ΜΟΥΣΙΚΗ

Το απόκοσμο ταξίδι της μυστικιστικής ιεροτελεστίας των Heilung

«Για να συνδεθείς με αυτό που ήταν πριν, πρέπει να αποσυνδεθείς από αυτό που είναι τώρα», έχει πει ο Δανός παραγωγός Christopher Juul, που μαζί με τον Γερμανό τραγουδιστή Kai Uwe Faust και τη Νορβηγίδα τραγουδίστρια Maria Franz αποτελούν τον πυρήνα των Heilung. Της κολεκτίβας της πειραματικής pagan folk από τον Σκανδιναβικό Βορρά.

Αν δεν τους αναγνωρίζεις μόνο από το όνομά τους, να σου πω ότι έχεις σίγουρα ακούσει τη μουσική τους, αφού έχουν ντύσει μουσικά θρυλικές τηλεοπτικές παραγωγές, όπως οι σειρές Vikings και Game of Thrones, αλλά και επιτυχημένα video games (Conqueror’s Blade VII: Wolves of Ragnarök και Senua’s Saga: Hellblade II από την blockbuster ταινία του Robert Eggers The Northman).

Οι Heilung δεν δίνουν απλώς συναυλίες. Πραγματοποιούν ένα τελετουργικό, μία ιεροτελεστία. Αναφερόμενοι στις ζωντανές τους εμφανίσεις ως “τελετές”, υπογραμμίζουν όχι μόνο τη μοναδικότητα των παραστάσεών τους σε σύγκριση με μια τυπική συναυλία, αλλά και την ειλικρίνεια και το πνευματικό βάθος με τα οποία αναπαριστούν και ερμηνεύουν τις σκανδιναβικές παγανιστικές παραδόσεις.

Για τους ίδιους, όλοι οι άνθρωποι, όλοι οι οργανισμοί, είναι μέρος μιας ψυχοπνευματικής ενότητας και υποστηρίζουν ότι στην αρχή της κάθε τελετής, της κάθε παράστασής τους, εκείνο που δηλώνεται είναι ότι όλοι προερχόμαστε από το ίδιο ον, είμαστε ακτίνες της ίδιας πηγής φωτός.

Το όνομά τους σημαίνει «θεραπεία» στα γερμανικά και αντανακλά την πρόθεσή τους να προσφέρουν στο κοινό μια θεραπευτική και εμβυθιστική εμπειρία.

Όπως περιγράφουν, «ο ακροατής πρέπει να μείνει ήρεμος και σε χαλαρή κατάσταση, μετά από ένα μαγικό μουσικό ταξίδι που κατά καιρούς είναι ταραχώδες». 

Αυτή η εμπειρία είναι μεταμορφωτική. Με έναν στρατό πολεμιστών, με ρυθμούς από οστά, κρανία, όπλα και αντικείμενα γνωστά από την Εποχή του Σιδήρου, με fire dancing, πολεμικούς χορούς, ασπιδιοφόρες κόρες, φωτιές, ψαλμωδίες και απόκοσμους ήχους, οδηγούν το κοινό σε μια κατάσταση έκστασης. 

 

Τα περίτεχνα κοστούμια που φορούν επί σκηνής, τα οποία βασίζονται κυρίως σε πνευματιστικές παραδόσεις των ευρασιατικών λαών που κατοικούσαν γύρω από το βόρειο πόλο, ή που άλλες φορές είναι ιστορικά πιστές αντιγραφές της σκανδιναβικής ενδυμασίας της Εποχής του Χαλκού, σκίζονται από τα μέλη του συγκροτήματος κατά τη διάρκεια του live.

 

Μπορεί να ακούγεται γραφικό σε κάποιους, όσοι όμως έχουν παρακολουθήσει παράστασή τους, έχουν καταλάβει ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα σόου εντυπωσιασμού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που διαρκώς τα τελευταία δέκα χρόνια κερδίζουν νέους οπαδούς. Όλες οι παραστάσεις είναι εξαιρετικά περίτεχνες και επιμελημένες με κάθε λεπτομέρεια και σε αυτές συμμετέχουν δεκάδες καλλιτέχνες.

Η μουσική τους βασίζεται σε αρχαία κείμενα και ρουνικές επιγραφές των βόρειων φύλων και λαών, των Γερμανών και των Βίκινγκ από την εποχή του σιδήρου, με τη χρήση διαφορετικών γλωσσών (λατινικών, γερμανικών, κελτικών, γοτθικών, πρώιμων γερμανικών διαλέκτων και άλλων). Οι ίδιοι την περιγράφουν ως «amplified History». Δηλαδή ως «ενισχυμένη ιστορία από τη βόρεια Ευρώπη του πρώιμου Μεσαίωνα».

Οι Heilung στις παραστάσεις τους παρουσιάζουν υλικό και από τα τρία άλμπουμ τους: Ofnir (2015), Futha (2019) και Drif (2022). Ωστόσο, κάθε κομμάτι λειτουργεί περισσότερο ως «σκηνή» μιας μουσικοθεατρικής παραγωγής, παρά ως ένα αυτόνομο τραγούδι. Θα το διαπιστώσουμε άλλωστε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού. Μέχρι τότε, παίρνουμε μία γεύση από τις ιδιαίτερες “τελετές” τους, μέσα από τις φωτογραφίες που αποκαλύπτουν το καθηλωτικό σκηνικό τους. 

Σημεία Προπώλησης: Ηλεκτρονικά: more.com και Public online. Τηλεφωνικά: 211 7700 000. Φυσικά καταστήματα: more spots, Nova, Public, Ευριπίδης, Viva Spot Τεχνόπολης.
POPAGANDA