ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Tate McRae μεγαλώνει και διεκδικεί μια θέση στην pop μουσική βιομηχανία

«Καλά, δεν ξέρεις την Tate McRae; Έχει κάνει χαμό στο TikTok», μου είπε πριν από κάποιους μήνες μια φίλη μου, μόλις τρία χρόνια μεγαλύτερη από την 20χρονη McRae – για την οποία χρειάστηκαν μερικές ώρες μέχρι να καταλάβω πως εξελίσσεται στο επόμενο “it girl” της Gen-Z. Αν και η σχέση μου με τη δημοφιλή πλατφόρμα είναι κακή ως κάκιστη, οφείλω να παραδεχτώ πως έχει γεννήσει και αναδείξει ταλέντα που ίσως διαφορετικά δεν θα είχαν βρεθεί τόσο γρήγορα στις επάλξεις της μουσικής βιομηχανίας.

Με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ της, Think Later, εντός του 2023, η τραγουδίστρια-τραγουδοποιός-χορεύτρια βγήκε από το comfort zone του δωματίου της που της εξασφάλισε εκατομμύρια views στο TikTok, και έκανε το ντεμπούτο της στο Saturday Night Live (όπως και στο Today και το The Tonight Show With Jimmy Fallon), ερμηνεύοντας μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς, το single που έφτασε στην κορυφή των charts και ακούει στο όνομα “Greedy”. Απ΄όταν το άκουσα πρώτη φορά, δεν υπάρχει μέρα που να μην βρίσκεται ανάμεσα στις ακροάσεις μου.

Η επιτυχία του κομματιού σηματοδοτεί μια αναμφισβήτητη επιστροφή στην pop της εποχής Y2K που βρισκόταν στο momentum της όταν περίπου γεννήθηκε η McRae. Σε παραγωγή του Ryan Tedder των OneRepublic, το “Greedy” αξιοποιεί τη νοσταλγία εκείνης της εποχής, επαναφέροντας τη δυναμική των χορευτικών music videos στο προσκήνιο και αποπνέοντας μια ξεσηκωτική χορευτικότητα που φέρνει στο νου τα είδωλα των early 00s, όπως η Britney Spears και η Christina Aguilera, «επανα-συσκευασμένα» για τη γενιά του TikTok.

Αν και όπως έχει δηλώσει η ίδια, δεν έχει καταφέρει να επεξεργαστεί ακόμη όσα τόσο γρήγορα έχουν συμβεί στη σύντομη καριέρα της, η μουσική της Tate δεν ξεπήδησε ακριβώς εν μία νυκτί, αφού πριν το Think Later, η ίδια κυκλοφόρησε πολλά singles – όπως τον «ύμνο» στη ζωή των έφηβων sad girls, “You Broke Me First”, το οποίο τον Απρίλιο του 2020 έγινε επίσης viral στο TikTok και το δεύτερο τραγούδι με τις περισσότερες προβολές από γυναίκα καλλιτέχνιδα στην πλατφόρμα για εκείνο το έτος. Μάλιστα, παραμένει μέχρι σήμερα το τρίτο πιο δημοφιλές κομμάτι της στο Spotify.

Ακολούθησε το ντεμπούτο της άλμπουμ, I Used to Think I Could Fly (2022), μια συλλογή από πιο ευάλωτα, αυτοκαταφρονητικά κομμάτια όπως τα “Hate Myself”, “Feel Like Shit” και “She’s All I Wanna Be”. Ωστόσο, το άλμπουμ αυτό την τοποθέτησε σε ένα πολύ διαφορετικό πρίσμα από την pop δυναμική που καλλιέργησε με τη δεύτερη κυκλοφορία της. Η McRae, η οποία ήταν μόλις 18 ετών όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος, έχει παραδεχτεί πως δεν ένιωθε ότι αυτά τα τραγούδια αντικατοπτρίζουν με ειλικρίνεια τον εσωτερικό της κόσμο. Τώρα, θεωρεί πως με το δεύτερο άλμπουμ της επανασυστήνεται στο κοινό: Στην πραγματικότητα, είναι ένα “Sad-girl bit got a little boring”, όπως δηλώνει στο εναρκτήριο κομμάτι “Cut My Hair”, καθώς μεταβαίνει από το era του ‘Sad Girl’ στην Pop Powerhouse.

