ΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Οι De Ambassade θίγουν σύγχρονα ζητήματα πνιγμένα σε vintage ήχους

Με έδρα το Άμστερνταμ της Ολλανδίας, οι De Ambassade έχουν αναδειχθεί σε ένα ένα cold wave σχήμα με ξεχωριστό πειραματικό ήχο και τραγούδια που μιλούν, μεταξύ άλλων, για χαμένες αγάπες. Μετά από δύο επιτυχημένα singles, το “Verloen” και το “Wat Voel Je Nou”, το 2016 και το 2017 αντίστοιχα, το συγκρότημα αποτραβήχτηκε από τη δημοσιότητα, ενώ οι θαυμαστές του και ο τύπος της ολλανδικής σκηνής ανυπομονούσαν για περισσότερες κυκλοφορίες. Το 2019 ωστόσο, αυτό ανατράπηκε καθώς η μπάντα βρέθηκε στο προσκήνιο με το πρώτο άλμπουμ της με τίτλο “Duistre Kamers”, μια 33λεπτη έκρηξη ζοφερών φωνητικών και vintage synths. 

Λίγο πριν βρεθούν στην Αθήνα και στη σκηνή της Death Disco, αυτή την Παρασκευή 22 Απριλίου, για μία σκοτεινή και «παγωμένη» συναυλιακή εμπειρία, ο Pascal Pinkert των De Ambassade (aka Dollkraut) μίλησε στην Popaganda για τη δημιουργία του δεύτερου άλμπουμ τους, αλλά και για όσα τους δίνουν κίνητρο για να συνεχίσουν να δημιουργούν.

Η γοητεία που βρίσκετε στο σκοτάδι και η έμπνευση που αντλείτε από αυτό, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της ταυτότητάς σας. Τι κάνει το σκοτάδι τόσο αναντικατάστατο; Είναι η γοητεία του αγνώστου, που όμως μοιάζει πολύ οικεία. Είναι όταν μαζεύονται τα φρικιά, το κρασί χύνεται και το θέαμα απλώνεται σε κάθε γωνιά. Σε γεμίζει αβεβαιότητα, αλλά είσαι 100% σίγουρος ότι δεν θέλεις να χάσεις ούτε δευτερόλεπτο από αυτό.

Από τι άλλο παίρνετε έμπνευση; Λοιπόν, ακόμα και όταν είμαστε στην τουαλέτα του σπιτιού μας, μπορούμε να αντλήσουμε τις καλύτερες ιδέες. Εκτός από αυτό, η ατμόσφαιρα στο στούντιο μας, μάς κάνει να το επισκεπτόμαστε συνέχεια. Μόνο το να κοιτάζουμε το εσωτερικό του, πάντα μας εμπνέει. Έτσι παιδιά, παρατηρείστε καλύτερα το εσωτερικό του στούντιο σας!

Το ντεμπούτο άλμπουμ σας ονομάζεται στα αγγλικά “Dark Room”. Πώς μοιάζει αυτό το σκοτεινό δωμάτιο και ποια η σημασία του για εσάς; Στην πραγματικότητα, το δωμάτιο αυτό είναι αρκετά φορτωμένο με πολιτικά μηνύματα – μεταξύ άλλων. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, αυτά τα δωμάτια κρύβουν τα μυστικά τους. Δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια για το τι συμβαίνει εκεί ή τι αποφάσεις λαμβάνονται. Αλλά όλοι έχουν μυστικά, και αυτό είναι επίσης μια κινητήριος δύναμη για τη σύνθεση των τραγουδιών μας.

Σε πρόσφατη συνέντευξή σας, είχατε δηλώσει ότι αξιοποιείτε δημιουργικά τα διαφορετικά μουσικά γούστα και ερεθίσματα του καθενός. Ποια είναι η δημιουργική διαδικασία που ακολουθείτε ως group; Μερικές φορές, όταν έχεις ιδέες στο μυαλό σου, αυτές μπορούν να καταλήξουν ακόμη πιο ενδιαφέρουσες και δροσερές όταν υπάρχει κάποιος να τις παίζει σε μια αληθινή κιθάρα, ένα μπάσο και ούτω καθεξής. Είναι ενδιαφέρον πώς κάποιος άλλος θα μπορούσε να ερμηνεύσει τις ιστορίες ή τα συναισθήματά σου με τον δικό του τρόπο κατά τη διάρκεια της σύνθεσης κομματιών.

