023 είναι συναρπαστικό για το δίδυμο. Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, θα βρεθούν στο πλευρό του pop star, Harry Styles, για μερικές συναυλίες στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, στο πλαίσιο του παγκόσμιου tour του. Ο Styles, ο οποίος είναι μεγάλος θαυμαστής τους, είχε κάνει στο παρελθόν ακόμη και cover στο κομμάτι τους “Wet Dream” για το Live Lounge του BBC Radio.

  1. Στις playlists του Barack Obama, γράφει Wet Leg. Καλά διαβάσατε.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσίευσε την καλοκαιρινή του playlist με παλιά αγαπημένα, αλλά και καινούρια κομμάτια, αποδεικνύοντας πως είναι «μέσα σ’ όλα». Η Rosalia, η Beyonce, ο Harry Styles αλλά και οι Wet Leg, ήταν ανάμεσα στις επιλογές του.

Λουίζα Σολομών-Πάντα