ΜΟΥΣΙΚΗ

Grøn 2023: Πώς είναι να ζεις την απόλυτη #barbiecore εμπειρία στο live των Aqua

Ξέρω έναν ανησυχητικό αριθμό ανθρώπων των οποίων το Aquarium, το ντεμπούτο album των Aqua, ήταν ο πρώτος τους δίσκος. Και λέω ανησυχητικό, γιατί την ίδια χρονιά είχαν βγάλει δίσκο οι Spice Girls και επίσης γιατί προδίδει και τη δική μου ηλικία που προσεγγίζει επικίνδυνα την κλίμακα του μεσήλικα.

Για την ιστορία να πούμε ότι οι Aqua σχηματίστηκαν το 1994, αλλά βρήκαν παγκόσμια επιτυχία το 1997 με το τραγούδι τους Barbie Girl. Το τραγούδι αυτό πούλησε εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο εκτοξεύοντας τους Aqua σε ένα superstar status που παρέσυρε και όλα τα άλλα single του album όπως το My oh My και το Doctor Jones. Το Turn Back Time από τον ίδιο δίσκο έγινε το soundtrack της ταινίας Sliding Doors με τη Gwyneth Paltrow και το Roses are Red, ένα euro dance anthem, ακόμα και σήμερα ακούγεται σε κάθε 90s nostalgia dance party. Το Aquarius, που ήταν ο δεύτερος δίσκος τους, δεν έτυχε της ίδιας επιτυχίας όπως το ντεμπούτο τους. Λίγο αργότερα, το 2001, η μπάντα διαλύθηκε και επανενώθηκε το 2009 για ένα Best Of δίσκο και ένα νέο δισκογραφικό πόνημα το 2011, στο οποίο δεν χρειάζεται καν να αναφερθούμε, καθώς ακόμα και οι ίδιοι οι Aqua σνόμπαραν στο set τους.

Οι Aqua θα μπορούν πάντα να περηφανεύονται ότι είναι το πιο πετυχημένο συγκρότημα που σχηματίστηκε στη Δανία, αφού κατάφερε να πουλήσει τον αστρονομικό αριθμό των 33 εκατομμυρίων δίσκων και μέχρι και σήμερα το Barbie παραμένει ένα από τα 16 πιο εμπορικά singles στην Αγγλία, πολύ πιο πάνω από τραγούδια καλλιτεχνών που θεωρούμε ιστορικά, όπως η Cher. Αν βάλεις στην εξίσωση ότι το Barbie Girl στο YouTube ανήκει στο billion view club, καθώς μετράει ένα δισεκατομμύριο και 200 εκατομμύρια views, τότε καταλαβαίνεις ότι η μουσική τους υπήρξε ένα φαινόμενο στην ιστορία της pop culture, ακόμα και αν οι ίδιοι δεν είχαν διάρκεια.

Θα μπορούσαν λοιπόν οι Aqua να ξαναγίνουν με κάποιο τρόπο επίκαιροι; Η απάντηση είναι ναι, γιατί ζούμε σε μια εποχή που ήδη λατρεύει την έννοια της νοσταλγίας, τα 90s αγαπιούνται όπως όταν συνέβαιναν και τώρα ήρθε και η Barbie της Greta Gerwig. Με σχεδόν 1 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις, το φαινόμενο της Barbie και του #barbiecore συμπαρέσυρε τους Δανούς Aqua που ήταν κάπως original εμπνευστές του #barbiecore στην pop κουλτούρα. Η Mattel το 1997 είχε “πολεμήσει” τους Aqua για το Barbie Girl με μηνύσεις, τις οποίες και έχασε. Αυτή τη φορά όμως, καταλαβαίνοντας ότι η Barbie χρειαζόταν“ενέσεις” ζωντάνιας για να μην καταλήξει αδιάφορη και περιττή, τους κάλεσε να είναι μέρος του soundtrack.

Grøn 2023 © Morten Rygaard

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η εμφάνιση τους στο Grøn 2023 ήταν ο ιδανικός συνδυασμός νοσταλγίας και επικαιρότητας. Οι Aqua, μέσα από την επιτυχία της ταινίας, κατάφεραν να τρυπώσουν ξανά στις καρδιές μιας γενιάς που δεν είχε γεννηθεί όταν σημειώναν επιτυχία. Και αυτό φάνηκε στο live τους όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ντάλα μεσημέρι, τραγούδαγαν τις επιτυχίες τους και τη στιγμή του Barbie Girl έκαναν τη γη να σειστεί.