Η μεγάλη αναγνώριση του πρώτου σας άλμπουμ οδήγησε σύντομα στην πρώτη σας διεθνή περιοδεία το 2019. Τι έχει αλλάξει από εκείνη την περίοδο μέχρι σήμερα σε καλλιτεχνικό επίπεδο, εν μέσω πανδημίας και τι σκέψεις κάνετε για το μέλλον σας ως μουσικοί; Ξεκινήσαμε τις περιοδείες μας στο εξωτερικό λίγο μετά την κυκλοφορία του δίσκου το 2019. Γρήγορα παρατηρήσαμε ότι αυτά τα τραγούδια ήταν εκεί για να μείνουν και όλοι τα τραγουδούν μέχρι σήμερα. Ο covid-19  όμως, έφερε στη ζωή ένα νέο άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει αργότερα φέτος – και όχι επειδή φοβηθήκαμε ότι θα χάσουμε τη δουλειά μας, αλλά λόγω του εθισμού μας στη σύνθεση τραγουδιών.

Τι ετοιμάζετε για την εμφάνισή σας στο αθηναϊκό κοινό στην Death Disco. Πώς νιώθετε που έρχεστε στην Ελλάδα; Έχω επισκεφτεί την Ελλάδα αρκετές φορές ανεξαρτήτως των live, και όλοι οι άνθρωποι ήταν τόσο όμορφοι. Ανυπομονούμε λοιπόν – και για το φαγητό σας φυσικά!

Υπάρχουν συγκροτήματα και καλλιτέχνες με τους οποίους θα ήθελες να συνεργαστείτε μελλοντικά; Λοιπόν, στα πιο τρελά μου όνειρα σίγουρα θα ρωτούσαμε την Hildur Guðnadóttir που συνέθεσε το “Chernobyl OST” αν θέλει να δουλέψει μ’ εμάς. Είναι καταπληκτική καλλιτέχνης και μας έχει δώσει πολλή έμπνευση για όσα δημιουργούμε.

Η ατμόσφαιρα του ήχου σας ευθυγραμμίζεται με τις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Ποιο από τα τραγούδια σας θα επιλέγατε ως το soundtrack μιας sci-fi ταινίας – που τελικά θα αποδεικνυόταν κάτι περισσότερο από ένα προιόν φαντασίας; Σε αυτό το σημείο θα διάλεγα το track “Zo Hoog Als De Bogen”. Αυτό το τραγούδι έχει τα πάντα μέσα του. Σύγχρονα θέματα πνιγμένα σε vintage ήχο με στίχους από το μέλλον.

Ο ήχος που δημιουργείτε μοιάζει σαν μια αναδρομή στο παρελθόν, συγκεκριμένα στα 70s και τα 80s. Η επιλογή σας να εστιάσετε περισσότερο στον αναλογικό και όχι στον ψηφιακό εξοπλισμό, σχετίζεται με αυτό; Δεν είμαστε στην πραγματικότητα κολλημένοι με αυτό, αλλά εστιάζουμε σε κάποια εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό, στο soundtrack που ταιριάζει σε αυτήν την εικόνα και στο πώς θα φτάσουμε στην κατάλληλη παλέτα ήχου. Χρησιμοποιούμε επομένως κάθε κομμάτι του εξοπλισμού που χρειαζόμαστε για να φτάσουμε εκεί.

Θα θέλατε να πειραματιστείτε ηχητικά και με άλλα στοιχεία στο μέλλον; Φυσικά, αλλά μόνο όταν κάτι τέτοιο θα ταίριαζε στη ροή της εργασίας μας. Και τις περισσότερες φορές αυτό δεν συμβαίνει… Επιστρέφουμε στον εξοπλισμό 40 χρόνων που έχουμε από την αρχή της πορείας μας!

Και πότε να περιμένουμε την κυκλοφορία του νέου σας δίσκου; Δεδομένου ότι το άλμπουμ γράφτηκε κατά τη διάρκεια του covid, μας έδωσε μια νέα εικόνα για την ανθρώπινη φύση και την πραγματική βλακεία που υπάρχει σε αυτή. Οι κόσμοι μας κυριαρχούνται από αλγόριθμους, από μηχανές που συνεχώς αναδύονται. Υπάρχει αρκετό υλικό για τη σύνθεση κομματιών επομένως. Η κυκλοφορία του άλμπουμ πιθανότατα θα γίνει τον χειμώνα του τρέχοντος έτους.

Περισσότερες πληροφορίες για το event και εισιτήρια θα βρείτε εδώ
Λουίζα Σολομών-Πάντα

Share
Published by
Λουίζα Σολομών-Πάντα