ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Ανισόπεδη Ντίσκο έγινε το τραγούδι του φετινού καλοκαιριού. Πώς νιώθεις γι’ αυτό, Pan Pan;

Ο Pan Pan έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να πιάσει τον μουσικό παλμό μας, απολύτως. Το 2021, με βαριές ακόμα μέσα μας τις μέρες της καραντίνας, κυκλοφόρησε το άλμπουμ Φαντασμαγορία Δύο, στο οποίο περιέχεται το τραγούδι Χτύπα με σαν ρεύμα στην πίστα (feat. Melentini) που έμελλε να γίνει το κομμάτι της “απελευθέρωσής” μας. 

Έναν χρόνο μετά, το φθινόπωρο του 2022, ήρθε η επόμενη κυκλοφορία, Φαντασμαγορία Τρία, η οποία ανοίγει με την Ανισόπεδη Ντίσκο (feat. Kalliopi Mitropoulou), ένα τραγούδι που απογειώθηκε τον φετινό Αύγουστο και απογείωσε και εμάς. Δεν υπήρχε στιγμή στις διακοπές που μπήκα στα σόσιαλ και δεν πέτυχα κάποιο βίντεο από χρήστη που το είχε υπόκρουση ή κάποιο μπαρ ή πάρτυ – σε διάφορα μέρη της Ελλάδας – που ο κόσμος το τραγουδούσε και το χόρευε ξέφρενα.

Δεν είναι παράξενο που έκανε τόση επιτυχία: ο Παναγιώτης εκτός από πολύ αγαπητός καλλιτέχνης (μουσικός και εικαστικός), μιλάει στην καρδιά μας με έναν τρόπο άμεσο και τόσο αληθινό για όσα βιώνουμε και όσα μας έχουν λείψει. Εντυπωσιακό, και πολύ όμορφο, είναι που κατάφερε να κερδίσει κοινό το οποίο μέχρι πρόσφατα δεν άκουγε καν αυτό το είδος μουσικής. Και κάπως ένιωσα -προσωπικά τουλάχιστον- ότι η απάντηση της εναλλακτικής ελληνικής μουσικής σκηνής στη λαίλαπα των trap χαζοχίτ είναι δυνατή και μπορεί να κάνει ανατροπές. 

Μέσα σε αυτή την προσωπική ευδαιμονία (έχω κι άλλο λόγο να χαίρομαι αφού είναι το πρώτο τραγούδι που με ξεσήκωσε μετά τη χειρουργική επέμβαση που έκανα φέτος και σηκώθηκα να το χορέψω σε μπαρ χωρίς να δίνω σημασία στον πόνο), τον έψαξα για να τον ρωτήσω πώς νιώθει που έχει κάνει τέτοιο χαμό αλλά και να μου μιλήσει για την ιστορία του κομματιού. Και φυσικά, να μάθω πού θα εμφανιστεί τον Σεπτέμβριο, γιατί ειλικρινά, αν πρέπει να πας έστω σε ένα live αυτόν τον μήνα, τότε σίγουρα είναι αυτό του Pan Pan. 

Έχεις καταλάβει το μέγεθος της αγάπης του κόσμου για την Ανισόπεδη Ντίσκο; Περίμενες κάτι τέτοιο; Κάτι καταλαβαίνω! Περίμενα πως θα πάει καλά γιατί πριν το κυκλοφορήσω, σε όποιο live το έπαιξα ο κόσμος τραγουδούσε μαζί μας από το δεύτερο ρεφραίν και μετά. Ήμουν χαρούμενος με το πώς είχε πάει έναν χρόνο τώρα, αλλά κάτι έγινε στα μέσα Αυγούστου και ανέβηκε κι άλλο. Έχω περιέργεια για τη συνέχεια.

Σε όλα τα νησιά, στις πόλεις, στα μπαρ, στα πάρτυ, στις παραλίες, στα καράβια, στις βόλτες με αυτοκίνητο, στα βιντεάκια στο Instagram και το Tik Tok, είναι η απαραίτητη μουσική υπόκρουση. Γιατί πιστεύεις ότι έγινε το τραγούδι του καλοκαιριού και κατάφερε να κερδίσει και κόσμο που ίσως δεν άκουγε πριν τη μουσική σου ή δεν είχε γενικά στα ακούσματά του αυτές τις μουσικές; Νομίζω είναι η κολλητική μελωδία συν ότι ο κόσμος αντιδρά αλλιώς όταν ακούει έναν catchy ρυθμό στη γλώσσα του. Έγινε κάπως viral στο Tik Tok, άρα μιλάμε για το απόλυτο word of mouth. Και νομίζω ότι κάπως μας αρέσει να έχουμε ένα κομμάτι να μας θυμίζει κάτι ωραίο με τους φίλους μας, κι ας μην είναι ένα κομμάτι που μιλάει για νησιά και διακοπές – εξάλλου πόσα τέτοια υπάρχουν;

