ΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Stephin Merritt των Magnetic Fields θα ήθελε να κάνει live όπως οι ABBA

Young and Insane, The Book of Love, είναι τα δύο τραγούδια των Magnetic Fields που έχουν στιγματίσει την εφηβική μου ηλικία, όσο λίγα άλλα! Οι Magnetic Fields ήταν μουσικοί πρωτοπόροι χωρίς να το επιδιώκουν και η φωνή του Stephin Merritt είχε μεγάλο μερίδιο σε αυτή την επιτυχία. Εδώ και τρεις δεκαετίες το συγκρότημα παραμένει μια σταθερή μουσική αναφορά, με πολλούς καλλιτέχνες να προσπαθούν να αντιγράψουν τους σαρδόνιους στίχους τους και τις συναισθηματικά μοναδικές ενορχηστρώσεις τους.

Λίγο πριν το live τους απόψε στην Αθήνα στο FLOYD, μιλήσαμε με τον τραγουδιστή της μπάντας.

Οι Magnetic Fields είναι γνωστοί για την εξερεύνηση διάφορων μουσικών στιλ. Πώς προσεγγίζετε τη μίξη ειδών και τι σας εμπνέει στο να πειραματίζεστε με διαφορετικούς ήχους; Βοηθάει το γεγονός ότι δεν έχουμε ένα συγκεκριμένο ρυθμό. Το είδος που τραγουδάμε φαίνεται στο μπάσο και τα τύμπανα. Συχνά μάλιστα, δεν χρησιμοποιούμε κανένα από τα δύο. Και σχεδόν ποτέ σε δύο τραγούδια στη σειρά. Μου αρέσει να συλλέγω διάφορα μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο και να μαθαίνω να παράγω καινούργιους ήχους από αυτά και όχι απαραίτητα αυτούς για τους οποίους θεωρητικά προορίζονται.

Το άλμπουμ σας 69 Love Songs θεωρείται ένα αριστούργημα. Τι πιστεύετε ότι δίνει αυτόν τον αιώνιο και εμβληματικό χαρακτήρα σε αυτό τον δίσκο που φαίνεται να μη γερνά; Το κλειδί του να γερνάς καλά είναι να αποφεύγεις να ακούγεσαι καινούργιος. Κανένα από τα μουσικά trend των 90s δεν ακούγεται σε αυτό το άλμπουμ εκτός από το pitch correction το οποίο και  χρησιμοποιήσαμε μόνο ως εφέ στο τσέλο.

Στιχουργικά, τα τραγούδια σας είναι γεμάτα χιούμορ και πνεύμα. Πώς επιτυγχάνετε μια ισορροπία μεταξύ του αστείου και της συναισθηματικότητας στη δημιουργία τραγουδιών; Νομίζω ότι αυτό το έμαθα επειδή μεγάλωσα με Dylan, αλλά ακολουθώ τον ρυθμό όπου με οδηγεί, είτε είναι ανόητο είτε τρομακτικό ή και τα δύο. Δεν κάνω πραγματικά αστεία. Δεν προσπαθώ να είμαι αστείος. Η παράλογη φύση της ίδιας της ζωής μπορεί να ερμηνευθεί από πολλές οπτικές γωνίες, και μερικές από αυτές είναι αστείες.

Αν ξαναγράφατε το The Book of Love σήμερα, με τι θα ήταν γεμάτο; Δε θα άλλαζα τίποτα. Είναι ένα αρκετά περίεργο τραγούδι με μία λούπα που επαναλαμβάνεται, περιγράφοντας ακριβώς τον έρωτα, τη μουσική και τον εαυτό του ως κάτι υπερβατικό και πραγματικά βλακώδη. 

Είστε επιδραστική μπάντα για πολλούς νεότερους καλλιτέχνες. Πώς αντιλαμβάνεστε την εξέλιξη της indie μουσικής και πώς σχετίζεστε με την τρέχουσα μουσική σκηνή; Δεν ταυτίζω το μουσικό μου είδος με το “indie” και δεν γνωρίζω κανέναν που το κάνει. Όταν οι άνθρωποι ρωτούν ποιο είδος μουσικής κάνω, λέω, όλα τα είδη pop εκτός από metal και rap. Δεν είμαι κατά του metal και του rap, απλά  δεν με ενδιαφέρει να μάθω την τεχνική της φωνητικής για αυτά τα είδη.

Πολλά από τα τραγούδια σας ασχολούνται με θέματα αγάπης και σχέσεων. Πόσο προσωπικά ή φαντασιωσικά είναι αυτά τα τραγούδια και πώς νιώθετε για το γεγονός ότι έχουν αποτελέσει το soundtrack της ζωής πολλών ανθρώπων; Εκτός από το 50 Song Memoir, που είναι αληθινό και κυρίως αυτοβιογραφικό, σχεδόν όλοι οι στίχοι μου είναι αρκετά αόριστοι ώστε να μπορούν να σχετιστούν εξίσου με τη ζωή μου ή τη δική σας. Θα μπορούσα να τραγουδήσω για αυτό που με κάνει ξεχωριστό, όπως η παιδική μου επιληψία και ο Θιβετιανός βουδισμός της μητέρας μου· ή μπορώ απλά α τραγουδήσω για αυτά που έχω κοινά με κάποιον άλλο.

Η περιοδεία είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής ενός μουσικού. Ποια είναι η πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της και πώς η πτυχή του live επηρεάζει τη δημιουργική σας διαδικασία; Παίρνω ικανοποίηση γράφοντας τραγούδια και κάνοντας ηχογραφήσεις. Η περιοδεία δεν έχει καμία σχέση με το κομμάτι της τέχνης, είναι απλά ο λιγότερο αναποτελεσματικός τρόπος για να πουλήσεις μπλουζάκια. Οι ABBA έχουν τη σωστή ιδέα με τα live που έκαναν με τα ολογράμματα, και αν μπορούσα να το κάνω αυτό, δε θα έμπαινα ποτέ ξανά σε ένα van για να κάνω tour.

 Η μουσική βιομηχανία έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές με την πάροδο των χρόνων. Πώς έχουν επηρεάσει αυτές οι αλλαγές τους Magnetic Fields; Μια πολύ θετική εξέλιξη είναι ότι οι άνθρωποι ξαναακούν πλέον μικρά τραγούδια. Όταν κυκλοφορήσαμε τα Quickies, εξεπλάγην ευχάριστα που κανένας δεν το θεώρησε αστείο album. Πριν από πέντε χρόνια, θα θεωρούνταν τρελό.

Ως μπάντα, έχετε αποσπάσει διεθνή αναγνώριση. Ποια πιστεύετε ότι είναι η παγκόσμια γοητεία των Magnetic Fields; Η μελωδία είναι μια εξαιρετική γέφυρα μεταξύ των πολιτισμών, με τρόπο που ποτέ οι λέξεις δεν θα μπορούσαν να είναι. Πάντα γράφω τους στίχους και τη μουσική ταυτόχρονα, δίνοντας τους ίση βαρύτητα. Ωστόσο, μόλις φύγουμε από τις ΗΠΑ, οι λέξεις γίνονται πολύ λιγότερο σημαντικές, και αυτό που έχει σημασία είναι ο αόρατος αρμονικός κόσμος που μας περιβάλλει και διαποτίζει όλους.

Magnetic Fields live in Athens
22/11 – FLOYD Πειραιώς 117
Tickets: www.viva.gr/tickets/music/the-magnetic-fields/
Γιάννης Τσιούλης

Share
Published by
Γιάννης Τσιούλης