Παραδόξως, στο κοινό της Δανίας, το Barbie Girl δεν είναι η μεγαλύτερη τους επιτυχία, με το Doctor Jones και το Roses are Red να στέλνει τον κόσμο σε φρενήρεις αντιδράσεις. Η σκηνή είναι, όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, βγαλμένη από #barbiecore ονείρωξη: μια ροζ πανδαισία που κυριαρχεί παντού και αποδεικνύει ότι η καριέρα των μουσικών πάει χέρι-χέρι με την καριέρα της διάσημης κούκλας τα τελευταία χρόνια.

Πριν πάω να τους δω, δεν ήξερα πραγματικά τι να περιμένω, αλλά το αποτέλεσμα ήταν χορταστικό γιατί έδωσαν στο κοινό μια ισχυρή δόση νοσταλγίας θυμίζοντας ότι ήταν η σατιρική τους διάθεση απέναντι στην καπιταλιστική υπερβολή των 90s που τους έκανε παγκόσμια γνωστούς. “Gotta steal from the rich when they don’t know I’m comin’. Gotta give to the poor, no time for lovin’”, “I’m a blonde bimbo girl in a fantasy world. Dress me up, make it tight, I’m your dolly” είναι μερικοί από τους στίχους που ταιριάζουν σε ένα συγκρότημα που βγήκε από μία σοσιαλιστική ουτοπία για να τρολάρει τον κόσμο με την camp αισθητική του, τα παιδαριώδη φωνητικά και τη σαρκαστική θεματική στην τραγουδοποιία τους. Κάποιος θα μπορούσε να τους αποδώσει ότι προέβλεψαν και την εξέλιξη της pop κουλτούρας με τους στίχους “We are the Cartoon Heroes. We are the ones who’re gonna last forever”. Ίσως περιγράφουν την καθολική επικράτηση των ηρώων των comics σε όλες τις εκφάνσεις του σύγχρονου πολιτισμού, ενώ την ειρωνεύονται σε ένα τραγούδι τσιχλόφουσκα. Η πιο επική στιγμή του set τους ήταν όταν η , μια σύγχρονη pop ντίβα που τους άκουγε μικρή, ανέβηκε μαζί τους στη σκηνή για να τραγουδήσει το Rose are Red στέλνοντας το κοινόι σε hyper κατάσταση.

Στο Grøn 2023 δεν έπαιξαν μόνο οι Aqua όμως. Το φεστιβάλ φιλοξένησε στο Valbypark δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βγήκαν να χαρούν, μια μέρα με ήλιο, την απόλυτη picnic εμπειρία, ακούγοντας ό,τι συμβαίνει μουσικά στη Δανία τη στιγμή αυτή, από τις pop stars που σκαρφαλώνουν τα charts της χώρας μέχρι τους rappers που φέρνουν τη hip hop κουλτούρα στις σκανδιναβικές χώρες.

Grøn 2023 © Morten Rygaard

Grøn 2023 © Morten Rygaard

Andreas Odbjerg και Medina είναι τα ονόματα που αξίζει κανείς να τσεκάρει αν θέλει να πάρει μια ιδέα για το τι συμβαίνει μουσικά στη χώρα και φυσικά τη MØ που είναι παγκόσμια super star -δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει χορέψει σε club το Lean On, ένα από τα μεγαλύτερα hits της-. Η MØ, που εμφανίστηκε πριν από σχεδόν μία δεκαετία, περπάτησε τον δρόμο που αργότερα έτρεξε η Billie Eilish και με την επιτυχία που σημείωσε στην αρχή της καριέρα της άφησε τις indie καταβολές για πιο mainstream ήχους, κάτι που φαίνεται να εκτιμά απόλυτα το κοινό στη Δανία που τη λατρεύει σαν μία pop diva διεθνούς βεληνεκούς και γνωρίζει λέξη-λέξη τα τραγούδια της.

Γιάννης Τσιούλης

Share
Published by
Γιάννης Τσιούλης