@chriskarakatsanis #fyp #anafi #tiktokgreece #greektiktok ♬ Aνισόπεδη Ντίσκο – Pan Pan
♬ Aνισόπεδη Ντίσκο – Pan Pan
@alexsoulioti #kalokairi #anafi #2023 #greece #greeksummer ♬ Ανισόπεδη Ντίσκο – Pan Pan
@anna_ioannidi #karpathos ♬ Aνισόπεδη Ντίσκο – Pan Pan

Ποια είναι η ιστορία του τραγουδιού; Πώς γράφτηκε; Για το “Χτύπα με σαν ρεύμα στην πίστα”, μου είχες αναφέρει τις εικόνες που είχες στο μυαλό σου όταν το έγραφες. Ποιες ήταν οι εικόνες και οι σκέψεις που δημιούργησαν την “Ανισόπεδη Ντίσκο”; Το πώς γράφτηκε περιγράφεται μέσα στο ίδιο το κομμάτι: ήταν απόγευμα στο αυτοκίνητο και σκεφτόμουν ότι θέλω να της γράψω ένα κομμάτι σαν αυτά των Pulp, με ωραίο ρυθμό και στίχο για την καθημερινότητά μας, να το ακούει στον δρόμο για τη δουλειά. Ε, κάπως ξέφυγαν οι στίχοι σε ένα stream of consciousness απαριθμώντας ήττες. Τον τίτλο τον είχα από την αρχή, από ένα παλιό μου κόμικ, τα κουπλέ τα έγραψα σε πέντε λεπτά. Το ρεφραίν ήρθε πολύ καιρό μετά, ενώ περπατούσα στον δρόμο και το έγραψα επί τόπου σε μια φωνητική σημείωση στο κινητό. Το ηχογράφησα, όπως κάνω με όλη μου τη μουσική, στο σπίτι μου. Κάποιες τελευταίες μελωδικές πινελιές ήρθαν από τον κολλητό μου τον Γιάννη, από τα Echo Tides, όταν του τραγουδούσα το κομμάτι live μες στο αμάξι του με τη μουσική να παίζει από το κινητό μου και άρχισε κι αυτός να τραγουδάει μελωδικές γραμμές για κάποια πιανάκια. Έκλεισε όταν η Καλλιόπη (ένα Echo Tide κι αυτή) προκειμένου να προλάβουμε να το βγάλουμε πριν φύγει ο κόσμος για διακοπές, βρήκε ένα home studio στο Παρίσι όπου ήταν για έναν γάμο και μου έστειλε τα ρεφραίν και μετά ο θεός του mastering Ηρακλής Βλαχάκης έστειλε πίσω το τελικό κομμάτι σε χρόνο ρεκόρ.

@___klemens Το πιο «ανισόπεδα» ωραίο καλοκαίρι μου. ✨🤍 #klemensstories #anisopedintisko #καλοκαιρι2023 #greektiktok #mpesfy #fyipage ♬ Ανισόπεδη Ντίσκο – Pan Pan
@_nosle watch till the end 🩼#summeringreece #fyp #panpan #samothraki ♬ Aνισόπεδη Ντίσκο – Pan Pan

Αυτά τα δύο single, όπως όλα δείχνουν, θα είναι από τα διαχρονικά τραγούδια που θα μας ξεσηκώνουν και θα τα τραγουδάμε για χρόνια. Νιώθεις άγχος ότι πρέπει να επαναλάβεις αυτή την επιτυχία; Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο; Κανένα άγχος, ισχύει ό,τι ίσχυε και μετά το “Χτύπα με σαν ρεύμα στην πίστα”: τώρα έχω περισσότερο κόσμο να περιμένει κάτι καινούριο. Αυτό το πράγμα είναι ελευθερία για εμένα.  Στις αρχές του καλοκαιριού κυκλοφορήσαμε με τον Γιάννη aka Years Of Youth το Ροζ Φώτα. Είναι η πρόγευση από κάτι μεγαλύτερο που έρχεται, το οποίο σύντομα θα έχουμε έτοιμο. Συν νέα κομμάτια Echo Tides, νέα κομμάτια Pan Pan. 

Έχεις και δύο εμφανίσεις μέσα στον Σεπτέμβριο. Θα ανέβω με τους φίλους μου στην σκηνή του ΠΛΥΦΑ στις 23 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια του Αγοραφοβικού Φεστιβάλ, που συγκεντρώνει στο line up του 18 ελληνικά acts, και θα παίξουμε με σύνθια και θα τραγουδήσουμε κομμάτια από τις Φαντασμαγορίες, μαζί με κάποια παλιότερα και κάποια καινούργια. Στις 30 Σεπτεμβρίου θα ανέβουμε να κάνουμε το ίδιο στη Θεσσαλονίκη, στο WE. H βραδιά θα ξεκινήσει με δύο αγαπημένα μου acts, Capétte και VASSIŁINA.

Εισιτήρια για το Αγοραφοβικό Φεστιβάλ, ΕΔΩ. Εισιτήρια για το live του Pan Pan στο WE, ΕΔΩ. Περισσότερα για τον Pan Pan ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά

Share
Published by
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά