ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο απίθανος Janus Rasmussen των KIASMOS στο πρώτο μεγάλο live dj set της χρονιάς

Τα χαρούμενα καρδιοχτύπια στις μελαγχολικές καρδιές χτυπούν ήδη δυνατά. Σε αυτή την χώρα, που ξέρει πως να αντιμετωπίζει (και να αξιώνει) τα ονειρικά ηλεκτρονικά άγια δισκοπότηρα, οι Kiasmos είναι κάτι σαν βασιλικό ντουέτο σε ένα διάστημα γεμάτο από ζευγαρωμένα αστέρια. Έτσι η πρώτη εμφάνιση του Janus Rasmussen το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στο ARCH Club, σε μια πόλη που επιτέλους φλερτάρει με χειμωνιάτικες εικόνες  και θερμοκρασίες, είναι το ξεκάθαρο μουσικό γεγονός της νέας χρονιάς – ποιος δεν θέλει να «ζεσταθεί» κάτω από ισλανδικούς ηλεκτρονικούς ήλιους και να χορέψει σε ονειρικά μπιμπλικοειδή ηλιοτρόπια;

Ο παραγωγός, συνθέτης, μουσικός και μηχανικός μίξης Janus Rasmussen βεβαίως, δεν είναι Ισλανδός, αν σκαλίσεις το βιογραφικό του θα δεις πως η καταγωγή του είναι από τα «δανέζικα» νησιά Φερόες, ναι, αυτά τα δεκαοχτώ στον αριθμό ηφαιστιογενή νησιά που ξεκουράζονται στην αγκαλιά του Βόρειου Ατλαντικού και γεμίζουν τα Instagram και TiktTok του πλανήτη με αλλόκοτες εικόνες. Αλλά τα διάσημα κυρίως για τα πρόβατα τους και τις εξωπραγματικές γκρεμίλες τους νησιά, είναι μια ανάσα από την Ισλανδία και την υπέροχη ηλεκτρονική σκηνή του Ρέικιαβικ οπότε όλα φαίνονταν (και ήταν) μονόδρομος.

Αν θελήσεις ντε και καλά να ξεδιαλύνεις το ηχοτρόπιο του μαγικού αυτού μυαλού μπορείς να κατανοήσεις αρχικά πως όλο αυτό που ακούς δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια απόσταξη των πολλαπλών και διάφορων συνεργασιών του μέχρι σήμερα. Από τους pop quartet Bloodgroup στην πρώτη του περίοδο ως την τελευταία του στο Wirbel Ep με τον Ισλανδό- φυσικά- David Bergmüller, μετρ των μπαρόκ εγχόρδων, ένα μόνο μπορούμε να νοιώθουμε καθαρά, πόσο γεμάτα, πληρέστατα και εύστοχα ξέρει να ακούει τους άλλους, πόσο ανάλαφρα και ολοκληρωμένα κολυμπά σε ένα ωκεανό συναισθημάτων που γνωρίζει πως είναι να μοιράζεσαι.

Το ντεμπούτο άλμπουμ του με τίτλο Vin, μια ωριαία περιπλάνηση στα «παγωμένα» τοπία του minimal experimental techno προτάθηκε για το Music Council Prize και του πρόσφερε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στην παγκόσμια μουσική παλέτα που ευθύνεται για μερικές από τις ωραιότερες «σκοτεινές» παρουσίες της. Το Blóð  που ακολούθησε έπραξε (και εισέπραξε) τα ίδια. Αν ακούσεις με την καρδιά περισσότερο όμως, μπορεί και να νοιώσεις πως η πιο προσωπική του παρουσία βρίσκεται κρυμμένη μέσα στα τρία κομμάτια του ep Slóð (2022), μια αισθαντική προσωπική αφιέρωση στα βράχια της καταγωγής του. Οι τίτλοι των τριών κομματιών στο “Slóð” αναφέρονται στα παιδικά χρόνια του Rasmussen – τα “Ærð,” “Hegn,” και “Slóð” σημαίνουν αντίστοιχα ‘φλέβα,’ ‘φράχτης,’ και ‘μονοπάτι’ στη γλώσσα των νησιών Φερόε. Τα τρία ονόματα, μαζί με την εικόνα του εξωφύλλου του άλμπουμ, και τη νέα μουσική γλώσσα που «καθιερώνει», θυμίζουν κάποια γραμμικότητα, σαν να αναφέρεται στην πορεία που τον έφερε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Οι βόλτες του πάνω σε μελωδίες που έστησαν τα συνθεσάιζερ Juno 60 και Jupiter 4 αλλά και τα κρουστά όλων των ειδών που μπορείς (ή δεν μπορείς) να φανταστείς, έδωσαν απαλά και αρμονικά ένα νέο τόνο στο μονίμως γεμάτο νέους χρωματισμούς διαγαλαξιακό ταξίδι του.  “Αυτό το ep μου άνοιξε έναν νέο κόσμο,” λέει ο παραγωγός. Και σε μας θα συμπλήρωνα!

Η πιο «βροντερή» παρουσία του βεβαίως παραμένει η «εργασία» του δίπλα στον Ólafur Arnalds ως το μισό των Kiasmos- η παγκόσμια κριτική υποκλίθηκε από την αρχή στους βορειαοτλαντικούς ήχους τους και τα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου άνοιξαν αμέσως τις πόρτες τους για να υποδεχτούν τον «ευλογημένο» ήχο τους. Μνημειώδες παραμένει το ντεμπούτο άλμπουμ τους του 2014 (πέντε χρόνια μετά την πρώτη τους γνωριμία) που φέρει ταπεινά το όνομα τους όπως και η συλλογή με ρεμίξ από διάφορους καλλιτέχνες πάνω στο υλικό του που ακολούθησε την επόμενη χρονιά. Το ep Swept με νέο υλικό και ακόμη πρόσθετα ρεμίξ στα «κύματα» του πρώτου άλμπουμ απλά επιβεβαίωσε την μανία που επικρατούσε εκείνη την εποχή για την πρώτη φορά του ντουέτου.   

Στο μοναδικό nordic techno set που θα θυμόμαστε σίγουρα για καιρό ο Janus δεν θα είναι μόνος. Θα έχει προηγηθεί ένα lineup ικανό να ζεστάνει και την πιο παγωμένη καρδιά. Η ανερχόμενη dj & παραγωγός από τη Ζυρίχη και αγαπημένη του Ιμπιζικού Club Chinois Natascha Polke (live) και ο αγαπημένος παραγωγός του ελληνικού κοινού Fading Soul (live)  θα «ανοίξουν» την πόρτα στο διάστημα και θα υποδεχτούν ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του. Ο εκρηκτικός dj JAY JAY θα κλείσει τη βραδιά με τον πιο ιδανικό dreamy τρόπο.

O Janus Rasmussen και η ηλεκτρονική μουσική παρέα του definitely revisited θα εμφανιστούν στις 3 Φεβρουαρίου 2024 στο ARCH Club.
H προπώληση ξεκίνησε στο more.com
Δημήτρης Πάντσος

Share
Published by
Δημήτρης Πάντσος