Στο Think Later, η McRae, καταφέρνει να συγχρονίσει τις δεξιότητές της στη σύνθεση τραγουδιών και στον χορό. «Κατάφερα να φέρω στην επιφάνεια την πλευρά της χορεύτριας που ήθελα να εναρμονίσω με τη μουσική μου εδώ και πολύ καιρό», λέει η ίδια. Αποβάλλοντας την προηγούμενη περσόνα του «λυπημένου κοριτσιού», αντάλλαξε τον πόνο της καρδιάς με την αγάπη για τον εαυτό της. «Έκανα πολλή δουλειά με τον εαυτό μου στις αρχές του 2023», πρόσθεσε. «Προσπαθώ να “σκάψω” βαθιά μέσα μου και να καταλάβω ποια είμαι και τι θέλω. Νομίζω ότι όλοι περνούν αυτή την υπαρξιακή κρίση όταν είναι μόλις 20».

Η McRae αγαπάει πολύ τις γυναίκες και ιδιαίτερα τις συνεργάτιδές της, όπως την Aerin Moreno η οποία σκηνοθετεί τα μουσικά της βίντεο και την Amy Allen, η οποία έγραψε πολλά από τα κομμάτια του Think Later μαζί με την McRae. Οι ίδιες την ενθάρρυναν να αφουγκραστεί το ένστικτό της και να διεκδικήσει αυτό που θέλει ακριβώς να είναι μέσα στη μουσική βιομηχανία – ακόμα και μέσα σε αίθουσες συναντήσεων με υψηλόβαθμα στελέχη του χώρου, που συνήθως είναι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Αν σκρολάρετε μέχρι κάτω-κάτω στο κανάλι της McRae στο YouTube, θα δείτε ότι αυτό το ταξίδι αυτοανακάλυψης ξεκίνησε πραγματικά το 2011, στο Κάλγκαρι του Καναδά, όταν σε ηλικία επτά ετών δημοσίευσε το πρώτο της βίντεο τραγουδώντας το πρώτο κομμάτι που είχε γράψει η ίδια. Μερικά χρόνια αργότερα, διανύοντας την προεφηβεία της και αυτοαποκαλούμενη ως μια «πολύ παθιασμένη 12χρονη», άρχισε να δημοσιεύει περισσότερα βίντεο στα οποία συνδύαζε το τραγούδι με τον χορό (η McRae ήταν φιναλίστ στο So You Think You Can Dance: The Next Generation).

Επιλέγοντας σήμερα να διατηρήσει αυτά τα βίντεο στο κανάλι της, η McRae είναι συμπονετική προς τον νεότερο εαυτό της. «Υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο σε αυτό γιατί είναι σαν να παρακολουθώ το ημερολόγιό μου… τα συναισθήματα που βίωσα, το πώς ήμουν τότε και πώς εξελίσσομαι τώρα στη μουσική μου», έχει δηλώσει η ίδια για το ψηφιακό της αποτύπωμα. «Σήμερα λέω συγχαρητήρια στον νεότερο εαυτό μου που πήρε ένα τέτοιο ρίσκο».

Εντός του 2024, που, όπως όλα δείχνουν θα είναι η χρονιά της, η McRae ετοιμάζει την πρώτη της παγκόσμια περιοδεία για την οποία ανυπομονεί. Όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στη Vogue, «Όταν είμαι στο σπίτι, είμαι απλώς η πιο Καναδή, αδέξια, ντροπαλή 20χρονη και δεν θα μιλήσω σε πολλούς ανθρώπους. Μου αρέσει να δίνω όλη την ενέργειά μου κατά τη διάρκεια του show. Και μόλις τα φώτα σβήσουν και κατέβω από τη σκηνή, έρχεται η ώρα να “επαναφορτιστώ” και να γίνω πιο εσωστρεφής ξανά. Κάτι τέτοιο θα συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της περιοδείας μου». 

Η ίδια πρόσθεσε σχετικά με όσα την εμπνέουν και ανακινούν τη δημιουργικότητά της: «Αν δεν συμβαίνει τίποτα στη ζωή μου, δεν έχω και τίποτα να γράψω. Πρέπει να ζήσεις τη ζωή σου για να επιτρέψεις στην τέχνη σου να εξελιχθεί».

Λουίζα Σολομών-Πάντα

Share
Published by
Λουίζα Σολομών-Πάντα